Parametr wersji oprogramowania i koła w ZA na wyswietlaczu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
gszuder

Parametr wersji oprogramowania i koła w ZA na wyswietlaczu

#1 Post autor: gszuder »

Witajcie koledzy,
Dzisiaj próbowałem zrobić pewien "myk" z instrukcji ZA - chodziło o zamianę dziennego przebiegu na zegarek. No ale..nie zadziałało. Trudno :) Przyciska się przycisk kasujący przebieg na około 2 sekundy. No ale się nie poddałem - miało być 2 sekundy, ale potrzymałem dłużej i po około 10 sekundach pojawiło się coś innego - W górnej części (tam gdzie dzienny przebieg) 043,2 a w dolnej części (tam gdzie całkowity przebieg) 014621. Po puszczeniu przycisku kasującego przebieg wszystko wróciło do poprzedniego stanu. Skasował się tylko dzienny przebieg. Po jakiś 20 kilometrach zrobiłem to samo i parametry się nie zmieniły-nadal było 043,2 i 014621.
Co to jest za wartość???
Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 08:09 przez gszuder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

Pierwsza wartość to wersja oprogramowania, druga to rozmiar koła dla autka ;).
gszuder

#4 Post autor: gszuder »

dzięki koledzy.. szukałem, szukałem i znaleźć nie mogłem. Trochę źle napisałem o tej drugiej, poniższej wartości - jest 14972. A co to takiego? Nie kumam jakiego koła do autka :) pewnie to żart :)?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Bodek »

gszuder pisze:dzięki koledzy.. szukałem, szukałem i znaleźć nie mogłem. Trochę źle napisałem o tej drugiej, poniższej wartości - jest 14972. A co to takiego? Nie kumam jakiego koła do autka :) pewnie to żart :)?
właśnie mi ta wartość nie odpowiadała, ta którą teraz podałeś (14972) to parametr dla koła: 195/65/15 i to nie jest żart ;)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#6 Post autor: SD72 »

dzięki koledzy.. szukałem, szukałem i znaleźć nie mogłem. Trochę źle napisałem o tej drugiej, poniższej wartości - jest 14972. A co to takiego? Nie kumam jakiego koła do autka :) pewnie to żart :) ?
Przykladowe liczby (15 434, 15 795 i 14 972) to w rzeczywistości liczba impulsów przypadająca na 1km drogi dla różnych rozmiarów kół (info z ASO). Wiadomo, dla jakich dokładnie rozmiarów to jest przewidziane (odpowiednio 185/70R14, 175/70R14 i 195/65R15).
gszuder

#7 Post autor: gszuder »

Myślałem, że Bodek sobie ze mnie tube kręcisz :) Dzięki jeszcze raz!!! Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”