Jak wyczyścić klosz?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Dafi
Świeżak
Model:

Jak wyczyścić klosz?

#1 Post autor: Dafi »

Witam , ja mam takie pytanie.
Mam lekko zaprószone przednie reflektory , czy jest możliwość ich wyczyszczenia , czy idzie jakoś te klosze zdjąć, czy muszę kombinować jakoś po wyjęciu żarówek ?
Może ktoś już to robił, będę wdzięczny za radę.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 23:56 przez Dafi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to można ich przepolerować (strona zewnętrzna).

Środek powinien być OK i nie widzę powodu by go czyścić, jak jest lampa OK, to i środek będzie czysty.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#3 Post autor: lech31 »

Witam. Dołączę do tematu. Ja u siebie w środku lampy przedniej mam martwą muchę. Zastanawiam się nad wyczyszczeniem bez wyciągania całej lampy. Czy ktoś już miał jakiś doświadczenie. Z góry dziękuję.

adam

#4 Post autor: adam »

Witam.Ściągaj lampę, nie kombinuj.Wyjęcie lampy banalnie proste.Pozdrawiam.

Dafi
Świeżak
Model:

#5 Post autor: Dafi »

Bodek
PostWysłany: Dzisiaj 11:23 Temat postu:
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to można ich przepolerować (strona zewnętrzna).

Środek powinien być OK i nie widzę powodu by go czyścić, jak jest lampa OK, to i środek będzie czysty.
No właśnie mój błąd bo nie sprecyzowałem , to zaprószenie jest od wewnątrz

adam

#6 Post autor: adam »

Zdemontuj lampę,wyjmij żarówkę i wydmuchaj sprężonym powietrzem.Temat na ciepłe dni - trzeba zdjąć przedni zderzak,dopiero jest możliwość wyjęcia lamp.Pozdrawiam.

Dafi
Świeżak
Model:

#7 Post autor: Dafi »

@adam OK, wielkie dzięki ,w takim razie pobawię się z tym na wiosnę

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

adam pisze:Zdemontuj lampę,wyjmij żarówkę i wydmuchaj sprężonym powietrzem.Temat na ciepłe dni - trzeba zdjąć przedni zderzak,dopiero jest możliwość wyjęcia lamp.Pozdrawiam.
Przedni zderzak - demontaż ;)

schodzi bez problemu, pamiętaj o czujniku temperatury i parktroniku - jeżeli masz.

druga para rąk mile widziana ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: darek_s »

Samo wyjecie lampy nie wymaga sciagania zderzaka,wystarczy odkrecic 2 wkrety w nadkolu zdjąc grill odkrecic srube od zderzaka przy lampie i wyjac 2 kolki rozporowe na srodku zderzaka pod grillem.Wtedy sciagamy zderzak z zaczepow przy blotniku i odchylajac zderzak idzie odkrecic dolna srube.Dzisiaj to robilem wlasnie ze wzgledu na zakurzona lampe w srodku.Niestety za wiele nie podzialalem i chyba bedzie trzeba oddzielic klosz od lampy za pomoca opalarki i nastepnie wszystko dokladnie wyczyscic.U mnie tez siedzial w srodku wielki zdechły chyba komar ale udalo sie go wyciągnąc.Jak wyczyszcze lampe w srodku to napisze co i jak.pozdr.

adam

#10 Post autor: adam »

Wygodniej i bezpieczniej zdemontować zderzak, bo choć pracy trochę wiencej dostęp o niebo leprzy - komfort pracy i przy okazji skontrolujesz chłodnice ,popatrzysz na silnik itp.

danio
Bywalec
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: danio »

Zdejmowałem zderzak jest to dosłownie chwila a nie kombinować chcąc odkręcić lampy nie ściągając zderzaka. Podrapane ręce i nauka łaciny!

Andrzej AM

#12 Post autor: Andrzej AM »

Koledzy - czy ktoś próbował rozklejać reflektor w Zafirze B? Kupiłem sobie jeden stary, z połamanymi zaczepami (taki do testów, ale chciałbym z niego wyjąć odbłyśnik) i próbowałem już wszystkiego - opalarka, piekarnik. Spoiwo w reflektorach jest jakieś dziwne, bo nawet próbowałem rozgrzać kawałeczek nad zapalniczką. Nie topi się. Może jakiś rozpuszczalnik?
Pomóżcie.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#13 Post autor: darek_s »

Ja tez tak probowalem i tak samo jak u Ciebie nic, próbowalem stopic ten klej po wyskrobaniu go nie ma szans.Ponoć są jakies serie lamp które da sie rozkleic ale nie wiem jakie i za bardzo w to nie wierze bo mialem 2 lampy uszkodzone do testu i zadna nie chciala sie rozkleic.pozdr.

Andrzej AM

#14 Post autor: Andrzej AM »

A przegrzebałem chyba cały internet i nic. Spróbuję znaleźć jakąś specyfikację czym to połączyli (te reflektory robili w Czechach) i może znajdzie się jakiś rozpuszczalnik, który nie naruszy klosza. Dam znać jakby mi sie udało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”