wspomaganie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mewrik

wspomaganie

#1 Post autor: mewrik »

Witam mam pytanie czy każda zafira b mam elektryczne wspomaganie kierownicy ?
Chodzi mi o to ze mam wrażenie ze raz chodzi mi lżej a raz ciężej nie widziałem nigdy żadnej kontrolki kierownicy na zegarach wiec zgłupiałem

jak to sprawdzić czy mam można jakoś np opcomem
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Każda Zafira B ma wspomaganie elektrohydrauliczne.Op-Comem można wymusić pracę i sprawdzić jaki prąd pobiera w czasie kręcenia kierownicą..
mewrik

#3 Post autor: mewrik »

Harry200 pisze:Każda Zafira B ma wspomaganie elektrohydrauliczne.Op-Comem można wymusić pracę i sprawdzić jaki prąd pobiera w czasie kręcenia kierownicą..

jesteś w stanie opisać mi jak to sprawdzić opcomem?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Nie posiadam już OP-Coma i trudno mi z pamięci dokładnie opisać, z tego co pamiętam jak wejdziesz w zakładkę podwozie,włączysz zakładkę wspomagania , następnie test elementów wykonawczych i tam można wymusić pracę pompy.
GDA

#5 Post autor: GDA »

Witam,
dopadł mnie problem ze wspomaganiem

na początku zanikało częściowo, teraz od jakiegoś czasu "nie żyje" aczkolwiek czasami się włączy ale nie ma jakiejś reguły - akumulator, bezpieczniki i ładowanie OK
tech pokazuje takie błędy - chodź sam w sobie nie widzi w ogóle modułu wspomagania

B3055 - uszkodzenie transpondera / nieciągłe
U2111 - Moduł sterujący układu kierowniczego ze wspomaganiem (EPS) / brak komunikacji / stałe
U2117 - Wyświetlacz / brak komunikacji / Nieciągłe

jakieś pomysły?
wstępnie chciałem zwalać i wymieniać pompę ale powyższe błędy wskazują coś innego

[ Dodano: Pon Maj 27, 2013 08:15 ]
Panowie - dziś dodatkowo nie mogę uruchmić auta czyżby to błąd pierwszy ?
rozrusznik kręci ale nie odpala
Grygi

#6 Post autor: Grygi »

GDA pisze:dopadł mnie problem ze wspomaganiem

na początku zanikało częściowo, teraz od jakiegoś czasu "nie żyje" aczkolwiek czasami się włączy ale nie ma jakiejś reguły - akumulator, bezpieczniki i ładowanie OK
tech pokazuje takie błędy - chodź sam w sobie nie widzi w ogóle modułu wspomagania
Czy problem juz rozwiązany bo mam podobny ?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”