Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
U mnie manetka oryginalna ( ta bez tempomatu) ma 6 pinów.
Zakupiony zamiennik też ma 6 pinów i z boku wiązkę z przewodami i 4-pinową wtyczkę.
Na wcześniej podlinkowanym tutku
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3902
na zdjęciach widać, że oryginalna manetka jest 10-pinowa a z tempomatem 6-pinowa.
Zasugerowałem się tym zdjęciem.
Może kolega robił z Techem2 coś nie tak ( lub ma jakąś spartoloną/okrojoną/piracko-piracką wersję )
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak ewentualnie aktywować tempomat Techem2-najlepiej krok po kroku.
A może jest ktoś z Wrocławiu lub bliskiej okolicy, kto mógłby mi pomóc.
Jakby co to zawsze mogę podziękować pięknie
Zakupiony zamiennik też ma 6 pinów i z boku wiązkę z przewodami i 4-pinową wtyczkę.
Na wcześniej podlinkowanym tutku
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3902
na zdjęciach widać, że oryginalna manetka jest 10-pinowa a z tempomatem 6-pinowa.
Zasugerowałem się tym zdjęciem.
Może kolega robił z Techem2 coś nie tak ( lub ma jakąś spartoloną/okrojoną/piracko-piracką wersję )
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak ewentualnie aktywować tempomat Techem2-najlepiej krok po kroku.
A może jest ktoś z Wrocławiu lub bliskiej okolicy, kto mógłby mi pomóc.
Jakby co to zawsze mogę podziękować pięknie
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A18XER
A mnie zastanawia jedna rzecz.
Oryginalną manetke bez tempomatu mam na 10 pinów i takowej też szukam (tylko, że z tempomatem)
Wyczytałem, aby podczas zmiany kupować z taką samą ilością pinów, nawet w tutku (na forum) też jest to wspomniane.
Na alledrogo są głównie zamienniki które mają zalednie 6 pinów i tu moje pytanie czy po zmianie manetki wszystko będzie "grało" (z 10 na 6)
Oryginalną manetke bez tempomatu mam na 10 pinów i takowej też szukam (tylko, że z tempomatem)
Wyczytałem, aby podczas zmiany kupować z taką samą ilością pinów, nawet w tutku (na forum) też jest to wspomniane.
Na alledrogo są głównie zamienniki które mają zalednie 6 pinów i tu moje pytanie czy po zmianie manetki wszystko będzie "grało" (z 10 na 6)
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Staram sie doradzic koledze z forum w mozliwy dla mnie sposob a to ze Tobie udalo sie to zrobic bez problemow to gratuluje ale skoro zabierasz juz glos to nie chwal sie tylko moze pomozeszArczi pisze:Co ma orginal do tego ? U siebie mam zamiennik i tylko przelozylem manetke i niczego nie musialem aktywowac : tempomat dziala od razu.bazyliszek72 pisze:albo wymienic manetke na oryginalna.
- GOTI
- Zafiromaniak
Czy montował ktoś w ZA TAKĄ manetke
Od Astry są o wiele tańsze niż te, które "pasują" do ZA.
Troche dziwna sprawa, bo ma mniejszą ilość pinów no i numery są inne
Dla porównania zdjęcia:
Oferowana:
Moja:
Od Astry są o wiele tańsze niż te, które "pasują" do ZA.
Troche dziwna sprawa, bo ma mniejszą ilość pinów no i numery są inne
Dla porównania zdjęcia:
Oferowana:
Moja:
-
- Przeglądacz
http://allegro.pl/opel-astra-ii-zafira- ... 24665.html
Według oferty pasuje do Zafiry A
No i rzeczywiście pasuje, ale nie ma tempomatu z "z automatu" ( to znaczy w moim samochodzie nie działa plug&play )
Ale zastanawia mnie jedno.Kabelki od tempomatu , z tego co pamiętam wychodzą bezpośrednio z manetki, więc nie wiem czy ma znaczenie czy w tej "kostce" montowanej przy kierownicy jest 6 czy 10 pinów.
Poza tym.
W swoim samochodzie miałem oryginalną manetkę kierunkowskazów ( bez tempomatu ) 6-pinową, czy ktoś miał dla odmiany miał oryginalną manetkę ( oczywiście bez tempomatu ) na 10 pinów
http://allegro.pl/opel-astra-ii-zafira- ... 24665.html
Według oferty pasuje do Zafiry A
No i rzeczywiście pasuje, ale nie ma tempomatu z "z automatu" ( to znaczy w moim samochodzie nie działa plug&play )
Ale zastanawia mnie jedno.Kabelki od tempomatu , z tego co pamiętam wychodzą bezpośrednio z manetki, więc nie wiem czy ma znaczenie czy w tej "kostce" montowanej przy kierownicy jest 6 czy 10 pinów.
Poza tym.
W swoim samochodzie miałem oryginalną manetkę kierunkowskazów ( bez tempomatu ) 6-pinową, czy ktoś miał dla odmiany miał oryginalną manetkę ( oczywiście bez tempomatu ) na 10 pinów
- GOTI
- Zafiromaniak
Ja mam taką sytuacjerobertgl17 pisze:W swoim samochodzie miałem oryginalną manetkę kierunkowskazów ( bez tempomatu ) 6-pinową, czy ktoś miał dla odmiany miał oryginalną manetkę ( oczywiście bez tempomatu ) na 10 pinów
Moja oryginalna manetka jest na 10, a jak widać bywają nie tylko takie, bo twoja jest oryginalnie na 6.
Mam na 10 i szukam (z tempomatem) też na 10, ale chyba zaryzykuje i kupie tą na 6.
Opisz robertgl17 jak to jest w twoim przypadku. Nie masz wgl tempomatu nawet po aktywacji Czy po prostu źle Cie zrozumiałem
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
To może niech się ktoś wypowie kto kupił jeszcze ten zamiennik na 6 pinów i czy u niego działa, też chciałbym założyć tempomat tylko właśnie jest pytanie czy ta manetka na 6 pinów będzie uruchamiała tempomat.
Znalazłem w necie:
http://www.opel-shop.pl/product_info.ph ... a9c02ec364
Chyba dobra cena i 10 pinów, co myslicie?
Znalazłem w necie:
-
- Przeglądacz
Tu chodzi chyba bardziej o to, że póki co nie zdołaliśmy go aktywować.GOTI pisze:
Opisz robertgl17 jak to jest w twoim przypadku. Nie masz wgl tempomatu nawet po aktywacji Czy po prostu źle Cie zrozumiałem
Prawdopodobnie robimy coś nie tak.
Ponawiam moją prośbę, czy ktoś posiadający Tech-a2 mógłby mi krok po kroku opisać jak aktywować tempomat przy pomocy tego programu ( prawdopodobnie robimy z kolegą coś nie tak )
- GOTI
- Zafiromaniak
Też widziałem tą oferte, ale zaryzykowałem i zakupiłem manetke, którą kupił robertgl17 http://allegro.pl/opel-astra-ii-zafira- ... 24665.htmlplutmen1 pisze:To może niech się ktoś wypowie kto kupił jeszcze ten zamiennik na 6 pinów i czy u niego działa, też chciałbym założyć tempomat tylko właśnie jest pytanie czy ta manetka na 6 pinów będzie uruchamiała tempomat.
Znalazłem w necie:
Wkrótce przesyłka będzie u mnie (mam nadzieje, no chyba, że poczta zastrajkuje) także sprawdze i napisze opinie.
Ja mam diesla, a niektórzy wypowiadają sie, że im tempomat działa bez aktywacji - tak jak już ktoś to wspomniał "plug&play"
Skad wiesz ze tego nie robie/zrobie ? Latwo sie ocenia nie znajac faktow...bazyliszek72 pisze:ale skoro zabierasz juz glos to nie chwal sie tylko moze pomozesz
Dokladnie. Faktem jest ze jakies pare miesiecy temu bylem u czlowieka ktory ma Tech2 - taki sam jak w ASO ale do glowy mi nie przyszlo zeby to sprawdzicGOTI pisze:Ja mam diesla, a niektórzy wypowiadają sie, że im tempomat działa bez aktywacji - tak jak już ktoś to wspomniał "plug&play"
Bede u niego za jakis czas to zapytam. Ludzie tam ogarniaja Ople - zrobili mi nawet kopie komputera bo cos tam kombinowali...
EOT
Tempomat można odpalić tylko oryginalnym interfejsem serwisowym TECH (jakies 7000 pln) lub op-comem. Fejsiki i programiki z allegro za kilkadziesiąt złotych (jak by sie nie nazywały) nie potrafią tego.
Jeżeli pomimo programowania sterownik tego nie przyjmuje trzeba spróbować ponownie. często tak mam, że w róznych autach róznie to działa. Np. w jednej zafirze programowałem przy odpalonym silniku, a w kolejnej tak nie wychodziło i porgamowałem przy zapalonych kontrolkach (bez zapłonu).
Gabarytowo manetka z AG i ZA to dokładnie to samo. Pisząc tutka nie byłem pewien czy 6 i 10 pinowe manetki są zamienne. Na moje 10 pinowa napewno podejdzie w miejsce 6 pinowej (bo ma wszystkie 6 + 4 dodatkowe). Pytanie jak jest w druga stronę.
Można przełożyć samą dzwigienkę z przyciskami. Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość przy składaniu wszystkich blaszek i sprężynek jakie wyskoczą ze srodka po otwarciu mechanizmu kierunkowskazów .
Jeżeli pomimo programowania sterownik tego nie przyjmuje trzeba spróbować ponownie. często tak mam, że w róznych autach róznie to działa. Np. w jednej zafirze programowałem przy odpalonym silniku, a w kolejnej tak nie wychodziło i porgamowałem przy zapalonych kontrolkach (bez zapłonu).
Gabarytowo manetka z AG i ZA to dokładnie to samo. Pisząc tutka nie byłem pewien czy 6 i 10 pinowe manetki są zamienne. Na moje 10 pinowa napewno podejdzie w miejsce 6 pinowej (bo ma wszystkie 6 + 4 dodatkowe). Pytanie jak jest w druga stronę.
Można przełożyć samą dzwigienkę z przyciskami. Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość przy składaniu wszystkich blaszek i sprężynek jakie wyskoczą ze srodka po otwarciu mechanizmu kierunkowskazów .