Jaki olej do silnika 1.8

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
donald7000
Przeglądacz
Model:

#31 Post autor: donald7000 »

Ja w końcu zalałem Castrola połsyntetyk chyba, ale niestety jak pada śnieg to mimo dobrego oleju trzeba odśnieżać. :)

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#32 Post autor: MARCEL! »

Aktualizacja : po przejechaniu 12 tyś km wymiana oleju na nowy... Jeśli chodzi o zużycie oleju to po 10 000 km musiałem dolać ze 100 ml.... Przebieg obecnie 160 000 km...
Dużo osób mówiło, że te silnika Opla 1.8 16v dużo oleju "piją" ale to chyba nie w każdym przypadku... Czy może mieć znaczenie, że auto jest praktycznie tylko w trasie użytkowane, prawnie nigdy na mieście? Tzn. na tygodniu stoi a w weekend za jednym zamachem 100-300 km jest robione ?

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
#33 Post autor: lech31 »

Ja u siebie nie dolewałem jeszcze oleju, od wymiany zrobiłem 5 tys. a przebieg około 190 tys. Sposób jazdy i gdzie robione są kilometry ma olbrzymie znaczenie na zużycie oleju.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A

#34 Post autor: MARCEL! »

Hmmm no właśnie ja często mam tak, że jak jadę to już bez postoju od 30 km do 300 km... Sporadycznie zdarza się, żeby zrobić np. 3 km.... Może ze 2 razy w miesiącu... Szczerze to myślałem, że będzie więcej oleju ciągnąć 1.8....

Panowie temat dotyczy: jakiego oleju :?: , a nie ile go bierze ;) - Bodek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 12:49 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czekker
Przeglądacz
Imię: Grzechu
Auto: Subaru Outback 3.0R (H6)
Model: OBK
Oznaczenie silnika: EZ30D-2gen

#35 Post autor: czekker »

GM 10w40
http://allegro.pl/opel-gm-10w40-5l-10w- ... 73533.html

od dawna leję taki do Astry 1.6 8V, potem do Zafiry 1.6 16V i taki też mam zamiar zalać do nowokupionej 1.8 (chociaż teraz ma syntetyczny Aral..).
nigdy nie miałem z nim problemów i jakoś nie widzę sensu, żeby przepłacać za Mobil czy inny Castrol.

aha, Zafirą robię jakieś 10-15k rocznie i olej+filtr zmieniam co roku.
do 1.6.16V pomiędzy zmianami dolewałem ok. 1 litra.
Zafirynda sprzedana.. :roll:

darek_sc

#36 Post autor: darek_sc »

Witam zakupiłem dopiero co Zafirę z grudnia 2004 w automacie 1.8 125 KM benzyna wersja NJOY. W książce serwisowej 1 olej to 0W30 potem laby był 5W30 a ostatnim olejem był rok temu 0W40 - który jest bardzo drogi ;/ . Jak podjechałem do mechanika to powiedział że jeżeli już był raz zalany 0W40 to już lepiej lać ten olej bo gdy przejdzie się na 0W30 mogą z czasem pojawiać się nieszczelności i wycieki. Co o tym sądzicie? Jaki olej polecacie zalać. I jakie są ceny mobila 0W40 bo gość mówił że w granicach 250 zł... :O

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#37 Post autor: SD72 »

Ostatnio zmieniony 30 maja 2013, 10:17 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#38 Post autor: mariusz_technik »

Ja do swojego leję valvoline maxlife 5w40, jest to syntetyk. Dlaczego? Zimy mamy czasem srogie, więc lepiej 5w niż 10w który by był np przy -15 - 20 stopniach już na granicy płynności chyba. Drugi człon 40 a nie 30, bo to nie nowy silnik, a książka zezwala na 40. Syntetyk dlatego że ma lepsze parametry niż np minerał czy półsyntetyk. U mnie się to obecnie sprawdza - po wymianie silnika na drugi w b. dobrym stanie. Poprzedni spalał litra na tysiąc km, obecnie po przejechaniu ponad tysiąca nic nie ubywa na bagnecie. Po ściągnięciu korka oleju widać było czysty silnik, więc zdecydowałem się na taki syntetyk i chyba nie będę żałował, motor ładnie i cicho pracuje.

darek_sc

#39 Post autor: darek_sc »

Ok ale dlaczego byś zalał 5W30 . Dodam że auto ma przebieg symboliczny mianowicie 48 tys km ( wiem śmiejecie się ale to od znajomej rodziny w Niemczech więc przebieg pewny). A Co myślicie o tym co mi mechanik doradził że można zmieniać np 0w30 na wyższe a odwrotnie nie zaleca?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak

#40 Post autor: SD72 »

darek_sc pisze:Ok ale dlaczego byś zalał 5W30 .
Wydaje mi sie ze to olej jaki Opel leje i poleca. Osobiscie go uzywam i polecam.Olej w dostepnej cenie i z dobrymi opiniami.
darek_sc pisze:Dodam że auto ma przebieg symboliczny mianowicie 48 tys km ( wiem śmiejecie się ale to od znajomej rodziny w Niemczech więc przebieg pewny).
Przebieg masz zblizony do mojego wiec tymbardziej polecam ten olej i wcale sie nie smieje ale gratuluje zakupu
darek_sc pisze:A Co myślicie o tym co mi mechanik doradził że można zmieniać np 0w30 na wyższe a odwrotnie nie zaleca?
Zmieniamy na wyzsze 0W.. 5W...10W..15W...a nie odwrotnie 15W...10W..5W...0W...

To jest tylko moje zdanie :) ale 0W40 albo 5W40 tez jest OK

darek_sc

#41 Post autor: darek_sc »

bazyliszek72 pisze:
darek_sc pisze:Ok ale dlaczego byś zalał 5W30 .
Wydaje mi sie ze to olej jaki Opel leje i poleca. Osobiscie go uzywam i polecam.Olej w dostepnej cenie i z dobrymi opiniami.
darek_sc pisze:Dodam że auto ma przebieg symboliczny mianowicie 48 tys km ( wiem śmiejecie się ale to od znajomej rodziny w Niemczech więc przebieg pewny).
Przebieg masz zblizony do mojego wiec tymbardziej polecam ten olej i wcale sie nie smieje ale gratuluje zakupu
darek_sc pisze:A Co myślicie o tym co mi mechanik doradził że można zmieniać np 0w30 na wyższe a odwrotnie nie zaleca?
Zmieniamy na wyzsze 0W.. 5W...10W..15W...a nie odwrotnie 15W...10W..5W...0W...

To jest tylko moje zdanie :) ale 0W40 albo 5W40 tez jest OK
No to jeśli zaleca na wyższe to z 0w40 na 0W30 lub 5W30 nie bardzo. Jeśli dobrze zrozumiałem Twój post :) heh

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak

#42 Post autor: SD72 »

Bierzemy pod uwage pierwszy czlon czyli 0,5, 10, 15 i tym sie kierujemy przy zmianie oleju ,drygi 30 ,40 itd to inna sprawa. Ale chyba tematu ktory Ci podalem nie czytales dokladnie ;)
bazyliszek72

darek_sc

#43 Post autor: darek_sc »

Okej faktycznie :P hehe czyli według Ciebie można zmieniać z 0w40 na 0w30. To teraz sam nie wiem co już myśleć o tym co mówił mechanik że po takiej zmianie mogą z czasem pojawić się nieszczelności i wycieki...

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak

#44 Post autor: SD72 »

darek_sc pisze:czyli według Ciebie można zmieniać z 0w40 na 0w30.
mozna
darek_sc pisze: To teraz sam nie wiem co już myśleć o tym co mówił mechanik że po takiej zmianie mogą z czasem pojawić się nieszczelności i wycieki...
Jak zmieniasz z np 10W..(polsyntetyk) na 5W....(syntetyk) to mozna sie tego spodziewac.Bo oleej 5W... jest bardziej plynny i ma inne wlasciwosci

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#45 Post autor: mariusz_technik »

Nie jest bardziej płynny, tylko utrzymuje tą płynność czy tam pompowalność w niskiej temperaturze, tyle że oleje 0w to mają zachować tą płynność nawet w temperaturze poniżej - 35stopni, co w warunkach Polskich jest mało realne, więc spokojnie wystarczy 5w ewntualnie 10w

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”