temperatura klimy 17st

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
woolf

temperatura klimy 17st

#1 Post autor: woolf »

witam.
dziś fachowiec sprawdzał mi klimę bo nie chłodziła. Po nabiciu gazu, wentylator działa ale chłodnica jest gorąca a z nawiewu leci powietrze o temp 17st. Gdzie jest wada? czy chłodnica do wymiany?

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#2 Post autor: Wojti »

Może gaz nie ma obiegu jakis zawór ?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 6483

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Marny jakis ten fachowiec skoro sprawdził Ci klimę i mimo iż nie działa ona prawidłowo to ten "fachowiec" już nic więcej w tym kierunku nie robił :/ . Wziął kasę to niech szuka przyczyny....

woolf

#4 Post autor: woolf »

znaczy fachowiec powiedział ze to może być chłodnica, że nie oddaje ciepła i dlatego jest gorąca. :roll:
jutro sprawdzę filtr kabinowy, może jest zapchany

[ Dodano: Sob Cze 22, 2013 09:35 ]
Filtr w miarę. Było parę much i śmieci. Bez filtra nie ma wielkiej różnicy. Sprawdziłem też wentylator i nie wiem czemu startuje z 2 biegu. U was też tak jest? Słychać go mocno tak jak tego od chłodnicy płynu czy chodzi ciszej?

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Chłodnica zawsze jest gorąca , dlatego włącza się wentylator by ja schłodzić . Trzeba by sprawdzić wszystkie podzespoły po kolei a filtr kabinowy niewiele ma wspólnego z brakiem chłodu , może być ew przyczyna braku nawiewu gdy jest totalnie zapchany. :). O jakim piszesz wentylatorze? Masz na mysli ten przełacznik siły nawiewu w kabinie?

woolf

#6 Post autor: woolf »

Piszę o tym przy chłodnicy. Wyjąłem go i sprawdziłem podłączając bezpośrednio pod aku. Sam wentylator działa i na 1 i na 2 biegu. Ale w tej wtyczce co idzie do niego prąd jest tylko na pinie od 2 biegu. Nie wiem czy tak powinno być czy raczej powinien startować z 1 biegu :|

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Skoro Ci w ogóle startuje to nie powinieneś sie tym przejmować. Widocznie u Ciebie tak juz jest :)

woolf

#8 Post autor: woolf »

Niby tak, ale nie wiem czy to nie jest jakąś wadą? A co z osuszaczem? Może on być przyczyną słabego chłodzenia?

kostian
Debiutant
Model:

#9 Post autor: kostian »

Wiatrak powinien ruszać z pierwszego biegu jak dobrze kojarzę.
Jest jeszcze moduł sterowania wiatrakami w lewym nadkolu który często szwankuje.
Sprawdzałeś jeszcze raz ciśnienie w układzie chłodzenia, może jest nieszczelność?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”