temperatura silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kabanosik

temperatura silnika

#1 Post autor: kabanosik »

W jaki sposób można kontrolować na bieżąco temperaturę silnika, nie wiem gdzie się wyświetla, czy można to robić?
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

po uruchomieniu silnika przytrzymujesz przycisk settinngs az usłyszysz w głośnikach takie "pik" potem wciskając BC przechodzisz po zakładkach w czwartej zakładce masz COOLANT. To jest temperatura płynu chłodzącego.
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:po uruchomieniu silnika przytrzymujesz przycisk settinngs az usłyszysz w głośnikach takie "pik" potem wciskając BC przechodzisz po zakładkach w czwartej zakładce masz COOLANT. To jest temperatura płynu chłodzącego.
chyba w 5 zakładce.....ja już automatycznie naciskam BC 5 razy.... i jade tak aż się nie rozgrzeje bo dopiero wtedy wiem, że mogę turbinkę przycisnąć

ps. tak naprawde szybko naciskam 3 razy ....i patrze na ładowania aku a potem jeszcze 2 razy.

wydaję mi się, że każdy świadomy użytkownik ZB powinien obserwować temp w test mode po starcie...właśnie po to by nie zarżnąć turbiny. Oprócz tego, staram sie przekoroczyć 90 stopni choć na chwilę...co by egr przeczyścić....a potem temperatura niestety wraca do 80-85 stopni....chyba, że jadę w korku
tomi1108

#4 Post autor: tomi1108 »

Witam ja nie moge sprawdzić temp. płynu robiłęm jak pisaliście i nic mi nie pika trzymam seting i nic tylko pisze mi system i nic wiecej naciskam bc i mam nadal to samo proszę o pomoc jak sprawdzic temp.
tomi1108

#6 Post autor: tomi1108 »

Dzieki ale mam wyświetlacz BID szkoda nic nie da sie zrobić jest jeszcze jakiś inny sposób.Patrzyłem na ten opis Test-Mode dla wyświetlacza BID ale jak to właczyć próbowałem jak pokazywali i lipa proszę o pomoc
franki

#7 Post autor: franki »

Włacz sobie radio, potem trzymaj tak długo aż usłyszysz piknięcie. Wtedy przysick BC i powinno byc ok.

Normalnie jak wciśniesz BC to co Ci się pokazuje?
tomi1108

#8 Post autor: tomi1108 »

spalnie srenie, chwilowe, ile spalił, sekudnik, ile zostało kilometrów do zrobienia i le zrobiłem ja mam wyświetlacz BID
franki

#9 Post autor: franki »

To przyciśnij settings ale wtedy gdy na ekranie będziesz miał wyświetlane dane z radia ( częśtotliwość i takie tam..)
tomi1108

#10 Post autor: tomi1108 »

JEST DZIAŁA WYSTARCZYŁO MIEĆ WŁACZONE RADIO ZEBY TĄ FUNKCJE WŁĄCZYĆ I MIEĆ WŁĄCZONE AUTO DO SPRAWDZENIA TEMP. CIECZY CHŁODZĄCEJ NAPEWNO PRZYDA TO SE NIE JEDNEMU DZIEKI BARDZO POZ :piwo:

Cieszę się, że działa ;) , ale nie piszemy dużymi literami :> - Bodek
Ostatnio zmieniony 30 lip 2012, 20:25 przez tomi1108, łącznie zmieniany 1 raz.
franki

#11 Post autor: franki »

No przecież pisałem włącz radio :)

U mnie Test mode chodzi też przy wyłączonym silniku, wskazuje wtedy temp 73 stopnie..
tomi1108

#12 Post autor: tomi1108 »

dziś sprawdze na trasie i w mieście jaką mam temp. cieczy chłodzącej napisze wieczorem jak wynik wyjdzie poz

[ Dodano: Pon Lip 30, 2012 18:12 ]
na trasie nie przekracza 75stopni czy to tak ma być mi sie wydaje ze powinno być 90stopni

[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 23:35 ]
poprawka dziś na trasie 20km przy prędkości 85k/h na tempomacie przy 20stopniach na zewnątrz pokazywało mi 81-85stopni a w mieście od 93stopni do 97 stopni i to był max czy to jest normalne czy termostat do wymiany prosze o pomoc przed zimą
czarny

#13 Post autor: czarny »

Witam
czytam na forum i ni mogę znależć. hodzi mi jakie są temperatury zb 1,9 120 km ostatnio leciałe(nie za wolno) na autostradzie i kokiem mi wywaliło ppłyn. korek był słabo dokręcony. kiedy wszedłem w testmode temp była 103. dodam że na dwoze było 30 stopni. od tego momentu sprawdzam temperaturę i wiem że wentylator włacza się na piewszy bieg przy 97 stopni i taka sama temperatur utrzymuje przy predkości 140km/h. ja zwolnie temperatura sada. czy w zośce zachowanie takie jest normalne?
franki

#14 Post autor: franki »

U mnie na autostradzie przy zapiętym tempomacie na 140 km/h i temperaturach zewnętrznych ok 25 stopni temperatura utrzymuje się na poziomie 94 stopni. Jak zwolnię do 120 to temperaturę mam w okolicach 92 stopni
czarny

#15 Post autor: czarny »

właśnie zastanawiam się czy termostat nie zawiesza sie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”