Przeróbka podłokietnika - robił ktoś może ?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mpendzik

Przeróbka podłokietnika - robił ktoś może ?

#1 Post autor: mpendzik »

Witam serdecznie
Czy przerabiał może ktoś z Was podłokietnik oryginalny w Zafirce ??
Mój ma wyłamane zaczepy - na takiej okrągłej części plastikowej i podłokietnik się nie trzyma...
Może ktoś ma jakiś patent jak to zrobić żeby chociaż działało w pozycji podniesiony / opuszczony .

Pozdrawiam serdecznie
adasko

#2 Post autor: adasko »

mpendzik

#3 Post autor: mpendzik »

No tak - ale tam wynika z tego, że ten plastik czarny co łączy się z tą zębatką jest niezbędny a ja go nie mam niestety :-)
kris1974

#4 Post autor: kris1974 »

Może pomoże lub natchnie kogoś moja modyfikacja mocowania:
- do elementu, który przykręca się od tyłu fotela przyspawałem nakrętkę M16 wcześniej nawierconą na taki wymiar, żeby trzpień podłokietnika wchodził w nią i nie był za luźny,
- nagwintowałem koniec trzpienia tak, żeby można było od tyłu zakręcić nakrętkę (najlepiej samokontrującą),
- w nakrętce zeszlifowałem front - kilka mm głębokości na obwodzie odpowiadającemu kątowi odchylenia podłokietnika
- w trzpieniu nawierciłem w odpowiednim miejscu otwór pod śrubkę M4mm, która to śrubka ogranicza odchylenie blokując się w nakrętce, w miejscu gdzie kończy się pogłębienie na obwodzie.
U mnie został tylko jeden nie złamany zaczep na tym czarnym elemencie więc dało się jeszcze wykorzystać go do ustalenia pozycji osłonki (tej jajowatej między podłokietnikiem a fotelem). Wszystkie plastyczki i trybiczki ze środka mocowania zostały usunięte.
Ta przeróbka jest wieczna... Po poważnym przeciążeniu podłokietnika złamie się jedynie śrubka M4, wymienia się ją wiertarką i małym wiertłem z drugiej strony - odkręca się sama, i tyle.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami jak wyszedł mój prototyp to dysponuję...
Pozdrawiam

itd

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 maja 2013, 15:47 przez kris1974, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: Tunio999 »

kris1974 pisze:Jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami jak wyszedł mój prototyp to dysponuję...
Post będzie o wiele lepiej wyglądał jak będzie zawierał foto ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”