kontrolka oleju

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
krzysiukoza

kontrolka oleju

#1 Post autor: krzysiukoza »

Witam !
Zrobilem ostatnio dluga trase moja zafira 2.0tdi i ze zdziwieniem zauwazylem ze po zatrzymaniu sie lub zmniejszeniu obrotow do normalnych zaczyna mi sie zazyc kontrolka oleju, po zwiekszeniu obrotow gasnie. Ponadto gdy zaparkowalem auto pod garazem i przelaczylem przelacznik swiatel w pozycje 0 (mam automatyczny wlacznik swiatel) swiatla zapalaja sie ponownie, natomiast gdy zaczyna swiecic kontrolka oleju- swiatla gasna ?? Zwiekszenie obrotow powoduje powrot do normalnosci. Olej sprawdzilem i stan jest ok.
Zastanawiam sie co jest grane? Czy to moze wina automatycznego wlacznika swiatel, czy??
Bede wdzieczny za jakies sugestie i podpowiedzi!! Z gory dziekuje !!

podbiel

#2 Post autor: podbiel »

Witam miałem podobne objawy z olejem. Wymiana czujnika ciśnienia oleju pomogła. Natomiast jeśli chodzi o światła to brak pomysłów. Zresztą instrukcja mówi że świecenie kontrolki "po wysiłku" nie jest objawem awarii tylko rozrzedzenia oleju i jeśli gaśnie po dodaniu gazu to wszystko jest ok. Proponuje jednak wymianę czujnika, koszt niewielki i w oczy nie kole. Zresztą było o tym na forum.

krzysiukoza

#3 Post autor: krzysiukoza »

Hej !
Dzieki za info i odpowiedz!! Po glebszym przestudiowaniu tematow na forum tez mialem takie podejzenie. Nie mniej jeszcze raz dzieki, jutro zamawiam czujnik!! Pozdrowionka !!!

alek_jan

#4 Post autor: alek_jan »

14021973 pisze:Witam, jaka jest różnica pomiędzy zapaleniem się czerwonej kontrolki oleju na zegarach a wskazaniem komputera o zbyt niskim poziomem oleju ?
Jeżeli zapali się kontrolka to jest juz dośc kiepsko ze stanem oleju i nalezy szybko zgasić silnik.

Komp pokazuje dwa komunikaty o stanie oleju
1) sprawdź stan oleju
2) niski stan oleju

Komp daje komunikat o niskim stanie oleju ale nie krytycznym. U mnie np. komunikat ten pojawia się jak jest ok 2-3 mm od stanu min.

Posty scaliłem - Rybka
Ostatnio zmieniony 06 gru 2013, 17:33 przez alek_jan, łącznie zmieniany 1 raz.

wadol82

#5 Post autor: wadol82 »

miałem podobny problem, borykałem się z nim długo, zapalała mi się kontrolka jak silnik się rozgrzał, gdy zawsze dolałem setke oleju lampka gasła i tak było w kółko. Wymieniłem czujnik ciśnienia (koszta na "szrocie" 25 zł) i problem znikł. Później znów miałem tą lampkę ale to już z innej przyczyny, wyciakał mi olej spod filtra oleju co podobno jest standardem w oplach

Espex
Przeglądacz
Model:

#6 Post autor: Espex »

Witam forumowiczów

Mam taki problem, iż zapala mi się czerwona kontrolka oleju i po jakimś czasie powoli znika
Oleju nie ubywa, a mechanik bez żadnej diagnozy powiedział że prawdopodobnie gubi ciśnienie.
Dziś po robocie sprawdzę olej i spróbuje dac więcej informacji

Ostatnio zmieniony 27 wrz 2018, 09:32 przez Espex, łącznie zmieniany 1 raz.
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”