Uklad chlodzenia

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Pitrula

Uklad chlodzenia

#1 Post autor: Pitrula »

Witam
Mam problem z nieszczesna kontrolka od uk. chlodzenia. Nadmienie, ze przeczytalem chyba wszystkie postyna; ten temat i nic nie pasuje.
Do rzeczy. Poziom plynu w normie termostat byl wymieniany z 3 miesiace temu wszystko posprawdzalem.
Pierwsze zalaczenie wiatraka wszystko ok wiatrak rozlacza sie po schlodzeniu i zaraz po tym zaczyna swiecicsie kontrolka. Temperatura w normie nawet przy zapalonej kontr. Gasze silnik,wlaczam nic sie nie swieci az do kolejnego zalaczenia sie wiatraka. Mam sie martwic czy nie? Jestem za granica i nie mam zamiaru latac po mechaniorach. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam Klubowiczow:-)

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#2 Post autor: chabretti »

Witaj.
Ile masz wiatraków :?:
Ja miałem podobnie tylko że u mnie winowajcą okazał się wiatrak od klimy. Jak załączałem klimę było ok i jak już się czynnik dobrze zagrzał to wentylator od klimy powinien się załączyć na drugi bieg i wtedy wyskakiwała magiczna kontrolka i załączał się wentylator od normalnej chłodnicy.
Rozebrałem wentylator od klimy na części pierwsze i okazało się że szczotki były zawieszone i u jednej ugnił przewód w takim miejscu że nie dało rady go polutować. Miałem większą szczotkę od szlifierki to jej zmniejszyłem wymiary na papierze ściernym i chodzi do dziś.
Może to to :?:

Pitrula

#3 Post autor: Pitrula »

Witaj.
Odpisalem Ci na post,ale chyba zostal przeniesiony.
Dziekuje za wskazowki.Poradzilem sobie z problemem winien byl korek od zbiorniczka wyrownawczego:-)
Wymienilem go na inny i jest wszystko ok:-)
Jeszcze raz dzieki.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Kontakt:

#4 Post autor: chabretti »

To w porządku.
Właśnie gdzieś go przerzuciło. Bo go szukałem.

Pitrula

#5 Post autor: Pitrula »

Witam.
I znowu lipa z ta kontrolka. Teraz zapala sie po wlaczeniu klimy. Moze ktos ma jakis pomysl co jest nie halo. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu nie pali sie do momentu nacisniecia guziczka z gwiazdka. Nie zapala sie od razu tylko po jakims czasie.
Z gory dzieki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Kontakt:

#6 Post autor: chabretti »

A dawno nabijałeś klimatyzacje. Może czynnika być za mało

kostian
Debiutant
Model:

#7 Post autor: kostian »

No chyba nie czytałeś wszystkiego dokładnie.
Ja miałem podobnie rok temu - nabicie klimy rozwiązało ten problem.
Pozdrawiam.

Pitrula

#8 Post autor: Pitrula »

Witam.
Klima działa,chłodzi.Nie ma potrzeby nabijania bo czynnika jest odpowiednia ilość, ale coś innego mnie zastanawia. Kontrolka zapala się po osiągnięciu ok. 90 stopni wiatrak, załącza się
kręci się przez pewien czas i myślę, że tu jest wszystko ok, ale wiatrak od klimatyzacji obraca się chwilkę przed włączeniem się "dużego" i to z niewielką prędkością, załącza się duży, ten od klimy przestaje się obracać i już później nie załącza się. Z tym drugim jest ok, dochodzi do 90 stopni załącza się i chłodzi. Czy to może być wina przekaźnika czy może czegoś innego?
Z góry wielkie dzięki z podpowiedz.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Kontakt:

#9 Post autor: chabretti »

Jak pisałem wyżej może być winny wiatrak klimy. Trzeba go rozebrać na części pierwsze i zajrzeć do szczotek (są Cztery) być może któraś się zawiesiła lub po prostu ugnił przewód miedziany który jest połączeniem szczotki z układem elektrycznym. Trzeba zdjąć zderzak i posprawdzać.

Pitrula

#10 Post autor: Pitrula »

Cześć wszystkim ;)
Dzięki za podpowiedź, jutro zabieram się do roboty jak to ogarnę to napiszę czy pomogło :)

lukkuz

#11 Post autor: lukkuz »

witam mam problem z zafira otóż podczs jazd migala sporadycznie kontrolka klimatyzacji dzis temperatura silnika wchodzi na prawie 100 stopni po czm spada do zera wentlatory glupieją
blędy P0115 STORED I P1540 PENDING cz to wina sterownika ecu czy moze jak cztalem na forum wina czujnika położenia wału korbowego, dodam iż sproadycznie wskazówka predkosciomerza też szaleje na postoju wchodzi nawet na 120kmh czym moze być to spowodowane co sprawdzić, dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#12 Post autor: Rybka »

lukkuz pisze:P0115
- Czujnik temperatury silnika -do wymiany
Dlatego wariują wiatraki i wskazówka na wskaźniku.
lukkuz pisze:P1540
- sensor ciśnienia środka chłodzącego - błąd obwodu - albo siada czujnik albo wtyczka nie łączy na nim.
lukkuz pisze:dodam iż sproadycznie wskazówka predkosciomerza też szaleje na postoju wchodzi nawet na 120kmh
- za prędkościomierz odpowiada lewy czujnik abs w piaście, wyczyść kostkę łączeniową,

lukkuz

#13 Post autor: lukkuz »

czujnik temperatury nowy ok 3 miesiecy, sprawdzony czujnik piasty zero korozji i po zmerzeniu miernikiem ok, obwod klimatyzacji nie sprawdzonym czy musi byc czujnik wymontowany do zmierzenia i jakie wartości powinien miec?
może te objawy powoduje sterownik silnika rok temu był w naprawie na obroty jałowe?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#14 Post autor: Rybka »

lukkuz pisze:czujnik temperatury nowy ok 3 miesiecy
nowe też wysiadają
Jeśli masz miernik sprawdź jego opory.
Obrazek
W czujniku od klimy sprawdź czy kostka dobrze łączy,jak go sprawdzić to nie powiem ci bo jeszcze nie przerabiałem tego u siebie.
lukkuz pisze:
może te objawy powoduje sterownik silnika rok temu był w naprawie na obroty jałowe?
raczej wątpliwe żeby winny był sterownik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”