Jak naciągnąc linkę ręcznego?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pawelbuk

Jak naciągnąc linkę ręcznego?

#1 Post autor: pawelbuk »

Witam Szanownych Forumowiczów!
Temat jest w gruncie rzeczy niby prosty, ale nie bardzo wiem w jaki sposób dostać się do nakrętki regulacyjnej linki ręcznego. W książce "Sam Naprawiam" jest opis procedury oraz rysunek góry nakładki konsoli środkowej. Powinna tam być zaślepka otworu rewizyjnego. U mnie nic takiego niema oprócz uchwytu (dołka) na napój. Ręczny "bierze" stosunkowo "wysoko" i rączka wali w CB przykręcone pod podłokietnikiem, stąd moja potrzeba. Jak rozbebeszyć te plastiki aby ich nie rozwalić? Ma ktoś może pomysł???
Pozdrawiam
Paweł
Skasowany użytkownik 10013

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 10013 »

Nie wiem, którą konsolę masz, czy z telefonem, czy bez. Jak jest to przy tej z telefonem nie wiem, ale w zwykłej musisz wyciągnąć wkładkę gumową tą z uchwytem na napój. Szarpnij mocniej do góry to wyjdzie. Będą jajowate otwory i w jednym śruba do regulacji na lince. Ewentualnie ściągasz plastik (półeczkę - montowane jest na niej gniazdo aux) ten pomiędzy popielniczką (zaślepką gniazda obd2), a lewarkiem hamulca podważając do góry i tam maż dwa wkręty do odkręcenia tunelu. Dwa następne masz pod zaślepką z gniazdem zapalniczki drugiego rzędu - podważ ją od dołu przy dywaniku. Po odkręceniu tych czterech śrub tunel zejdzie. Mam nadzieje, że sprawdziłeś najpierw stan klocków z tyłu, może przez to lewarek idzie wyżej. Tak samo sprawdza się klocki (głównie z przodu), zanim uzupełni się płyn hamulcowy w zbiorniczku wyrównawczym.
Fotka tunelu bez wkładki gumowej i przedniej półeczki zapożyczona z allegro. http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/31/90/28/24/3190282445
pawelbuk

#3 Post autor: pawelbuk »

Witam ponownie.
Linkę naciągałem wg wskazówek dwa razy. Niestety okazało się, że problem narastał no i zauważyłem, że pedał staje się miękki i przy długotrwałym, silnym wciskaniu powolutku opada do podłogi. To zjawisko zaniepokoiło mnie bardzo więc postanowiłem poszukać przyczyn. Okazało się, że nie działa samoregulator lewego koła stąd powiększający się luz i nieprawidłowa praca całego układu. Po zdjęciu zacisku zauważyłem, że po naciśnięciu hamulca tłok wysuwa się i chowa o taką samą odległość, a powinien się wysunąć o ok. 4 mm i cofnąć o 1-1,5mm (działanie samoregulatora). Niestety ten był zacięty, ale po kilku ruchach i ponownym wkręceniu tłoka zaczął pracować. Teraz wszystko jest ok. Zobaczymy na jak długo.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”