temperatura silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
franki

#16 Post autor: franki »

A może masz zasyfioną chłodnicę w srodku. Kiedy wymieniałes płyn?
czarny

#17 Post autor: czarny »

chłodnicę mam nówke ze stycznia
franki

#18 Post autor: franki »

A długo jechałeś bez płynu ( pisałeś że Ci płyn wywaliło)?
czarny

#19 Post autor: czarny »

ja wiem moze parę minut, po zatrzymaniu dolałem 1litr,
franki

#20 Post autor: franki »

A sprawdzałeś jaką bedzie miał temepraturę przy wyłaczonej klimie?
czarny

#21 Post autor: czarny »

wentylator na pierwszy bieg załacza się przy 97
franki

#22 Post autor: franki »

OK, ale chodziło mi o to czy przy wyłączonej klimie też Ci tak szybko łapie wysoką teperaturę podczas jazdy?
czarny

#23 Post autor: czarny »

to będe musiał sprawdzić
franki

#24 Post autor: franki »

Mozesz też spróbować przemyć strumieniem wody chłodnicę z zewnątrz ( ale nie karcherem bo możesz ją załatwić). Może sie zasyfiła z zewnątrz..
ManiekW

#25 Post autor: ManiekW »

Witam, wiem ze temat dosc stary ale tak sie zast czy u mnie z chlodnica wszystko oki bo dzis na trasie (20km) temp nie przekroczyla mi 72 stopni, fakt ze na zewnatrz upalow nie bylo no i klima wlaczona ale pow 80st zagrzal sie dopiero jak w korek wjechalem, prosze o jakas diagnoze przydatna:)
franki

#26 Post autor: franki »

A jadąc z włączonym Test Mode obserwujesz przełączenie na zewnetrzny obieg ( spadek temperatury płynu). U mnie przełaczał się przy ok 90 stopniach.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#27 Post autor: Bodek »

ManiekW pisze:Witam, wiem ze temat dosc stary ale tak sie zast czy u mnie z chlodnica wszystko oki bo dzis na trasie (20km) temp nie przekroczyla mi 72 stopni, fakt ze na zewnatrz upalow nie bylo no i klima wlaczona ale pow 80st zagrzal sie dopiero jak w korek wjechalem, prosze o jakas diagnoze przydatna:)
powinna dojść do 86 stopni i tak się powinna trzymać, może masz termostat do wymiany, koszt na alle około 300zł
ManiekW

#28 Post autor: ManiekW »

franki,
Powiem tak patrze na ta temperature ktora jest pod pozycja coolant i tam od startu to dosc szybko w gore idzie, ale tak od 67 jakby nie ruszala wgl, max skacze do 72 i tak jak pisze dopiero w korku skoczylo pow 80. A jesli chodzi o ten zew obieg to jak to rozroznic?
Bodek,
Byc moze jest jak piszesz, ale tego bez wizyty w warsztacie sie nie dowiem raczej:)
Ale juz niedlugo na serwis zajrze to mysle ze dowiem sie czegos konkretnego:)
Tak nawiasem mowiac to zaluje ze nie zrobilem tego zaraz po kupnie autka, mialbym wszystko czarno na bialym:)
Ale jak to mowia madry Polak po skodzie :lol:
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#29 Post autor: Tunio999 »

U mnie dochodzi do 95C w mieście :> Później spada do 92C :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
ManiekW

#30 Post autor: ManiekW »

JA jeszcze jutro zobacze, jak pojezdze po miescie, wstyd sie przyznac ale o tej temp tez sie dopiero niedawno dowiedzialem jak sprawdzic:P Wiec narazie ta 70st to pierwsza proba, zobaczymy jak bedzie przez nastepne dni:)
Swoja droga dzieki temu forum sie bardzo duzo ciekawostek dowiedzialem wiec z gory stawiam wszystkim :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”