Problemy z użytkowaniem wycieraczek przednich

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#46 Post autor: Lorry »

Co do zasady wg Opla tak, ale cbm80 coś kombinował z długościami i zadowolony jest ;)

Robert4884

#47 Post autor: Robert4884 »

Jeżeli chodzi o wycieraczkę tylną, to ja w swojej ZB z powodu braku możliwości szybkiego zakupu, kupiłem zwykłą wycieraczkę Valeo podmieniłem gumę wycieraczki (dociąłem na odpowiednią długość itp.) i działa już elegancko ze dwa miesiące.
Wycieraczki z polskiej firmy Motogum polecam, sam kiedyś stosowałem w ZA z powodzeniem.
Mam natomiast pytanko bo przednie w ZB stosuje oryginalne GM ale koszt ich jest stosunkowo spory u znajomego płaciłem ok. 140 zł komplet, ale nie jestem z nich zadowolony, bo już pora znowu je wymienić. Nie wiecie przypadkiem czy Motogum produkuje stosowne wycieraczki do ZB. :?:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#48 Post autor: Lorry »

Z tego co pamiętam to do ZB są głównie z Valeo, ale też Championy, trzeba patrzeć na Alle, bo czasem można je wyrwać znacznie taniej, ostatnio kupiłem komplet za ok 70zł.

Te nowe Valeo mają jedną wadę---strasznie szybko się ciachają nawet jak nie ma lodu, a szyba brudna to już jest kupa, ale spryski mgłowe z Insignii poprawiają zancznie "nawilzenie " szyby i jest o niebo lepiej :)

Awatar użytkownika
jarojk
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Enjoy
Model: zb
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#49 Post autor: jarojk »

jak już wspomniales o spryskach - to u mnie z tylu jest tak ze jak "psikam" to mi cały płyn leci poza szybę ... hmm i nie mam jak tego w ogóle czy przekręcić, przeczyszczenie też nic nie daje - wymiana ??

darkp1

#50 Post autor: darkp1 »

Ja dziś to poprawiałem u siebie, wystarczyło igłą nastawić i jest ok.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#51 Post autor: opelmen »

cbm80 pisze:No i stalo sie - kupilem i wymienilem lewa wycieraczke. Tak jak wczesniej pisalem dalem 65cm Motgum plaska. Z prawej juz wczesniej wymienilem na podobnego Motguma, tyle ze standardowo 60cm. Efekt rewelacyjny. Nic sie nie haczy, nie ma prawa przy lewej.
cbm80, załozyłem dzisiaj u siebie (wzorując się na Twoich wskazówkach :P ) wycieraczki MOT-GUM-y L650 i P600mm no i zobacz efekt:

Obrazek

Obrazek

Próbowałem przestawić na frezie lewą wycieraczkę (podnieść) ale bez poprawy (nadal haczy). Wycieraczki po złożeniu są prawie idealnie w poziomie zatem powinny być ustawione OK.
Zastanawiam się nad zjęciem końcówki w prawej i skróceniu jej, ale dlaczego tak się dzieje skoro prawa jest o długości prawidłowej a haczy dokładnie w środek lewej :roll:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jarojk
Bywalec
#52 Post autor: jarojk »

Sorki - ale pewny jesteś że nie założyłeś odwrotnie ?? - ja wczoraj założyłem u siebie też motgum dwa razy po 60 i ... żałuję bo widzę że jest jeszcze sporo miejsca żeby włożyć tą od kierowcy 65 - i przecież ta właśnie strona nie zachodzi w żaden sposób ?? - nie wiem jak ci może haczyć....
ewidentnie to ta od pasażera jest u ciebie dłuższa

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#53 Post autor: opelmen »

jarojk, zrobiłem duże zbliżenie a jeśli Ty również założyłeś MOT-GUMa to możesz porównać czy przypadkiem nie założyłem odwrotnie ale czy w ogóle się da odwrotnie ?
Z góry dziękuję

POdobno POlak POtrafi :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

prayboy
Debiutant
Imię: Marcin
Auto: Opel Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#54 Post autor: prayboy »

Pozwólcie że spytam, jaka powinna być szerokość pióra wycieraczki tylnej w Zafirze A z 2005, dealer sprzedaje 300mm, ale czy nie można założyć dłuższego?
dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#55 Post autor: rzadki »

dłuższe to chyba będzie zahaczało na górze o spryskiwacz no i prawie na pewno że wyjdzie poza szybę
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
jarojk
Bywalec
#56 Post autor: jarojk »

opelmen pisze:jarojk, zrobiłem duże zbliżenie a jeśli Ty również założyłeś MOT-GUMa to możesz porównać czy przypadkiem nie założyłem odwrotnie ale czy w ogóle się da odwrotnie ?
Z góry dziękuję
no oczywiście że się da.. dlaczego nie ? - po prostu dłuższą załozyłeś od strony pasażera a krótszą od kierowcy ...

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#57 Post autor: opelmen »

jarojk pisze:no oczywiście że się da.. dlaczego nie ? - po prostu dłuższą załozyłeś od strony pasażera a krótszą od kierowcy ...
jarojk, czytasz ze zrozumieniem :?: :shock:

Byłem napisałem:
"cbm80, załozyłem dzisiaj u siebie (wzorując się na Twoich wskazówkach :P ) wycieraczki MOT-GUM-y L650 i P600mm no i"[...]

Wczoraj zdjąłem końcówkę plastikową z końca prawej wycieraczki i przestało haczyć :P
Jutro zamierzam skrócić o 2cm wycieraczkę (z czym będzie mały kłopocik bo są tam takie wcięcia ale dam radę) i założę końcóweczkę i będzie jak fabryka :lol:

A gdzieś wczoraj jeszcze wyczytałem, że prawa wycieraczka powinna być krótsza od lewej (L600 i P560) :>
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#58 Post autor: rzadki »

no ma być (siedząc za kierownicą) lewa dłuższa, prawa krótsza. bo tylko prawa może kolidować, więc musi być krótsza
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

cbm80

#59 Post autor: cbm80 »

opelmen, nie wiem dlaczego u Ciebie prawa zawadza o lewa. Jesli juz to problem z prawa, moze pret ramienia masz jakies nietypowo wygiety i jest za dlugi. U mnie nie ma tego problemu. Podejrzewam, ze u Ciebie bylby ten sam problem z 2 x 60cm. Juz ktos kiedys cos takiego zglaszal. Rozwiazanie to skrocic prawa, albo kupic 55-58cm. W ZB standardowo jest 55cm, pewnie aby nie bylo problemow z nietypowymi piorami.
prayboy, w ZA z tylu jest fabrycznie 40cm i takiej najlepiej uzywac. W ZB jest krotsza, chyba jakies 35cm, ale tam to dziala na zupelnie innej zasadzie. W ZA uwazam ze jest lepiej, bo widac wiecej szyby.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#60 Post autor: opelmen »

Będę dzwonił do MOT-GUMa zgłosić uwagi bo wczoraj zauważyłem, że zapinki na wycieraczkach nie zatrzasnęły się (nie ma charakterystycznego "CLICK") i dziwnie "odstają". Sprawdziłem ramiona - są fabryczne GM. Okazuje się (po dłuższych rozważaniach), że są za grube i stąd problem. Zwrócić ich już nie zwrócę bo są niby "używane" ale niech przynajmniej popracują nad tym...

A prawe pióro skróciłem o 15mm, zapiłowałem wcięcia i nałożyłem końcówkę, jest GIT...
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”