Raz się włacza raz nie

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
LLIONN

Raz się włacza raz nie

#1 Post autor: LLIONN »

To mój pierwszy samochód z klimą i pierwszy sezon kiedy chciałem z niej skorzystać. Nie działała więc pojechałem do Serwisu, nie było czynnika ale ponoć sprawdzali szczelność i nabili + wymiana filtrów. Klima zaczęła działać ale radość nie trwała długo :)
Teraz raz się włącza raz nie. Jadę do pracy działa, leci chłodne powietrze. Wracam nie chce się załączyć, niby włączona ale lekko ciepłe powietrze . Podjechałem pod dom ponownie włączam i zaczęła działać ok.
Wentylator chyba się załącza, przynajmniej jak się nagrzeje samochód to dwa pracują.

Jako że nie miałem nigdy samochodu z klimą, powiedzcie co mogę sprawdzić własnymi siłami.
Czy sprężarka załącza się samoczynnie po naciśnięciu przycisku czy w powiązaniu z jakimś czujnikiem który ją uruchamia????? Czytałem o czujniku ciśnienia klimatyzacji, cewce klimatyzacji, sprzęgiełku itp. Zakładam że skoro klima się czasami załącza i dobrze pracuje sama w sobie raczej jest sprawna.

Powiedzcie co mogę sprawdzić i ewentualnie w jaki sposób.
Zafira A 2000r. 1.8 16v 85kw

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

LLIONN pisze:To mój pierwszy samochód z klimą i pierwszy sezon kiedy chciałem z niej skorzystać. Nie działała więc pojechałem do Serwisu, nie było czynnika ale ponoć sprawdzali szczelność i nabili + wymiana filtrów. Klima zaczęła działać ale radość nie trwała długo :)
Teraz raz się włącza raz nie. Jadę do pracy działa, leci chłodne powietrze. Wracam nie chce się załączyć, niby włączona ale lekko ciepłe powietrze . Podjechałem pod dom ponownie włączam i zaczęła działać ok.
Wentylator chyba się załącza, przynajmniej jak się nagrzeje samochód to dwa pracują.

Jako że nie miałem nigdy samochodu z klimą, powiedzcie co mogę sprawdzić własnymi siłami.
Czy sprężarka załącza się samoczynnie po naciśnięciu przycisku czy w powiązaniu z jakimś czujnikiem który ją uruchamia????? Czytałem o czujniku ciśnienia klimatyzacji, cewce klimatyzacji, sprzęgiełku itp. Zakładam że skoro klima się czasami załącza i dobrze pracuje sama w sobie raczej jest sprawna.

Powiedzcie co mogę sprawdzić i ewentualnie w jaki sposób.
Zafira A 2000r. 1.8 16v 85kw
1. Sprawdzałeś błędy na kompie :?:
2. Sprawdź bezpiecznik nr 40 :/
3. Sprawdź styki kostki przy sterowniku pod lewym nadkolem :|
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

nynek11

#3 Post autor: nynek11 »

Koledzy a co może być przyczyną, że wentylator chłodnicy klimatyzacji sam się nie chce włączyć. Dopiero gdy go lekko pchnę to chodzi ciągle. Uszkodzony wentylator taką diagnozę postawiono w serwisie klimy.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#4 Post autor: Tunio999 »

nynek11 pisze:Koledzy a co może być przyczyną, że wentylator chłodnicy klimatyzacji sam się nie chce włączyć. Dopiero gdy go lekko pchnę to chodzi ciągle. Uszkodzony wentylator taką diagnozę postawiono w serwisie klimy.
Stawiam na szczotki wentylatora :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

nynek11

#5 Post autor: nynek11 »

Idzie wymienić szczotki czy jest konieczność kupna nowego wentylatora dziękuję za każdą inf. pzdr.

Skasowany użytkownik 6483

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Słuchaj, wentylator chłodnicy klimy to nie majątek zatem według mnie warto kupić cały nowy i wtedy będzie Ci działas wszystko bez problemu :piwo:

maciejunio2

#7 Post autor: maciejunio2 »

U mnie skończyło się na podgięciu styków we wtyczce łączącej cewkę sprzęgła kompresora z instalacją a też raz klima działała, drugim razem nie. Teraz ok klima działa. Planuję wymianę tego złącza. Wcześniej standardowo wymieniłem bezpiecznik termiczny w cewce bo był spalony.

nynek11

#8 Post autor: nynek11 »

Potwierdzam słowa Tunio999 zawieszone szczotki po prostu zespawały się z uchwytami gdzie są umieszczone! Druga sprawa, to wypalony komutator silnika wentylatora przez szczotki. Wentylator do wymiany po prostu nie nadaje się do dalszej eksploatacji!

[ Dodano: Pią Cze 15, 2012 13:37 ]
Zdecydowałem się na reanimację mojego wentylatora przeczyściłem szczotki komutator pomalowałem obudowę silnika i złożyłem. I co działa ku mojej radości. Koszt naprawy 10zł . kupiona jedna szczotka i trochę czasu w porównaniu do ceny nowego org. 660zł. Szczególne podziękowania dla Tunio999 za poradę.

mhusky
Debiutant
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1,8
Model: ZB
#9 Post autor: mhusky »

Witam. Dopnę się do tematu. mam pytanko u mnie sprężarka raz się załącza po 2 sekundach wyłącza i po chwili znów to samo. Klima nabita, nie widać wycieków. Może ktoś jest w stanie coś doradzić.

tomkram

#10 Post autor: tomkram »

Też podepnę się pod temat. U mnie problem z klima jest taki że raz działa raz nie. Powodem tego jest pojawiająca się kontrolka w krztałcie prostokąta z kominkiem i w środku śnieżka. Jeśli nie ma kontrolki klima chłodzi jeśli się pojawi to zonk klimy nie ma. Czy ktoś miał podobny problem i co toże być sprawcą moich problemów. Pozdro :piwo:

Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ta kontrolka jest od przekaźnika wentylatorów, być może Ci zaczyna szwankować. Znajduja sie one przy lewym nadkolu po stronie kierowcy z przodu. Warto je sprawdzić, popsikac WD 40 gniazdo bo może załapało jakis syf :)

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#12 Post autor: cns80 »

jarecki69 pisze:popsikac WD 40 gniazdo
Nie lubisz go czy jak że mu tak doradzasz ? WD 40 to nawet zawiasów w bramie bym nie popsikał. Do gniazda używa się spray'u poprawiającego kontakt, a nie silnie żrącego środka, który w przyszłości uwali całą wtyczkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#13 Post autor: GOTI »

Dokładnie, zgodze sie z cns80
Nie psikaj gniazda ani wtyki WD40 bo on sie do tego nie nadaje - to jest środek smarujący do którego lubi sie przykleić kurz i inne świństwa.
Kup sobie preparat do elektroniki i spsikaj dokładnie styki - ja używam preparatu z firmy CX-80 i moge go polecić
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”