opel nagle ODPALIŁ !!!???

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

opel nagle ODPALIŁ !!!???

#1 Post autor: kibic997 »

Witam.
Nie wiedziałem gdzie wsadzic ten temat.
ostatnio znajomy jechal oplem zafira C i bardzo mu sie nie podobalo ze auto gasnie na kazdym postoju(światła)-a jak sie rusza to sam odpala!!!???
Malo tego-jak podjechal pod dom i wysiadl to auto mu NAGLE ODPALILO !!!!!!!
Dobrze ze mial na luzie...
LUDZIE-albo ktos ze mnie sobie robi totalne jaja-albo zafira C jest do po prostu niebezpieczna dla niewprawionego uzytkownika.
Mam A i jestem zadowolony,ale jesli to prawda to C idzie precz.
Zaznaczam ze ta osoba jechala tym autem pierwszy raz-co nie zmienia faktu ze auto nie moze byc NIEBEZPIECZNE dla uzytkownika pod zadnym katem!!!
czy może mam wsadzic sobie ta opowiesc miedzy bajki...ale nie wierze ze dwie osoby jadacy tym samochodem kłamia.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Wakacyjne poczucie humoru! :D
Oczywiście!

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: kibic997 »

janekW67 pisze:Wakacyjne poczucie humoru! :D
gdyby to nie powiedziala mi osoba ktorej UFAM BEZGRANICZNIE tez bym sie smial :(((
niestety-szukam odpowiedzi u uzytkownikow zafiry C
I NIE JEST TO KAWAŁ
albo mnie usuńcie z listy użytkowników.
p.s.
dla przykladu
czy wiedzieliscie ze passat CC ma reczny w guziku?!
no tak -ale to prawda...
rózne aut u TEJ osoby występują.

[ Dodano: Nie Lip 21, 2013 17:52 ]
janekW67 pisze:Wakacyjne poczucie humoru! :D
jak się jezdzi takim sprzetem jak i ja ma to potem ...poczucie humoru:(
technika idzie do przodu-niestety abo stety-i wiele układów elektronicznych może byc do D-a potem cuda na kiju moga sie dziac(starczy przyklad kobiety ktora nie mogla zatrzymac pojazdu-TOYOTA-a potem milionowe odszkodowania).

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#4 Post autor: janekW67 »

Widocznie auto twego znajomego ma system start-stop i dlatego gaśnie i odpala przy krótkotrwałym zatrzymaniu.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: kibic997 »

co nie zmienia faktu jak juz powiedzialem ze auto ma byc przyjazne dla uzytkownika-a nie ma pojechac bez niego-prawie :P

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#6 Post autor: janekW67 »

W zasadzie masz rację, a wracając do twego znajomego, to zapewne nie zapoznał się z instrukcją obsługi nowego auta.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: kibic997 »

co nie zmienia faktu ze auto nie moze samo JEZDZIC!!!
a powiedz tak szczerze-czytałes instrukcje do zafiry A całą?
bo ja niewiele-tyle co mnie interesowało
a moje auto samo NIE ODPALA!

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#8 Post autor: janekW67 »

Przeczytałem całą instrukcję obsługi Zafiry A,ale tylko dlatego,że była po niemiecku :lol: !
Oczywiście!

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#9 Post autor: GOTI »

kibic997 pisze:co nie zmienia faktu ze auto nie moze samo JEZDZIC!!!
a powiedz tak szczerze-czytałes instrukcje do zafiry A całą?
bo ja niewiele-tyle co mnie interesowało
a moje auto samo NIE ODPALA!
Heh spokojnie nie masz co sie bać auto samo nie pojedzie - nie wiem jak dokładnie działa ten system "start & stop" ale bez obaw załączany jest on przy dłuższych postojach tak jak np. na światłach a wyłączany chyba po wciśnięciu sprzęgła (tak mi sie wydaje lecz moge sie mylić - na pewno sam sie nie wyłączy tzn. silnik sie nie włączy).

Co do twojej ZA to nie masz co wertować instrukcji bo nie znajdziesz tego systemu u siebie, ponieważ jest to "nowość" (już od pewnego czasu) aby właśnie obniżyć spalanie godzinowe na postojach a co za tym idzie ekologia, CO2 itd. :D

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#10 Post autor: kibic997 »

ekologia ekologia-ale zeby auto samo odpalalo i ewentualnie/mam nadzieje ze zrobili zabezpiecznie na biegu-jechało?!!!!
jak dla mnie -dla uzytkownika zafira A to jest TRAGEDIA-nie che auta ktore decyduje za mnie kiedy ma odpalac i jechac!!!???

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: Bodek »

kibic997 pisze:ekologia ekologia-ale zeby auto samo odpalalo i ewentualnie/mam nadzieje ze zrobili zabezpiecznie na biegu-jechało?!!!!
jak dla mnie -dla uzytkownika zafira A to jest TRAGEDIA-nie che auta ktore decyduje za mnie kiedy ma odpalac i jechac!!!???
To nie jest tak, że auto samo odjedzie ;)

http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Techn ... 87137.html - do poczytania
Motogazet pisze: Wszyscy znamy zasadę, według której taki system pracuje - gdy stajemy, wrzucamy bieg jałowy i silnik się wyłącza. Gdy naciśniemy pedał sprzęgła, motor odpala i jedziemy dalej. System można oczywiście całkowicie wyłączyć, ponieważ w innym wypadku jazda np. w korku byłaby raczej utrudniona.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#12 Post autor: cns80 »

kibic997, jeśli ten znajomy miął norlmalnie przekręcony kluczyk w stacyjce, a auto samo odpaliło mimo ze go nie było w samochodzie to nie jest to nic strasznego. Auto ponieważ kluczyk nie został wyłączony potraktowało to jako dalsze użytkowanie, a więc odpaliło żeby klimatyzacja działała, ponieważ temperatura wskazana przez czujnik w kabinie wzrosła powyżej zadanej na klimatronicu. Normalne zjawisko :)

Mnie też pewien japoński wynalazek przyprawił o zawał kiedy odpalił jak stałem o niego oparty z papieroskiem :)
Obrazek

F-19

#13 Post autor: F-19 »

System start&stop działa w określonych warunkach.
Jeśli jest aktywny (załączony przycisk) to po zatrzymaniu wciśnięciu sprzęgła, wrzuceniu na luz i puszczeniu sprzęgła wyłaczy silnik. zmniejsza się pobór prądu klima itp swiatła kierunkowskazy wszystko działa jeśli system uzna że pobór prądu jest za duży (długi postój) sam odpali motor żeby nie rozładować akumulatora. Motor również sie odpali (zawsze na luzie ) po otwarciu maski, drzwi kierowcy a to po to żeby nikt nie zostawił auta na auto-stopie z kluczykiem w stacyjce i poszedł na zakupy (a takich ludzi jest wielu) W instrukcji wszystko jest dokładnie opisane wystarczy przeczytać to wiele nie kosztuje a nie wypisywać że auto jest niebezpieczne. Poza tym system można wylączyć guziczkiem to też pisze w instrukcji pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”