1.8 16v "praca na dwa tłoki"
Moderator: Sebu$
-
marko425
1.8 16v "praca na dwa tłoki"
Witam. Silnik po odpaleniu dziala elegancko;)... lecz gdy sie nagrzeje pracuje jakby na dwa cylindry.. nie równo.. wymiana cewek nic nie dała.. nie ma iskry na drugiej i trzeciej świecy po nagrzaniu silnika... Co to może byc ?
-
tomekuza
-
marko425
-
MarcysM
-
tomekuza
Jeśli sprawdziles swiece na module zapłonowm (starą metodą wzrokową) i nie ma iskry na 3 i 2 to najpewniej ten wlasnie modul do wymiany, dziwne troche tylko ze przy rozgrzanym silniku, jestes pewien ze to wina iskry, a nie tak zwanego wypadania zaplonu bardzo czestego w 1,8 i 1,6 sam się z tym morduję i wg. mnie to napewno nie jest wina modułu zaplonowego a raczej skladu mieszanki lub pracy zaworów. (tylko niech ci nikt nie wciska zawieszania takowych bo w 16v to niemozliwe, przy ruchu spreżania wszystko by poszło w p.......u .
-
MarcysM
-
michgars
czesc wam tez miałem ten problem tez myslałem ze świece nawaliły a to moduł zapłonowy kupiłem nowy jest oki pa pozdrawiam i dzieki za podpowiedzfirek pisze:MarcysM, ten silnik nie ma przewodów wysokiego napięcia, tylko moduł zapłonowy-zespolony i zamontowany on jest bezpośrednio na świecach, kolega marko pisał że już go podmieniał
-
mateo597
Witam .jestem nowym uzytkownikiem na forum i mam zafire 1.6 16 v tym samym problemem co kolega nie pracuja dwa cylindry czasami zapala sie kontrolka silnika i pojawiaja sie dwa bledy p0300 i p0301 zostala wymieniona cewka zaplonu ale to nie pomoglo cisnienie na tlokach wporzadku cisnienie na listwie wtryskowej 4 bar
czasami spada do 3.8 sprawdzilem juz podcisnienia wtryski egr niemam pojecia co jest grane z tym autkiem czy morze byc sterownik .najdziwniejsze jest to ze po odpaleniu auto chodzi normalnie a jak sie przyspieszy okolo 3tys obrotow to za chwile wylanczaja sie 2 cylindry i zapala sie kontrolka silnika z gory dzieki za podpowiedzi i sorki za bledy
czasami spada do 3.8 sprawdzilem juz podcisnienia wtryski egr niemam pojecia co jest grane z tym autkiem czy morze byc sterownik .najdziwniejsze jest to ze po odpaleniu auto chodzi normalnie a jak sie przyspieszy okolo 3tys obrotow to za chwile wylanczaja sie 2 cylindry i zapala sie kontrolka silnika z gory dzieki za podpowiedzi i sorki za bledy
-
marko425
-
tomekuza
poczytaj kolego mateo597tutaj może podobny przypadek.mateo597 pisze:Witam .jestem nowym uzytkownikiem na forum i mam zafire 1.6 16 v tym samym problemem co kolega nie pracuja dwa cylindry czasami zapala sie kontrolka silnika i pojawiaja sie
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1110
-
mateo597
-
tomekuza
-
mateo597