Jakie najlepsze opony letnie
Moderator: Sebu$
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Witam ,nie chodziło o zadne popisywanie gadanie itp. Poprostu mi pasuja i tyle ale dogadywanie i opisywanie na temat np kia ? Załóz sobie je do zafiry potestuj a potem opisuj .Oczywiście nie są to opony doskonałe na deszcz i na sucho ale kompromis dla mnie idealny .Przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale to tylko moje zdanie pozd
No niestety ale tego nie zrobie. Kocham swoja rodzine i nie zaloze opon ktore nie daja mi oczekiwanego bezpieczenstwa i pewnoscie prowadzenia.Wojti pisze:Załóz sobie je do zafiry potestuj a potem opisuj
Tak sie sklada ze zjezdziem kpl takich opon w rozmiarze 195/45 wiec mialem dosc wysokie oczekiwania od nich ale niestety spelnialy je tylko jak bylo suchutko. Jak "zobaczyly" mokry asfalt konczyla sie zabawa.
Pozniej bylo jeszcze jedno podejscie do pary 195/50 w innym aucie wagowo podobnym i to samo.
Powtorze za wiekszoscia bylych jej uzyszkodnikow : opona przereklamowana i pzecietna ale... gust jest jak du**
Dlatego napisalem aby Ci sluzyly jak najdluzej i najlepiej
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Nieśmiało stwierdzam że pucharówka Picanto potrafi dużo więcej niż Zafira więc szybciej wyłapuje niedoskonałości ogumienia. Do zafiry nie będę tego zakładał, bo szkoda mi na nie pieniędzy. Uniroyal jest o niebo lepszy.Wojti pisze:opisywanie na temat np kia ? Załóz sobie je do zafiry potestuj a potem opisuj .
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Jak tam uważasz każdy ma prawo do swojego zadania ale... Porównanie KIA do Zafirki OPC 241 ps to śmiech Dwa różne światy he he Widać nie jeżdziłeś takim autem i tyle .Ja zawsze o takim marzyłem kupiłem i jestem 100% szczęśliwy pozdr
Panowie temat jest o oponach - Bodek
Panowie temat jest o oponach - Bodek
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 21:21 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
- cns80
- Zafiromaniak
Wojti, OPC nie robi na mnie takiego wrażenia jak Ty byś chciał To nie jest Camaro ani AMG. Nie będę Cię przekonywał, ale powiem tylko tyle: kup sobie jeszcze jakieś inne opony (np. Uniroyala) żebyś miał jakieś porównanie, bo wygląda na to że to jedyne na jakich jeździłeś
Fakt: od Energy Saver'a są lepsze, ale od niego nawet Hankook'i są lepsze
Fakt: od Energy Saver'a są lepsze, ale od niego nawet Hankook'i są lepsze
Z wlasnego doswiadczenia dodam ze latwym sposobem wyleczenia sie z kompleksu jakichs opon jest wypad autem na tor. Tak wiem Zafira nadaje sie srednio do tego ze wzgledu na gabaryty ale pojezdzenie sobie w takim miejscu zweryfikuje ich jakosc szczegolnie jak sie tam pojedzie zarowno w sloneczny dzien jak i w ten deszczowy. Ja tak wlasnie miedzy innymi przetestowalem przereklamowane T1R a poniewaz nie jezdzilem Zafira to moglem wycisnac z nich wiecej niz przecietny Kowalski
BTW przyklad kolegi z KIA Picanto jest dobry i masz Wojti racje piszac
OK koniec OT
BTW przyklad kolegi z KIA Picanto jest dobry i masz Wojti racje piszac
Zafira niema najmniejszych szansWojti pisze:Porównanie KIA do Zafirki OPC 241 ps to śmiech
OK koniec OT
SPECYFIKACJA KIA PICANTO RACE 2012
Kia Picanto 1.2, 85 KM
WYMIARY
długość: 3595 mm
szerokość: 1595 mm
rozstaw osi: 2385 mm
min. masa samochodu z zabudowanymi elementami bezpieczeństwa: 840 kg
SILNIK
benzynowy, czterocylindrowy z trzema zaworami na cylinder, DOHC, CVVT
pojemność: 1248 ccm
moc: 65 kW (85 KM) przy 6000 obr/min
maksymalny moment obrotowy: 121 Nm przy 4000 obr/min
zmodyfikowany sterownik sinika
paliwo: benzyna bezołowiowa, min. 98 oktanów
zmodyfikowany, zoptymalizowany układ wydechowy oraz dolotowy
SKRZYNIA BIEGÓW
manualna, 5-biegowa
KOŁA
felgi: ATT 15"
opony: 195/45 R15V Barum Bravuris 2
HAMULCE
sportowe hamulce Performance Friction - PFC
OSIĄGI
prędkość maksymalna ok. 190 km/h
przyśpieszenie 0-100 km/h ok. 9 s
zużycie paliwa podczas wyścigu ok. 25l/100km
Kia Picanto 1.2, 85 KM
WYMIARY
długość: 3595 mm
szerokość: 1595 mm
rozstaw osi: 2385 mm
min. masa samochodu z zabudowanymi elementami bezpieczeństwa: 840 kg
SILNIK
benzynowy, czterocylindrowy z trzema zaworami na cylinder, DOHC, CVVT
pojemność: 1248 ccm
moc: 65 kW (85 KM) przy 6000 obr/min
maksymalny moment obrotowy: 121 Nm przy 4000 obr/min
zmodyfikowany sterownik sinika
paliwo: benzyna bezołowiowa, min. 98 oktanów
zmodyfikowany, zoptymalizowany układ wydechowy oraz dolotowy
SKRZYNIA BIEGÓW
manualna, 5-biegowa
KOŁA
felgi: ATT 15"
opony: 195/45 R15V Barum Bravuris 2
HAMULCE
sportowe hamulce Performance Friction - PFC
OSIĄGI
prędkość maksymalna ok. 190 km/h
przyśpieszenie 0-100 km/h ok. 9 s
zużycie paliwa podczas wyścigu ok. 25l/100km
- cns80
- Zafiromaniak
cieniassss, po pierwsze ta do której mam dostęp jest z 2010 po drugie poza pucharem jeździ na takich oponach na jakich chce jej właściciel. To nie jest wymóg żeby jeździć na Barumie (np w Ułężu, albo po zwykłych drogach)
Wojti, być może dla Ciebie magiczne KM to powód do radości, ale zapewniam Cię że pucharowe Picanto łoi takie Zafirki jak twoja. Niestety ale prosta i start spod świateł to nie wszystko. I nie potrzebne do tego magiczne przyciski SPORT
Arczi, święte słowa. Już nie jedne rozreklamowane opony dla szybkich i wściekłych okazały się niewystarczające
Wojti, być może dla Ciebie magiczne KM to powód do radości, ale zapewniam Cię że pucharowe Picanto łoi takie Zafirki jak twoja. Niestety ale prosta i start spod świateł to nie wszystko. I nie potrzebne do tego magiczne przyciski SPORT
Arczi, święte słowa. Już nie jedne rozreklamowane opony dla szybkich i wściekłych okazały się niewystarczające
Nadal bede twierdzil ze niema ta Twoja Zafirka 241KM najmniejszych szans a jak chcesz sie o tym przekonac (tzn masz na tyle odwagi) to jedz na tor Poznan i zrob kilka kolek i niech Ci zmierza czas czy bedzie porownywalny z czasem KijanekWojti pisze:faktycznie Zafirka OPC nie ma szans he he
cns80 kolega nadal zyje w nadzieji ze jak objechal dresa spod swiatel to niema bata na OPC 241KM
Ok ok bo nas zaraz pogonia
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Panowie ostatni raz przypominam, że schodzicie z tematu - następne posty lecą w kosmos
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.