czujnik zmierzchu i deszczu w zafirze b
czujnik zmierzchu i deszczu w zafirze b
koledzy mam takie pytanie , gdzie znajduje się czujnik do zapalania świateł "zmierzchówka".
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, 20:55 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A można wiedzieć do czego ten czujnik zmierzchu jest wykorzystywany skoro jeździmy przez całą dobę na światłach ?
A może do tego, że w przypadku automatu do świateł (tzw. "skandynawskiego") , przy zastosowaniu którego w dzień nie świeci nam się deska i ośw. tablicy rejestracyjnej to zmierzchowy nam przełącza tak aby w dzień nie świeciły wskaźniki a na noc tak ?
A może do tego, że w przypadku automatu do świateł (tzw. "skandynawskiego") , przy zastosowaniu którego w dzień nie świeci nam się deska i ośw. tablicy rejestracyjnej to zmierzchowy nam przełącza tak aby w dzień nie świeciły wskaźniki a na noc tak ?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
tak, poza tym można zaprogramować TECHEM żeby mając na auto włączały się w pare sekund po zapaleniu, nie musisz pamiętać o włączaniu światełopelmen pisze:A może do tego, że w przypadku automatu do świateł (tzw. "skandynawskiego") , przy zastosowaniu którego w dzień nie świeci nam się deska i ośw. tablicy rejestracyjnej to zmierzchowy nam przełącza tak aby w dzień nie świeciły wskaźniki a na noc tak ?
Ale ten trik przechodzi chyba tylko w ZB
jest także wykorzystywany w tych państwach gdzie nie ma obowiązku jeżdżenia całym rokiem na światłach. a głównie wtedy gdy wjeżdżasz do tuneluopelmen pisze:A można wiedzieć do czego ten czujnik zmierzchu jest wykorzystywany skoro jeździmy przez całą dobę na światłach ?
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
rzadki pisze:jest także wykorzystywany w tych państwach gdzie nie ma obowiązku jeżdżenia całym rokiem na światłach. a głównie wtedy gdy wjeżdżasz do tuneluopelmen pisze:A można wiedzieć do czego ten czujnik zmierzchu jest wykorzystywany skoro jeździmy przez całą dobę na światłach ?
I do funkcji coming/leaving home, o ile w ZB występuje?
no eno co ty mi tam ostatnio powyjmoiwales z auta?Lorry pisze:kicaj czujki deszczu nie ma, a świateł ta
zmierzch i deszcz to jeden czujnik IMVHO na szybie przedniej za lusterkiem wewnetrznym - takie czarne koleczko...
a comming home to chyba tylko podtrzymanie swiatel podswietlenia tablicy z tylu i postojowek z przodu przez 5 sek przynajmniej u mnie...
Mijania i od wstecznego, ok. 30 sekund po zamknięciu drzwi kierowcy. Jak są otwarte (znaczy, jak kierowca z bólem serca rozstaje się ze swoim autkiem ) to dłużej. Też nie mam czujnika zmierzchu a funkcja działa.kicaj pisze:a comming home to chyba tylko podtrzymanie swiatel podswietlenia tablicy z tylu i postojowek z przodu przez 5 sek przynajmniej u mnie...
PS. To-to nazywa się "coming home" czy "follow-me-home"?