Poprawa docisku tylnej wycieraczki.
Moderator: Sebu$
-
Tommy
Przyznam szczerze że nie było aż tak łatwo ja demontowałem tapicerkę tylnej klapy wyciągałem silniczek ale miałem o tyle ułatwione zadanie bo ramie wycieraczki było już złamane przy jej mocowaniu. Pozostało tylko usuniecie zaśniedziałej śrubki a obawiałem się że jak będę to robił na siłę to uszkodzę silniczek. Trochę WD 40 i po czasie udało się.
-
sobit
-
chabretti
-
alek
Witam!!!
Czy silnik tylnej wycieraczki da się zamienić z innego modelu Opla czy musi być od Zafirki???
Czy silnik tylnej wycieraczki da się zamienić z innego modelu Opla czy musi być od Zafirki???
-
maserek
-
GOTI
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sprężyna została skrócona i zagięta ponownie, ale oprócz tego podpiłowane ramie tak jak koledzy opisują i pokazują w postach powyżej.GOTI pisze:Mógłby ktos odświeżyc temat, zdjęcia wygasły a po tym co przeczytalem wywnioskowałem ze trzeba przypiłowac jakiś drut czy tez sprężyne tylko jak głeboko żeby jej nie uszkodzic
-
RyVar72
-
Jarek 70
-
RyVar72
-
GOTI
Haha nie no spokojnie bez młotów 
Odegnij ramie na pionowo (od szyby) i próbuj poruszać ramieniem (tak sie ściąga ramie). Jeżeli nie schodzi to próbuj ruszać nim oraz oczywiście WD 40 - tylko bez młotów bo walniesz tam gdzie nie trzeba i skrzywisz cały trzpień silnika.
Tak wtrące troche
Ja po próbie poprawy docisku straciłem ramie (za dobrze przypiłowałem)
Jak w zime odśnieżałem to ułamałem ramie właśnie w miejscu cięcia. Fakt lepiej zbierała wycieraczka no ale strata była. Po wymianie ramienia(+ wyciraczka) kupiłem jakiś najtańszy zamiennik, który nawet dobrze zbierał ale niestety od pewnego czasu zbiera jakby nie chciał (i wgl. czuć że ramie nie dolega do szyby)
- czeka mnie kolejna modyfikacja 
Odegnij ramie na pionowo (od szyby) i próbuj poruszać ramieniem (tak sie ściąga ramie). Jeżeli nie schodzi to próbuj ruszać nim oraz oczywiście WD 40 - tylko bez młotów bo walniesz tam gdzie nie trzeba i skrzywisz cały trzpień silnika.
Tak wtrące troche
Jak w zime odśnieżałem to ułamałem ramie właśnie w miejscu cięcia. Fakt lepiej zbierała wycieraczka no ale strata była. Po wymianie ramienia(+ wyciraczka) kupiłem jakiś najtańszy zamiennik, który nawet dobrze zbierał ale niestety od pewnego czasu zbiera jakby nie chciał (i wgl. czuć że ramie nie dolega do szyby)