Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Problem dotyczy rozdartej uszczelki znajdującej się progu w drzwi kierowcy (foto).
Czy takie rzeczy się naprawia czy wymienia się całą uszczelkę?
Jeżeli wymianie podlega uszczelka to jaki to jest koszt i na czym polega taka wymiana?
Mógłbym się pokusić skleić te rozdarcie ale uszczelka w tym miejscu wygląda na dość zużytą i obawiam się że jeżeli klejenie wytrzyma to i tak uszczelka pęknie w innym miejscu.
Czy takie rzeczy się naprawia czy wymienia się całą uszczelkę?
Jeżeli wymianie podlega uszczelka to jaki to jest koszt i na czym polega taka wymiana?
Mógłbym się pokusić skleić te rozdarcie ale uszczelka w tym miejscu wygląda na dość zużytą i obawiam się że jeżeli klejenie wytrzyma to i tak uszczelka pęknie w innym miejscu.
Pzdr.
Koenig
Proponuję wymienić, tu nie ma co naprawiać
157276 - nr katalogowy USZCZELKA, DRZWI PRZEDNIE, LEWY(-A, -E)
Cena w ASO:
Numer katalogowy: 157276
Nazwa części: USZCZELKA
Cena netto*: 251,00
Cena brutto*: 308,73
Przeglądając oferty z allegro widzę że w/w uszczelkę (używkę) można kupić z przesyłką już za kwotę ok 40-50zł.
Czy uszczelki drzwi przednich są identyczne dla modeli Zafiry A na Pb i On, niezależnie od pojemności silnika?. Oczywiście mam tu na myśli Zafire A z rocznika 99-05. Na dostępnych aukcjach sprzedawcy raczej nie podają numerów katalogowych uszczelki tylko rocznik, rodzaj paliwa i ew. pojemność auta. Czy jest różnica pomiędzy uszczelką dla wersji europejskiej a anglikiem?
Odnośnie montażu uszczelki to czy sama wymiana wymaga demontowania-odkręcania jakichś dodatkowych elementów karoserii czy tylko jest to kwestia jakiś zapięć samej uszczelki?
Przeglądając oferty z allegro widzę że w/w uszczelkę (używkę) można kupić z przesyłką już za kwotę ok 40-50zł.
Czy uszczelki drzwi przednich są identyczne dla modeli Zafiry A na Pb i On, niezależnie od pojemności silnika?. Oczywiście mam tu na myśli Zafire A z rocznika 99-05. Na dostępnych aukcjach sprzedawcy raczej nie podają numerów katalogowych uszczelki tylko rocznik, rodzaj paliwa i ew. pojemność auta. Czy jest różnica pomiędzy uszczelką dla wersji europejskiej a anglikiem?
Odnośnie montażu uszczelki to czy sama wymiana wymaga demontowania-odkręcania jakichś dodatkowych elementów karoserii czy tylko jest to kwestia jakiś zapięć samej uszczelki?
W każdym dziale jest temat z numerami części pod konkretny VIN - wystarczy zapytać
Koenig pisze:Czy uszczelki drzwi przednich są identyczne dla modeli Zafiry A na Pb i On, niezależnie od pojemności silnika?
To jest ta sama uszczelka - w końcu to samo nadwozie
Koenig pisze:Czy jest różnica pomiędzy uszczelką dla wersji europejskiej a anglikiem?
Na 99% nie ma...
Koenig pisze:czy sama wymiana wymaga demontowania-odkręcania jakichś dodatkowych elementów karoserii czy tylko jest to kwestia jakiś zapięć samej uszczelki?
Z tego co pamiętam to nie - tylko sama uszczelka...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein
Bodek wiem że dzięki forum niema problemu z ustaleniem konkretnego numeru katalogowego części auta, rzecz w tym że sprzedawcy z allegro w przypadku tego typu uszczelek nie operują numerami katalogowymi tylko w opisie aukcji zamieszczają głównie informacje o roczniku i czasami o pojemności i rodzaju paliwa auta. Sprzedawcy to raczej handlarze, oferujący części z demontażu i nie podejrzewam ich o posiadanie numeru VIN.
Odnośnie samej wymiany. Więc teoretycznie sama wymiana uszczelki ograniczała by się tylko do namacania końcówki uszczelki i jej pociągnięcia-wyciągnięcia a następnie wsunięciu w jej miejsce nowej uszczelki, bez użycia silikonu, kleju czy dodatkowych zaczepów-spinek?. Patrząc na oryginalna uszczelkę nie wygląda to na tak oczywistą operację stąd moje wątpliwości.
Z reguły - jak jest oryginał - to ma wytłoczony numer katalogowy - może się komuś będzie chciało sprawdzić , ale wydaje mi się, że to jedno i to samo - buda taka sama