Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode ?
Panowie i Panie znalazłem trochę czasu i rozwiązałem problem. Podłączyłem dodatkowy przewód masowy. Wynik - 14.3, przy obciążeniu max. światła, ogrzewanie szyby , klima, radio, awaryjne, przeciwmgielne - 13.9.
Koszt naprawy 7 zł :-)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 13:42 przez studi78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zrób fotkę i wklej, albo napisz gdzie i jak podłączyłeś.studi78 pisze:Panowie i Panie znalazłem trochę czasu i rozwiązałem problem. Podłączyłem dodatkowy przewód masowy. Wynik - 14.3, przy obciążeniu max. światła, ogrzewanie szyby , klima, radio, awaryjne, przeciwmgielne - 13.9.
Może to jest banalne, ale nie zaszkodzi - będzie brak zbędnych pytań.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Czy spadające napięcie do 13,4 w TestMode, przy normalnej jeździe 13,6-13,8, czasami wzrasta do 13,9 świadczy o początku końca mojego alternatora, czy trzeba już coś z nim robić, czy zaczekać aż padnie, nie chciałbym straci przy okazji akumulatora, albo żeby padł na wakacjach jak będę 1500km od domu.
Błędów brak.
Błędów brak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
Kolego weź kable rozruchowe podłącz tylko do minusa na akumulatorze. Jedną żabkę złap silnik a druga od drugiego kabla do buty i zmierz ładowanie. Jak masz dobre kable to zobaczysz czy wymiana w Twoim wypadku coś Ci da czy musisz szukać gdzieś indziej. Dobrze jest też PORZĄDNIE przeczyścić styki i klemy.Bodek pisze:Zrób fotkę i wklej, albo napisz gdzie i jak podłączyłeś.studi78 pisze:Panowie i Panie znalazłem trochę czasu i rozwiązałem problem. Podłączyłem dodatkowy przewód masowy. Wynik - 14.3, przy obciążeniu max. światła, ogrzewanie szyby , klima, radio, awaryjne, przeciwmgielne - 13.9.
Może to jest banalne, ale nie zaszkodzi - będzie brak zbędnych pytań.
u mnie w cali też miałem słabe ładowanie ( minimalnie żarzyła się kontrolka ładowania) a alternator w 100% sprawny. wymieniłem wszystkie kable prądowe ( od alternatora do akumulatora "+" i "-" ) i założyłem masę od akumulatora na silnik i na budę. Zainwestowałem w kable 50mm2. teraz mam 14.4V na światłach. Warto też wymienić klemy i dobrze je zabezpieczyć.
Jak by ktoś się zabierał na wymianę niech nie zapomni zainwestować w dobre zaklepywane oczka i wlać w nie sporo cyny. jak Ci pomoże podanie dodatkowej masy to można też założyć plecionkę z Malucha ( tylko nie wiem czy nie będzie za krótka )
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 23:25 przez kamil12luty, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
miałem identyczne ładowanie tylko że sprawdzane na profesjonalnym mierniku. jestem po wymianie kabli i klem i teraz mam 14.3 bez obciążenie a 14.15 na pełnym z załączonę klimą. Alternatora nawet nie ruszyłem.Bodek pisze:Czy spadające napięcie do 13,4 w TestMode, przy normalnej jeździe 13,6-13,8, czasami wzrasta do 13,9 świadczy o początku końca mojego alternatora, czy trzeba już coś z nim robić, czy zaczekać aż padnie, nie chciałbym straci przy okazji akumulatora, albo żeby padł na wakacjach jak będę 1500km od domu.
Błędów brak.
Opel daje bardzo lipne przewody prądowe i bardzo często w nich tkwi problem.
- slawk
- Świeżak
- Imię: Sław
- Auto: Opel Zafira A 2,0 Di
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: DTL
witam ... u mnie sam aku pokazuje 12 v a na altku 13,2 -13,5 do tego kabel od masy gorący jak holera , dopiero kupiłem wóz odpala normalnie tylko denerwuje mnie ten gorący kabel od masy ... jakieś pomysły
przeczyściłem dziś styki na klemach i na każdym dostępnym podłączeniu i nadal masa goraca ... winna klema
przeczyściłem dziś styki na klemach i na każdym dostępnym podłączeniu i nadal masa goraca ... winna klema
- Bodek
- Zafiromaniak
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0slawk pisze:witam ... u mnie sam aku pokazuje 12 v a na altku 13,2 -13,5 do tego kabel od masy gorący jak holera , dopiero kupiłem wóz odpala normalnie tylko denerwuje mnie ten gorący kabel od masy ... jakieś pomysły
Wczoraj wymontowałem alternator, wymieniłem mostek oraz szczotki w szczotkotrzymaczu, wszystko wg instrukcji na forum (a jestem geologiem a nie mechanikiem) Poskładałem, odpaliłęm i słabo... tzn. słabe ładowanie było nadal, bo w okolicach 12,7V czyli niebyło. Pojeździłem trochę (w między czasie wypalił sie DPF). Na noc podłączyłem akumulator do podładowania. Rano ku mojemu zdziwieniu ładowanie wzrosło do 13,6V. Pojeździłem trochę i teraz kręci się koło 14,0V (+-0,2V). Co mogło się zdarzyć:
a) akumulator należało podładować
b) szczotki się dotarły
c) komputer się dostroił?
a) akumulator należało podładować
b) szczotki się dotarły
c) komputer się dostroił?