Proszę o pomoc - jakie nadkola? I inne drobiazgi..
Moderator: Sebu$
Proszę o pomoc - jakie nadkola? I inne drobiazgi..
Witam, Na początek przyznam się, że jeżeli chodzi o Zafirę to jestem kompletnym laikiem .
Zakupiłem taką wersję samochodu po lekkiej szkodzie parkingowej
Zderzak do uratowania, maska do wymiany - ogólnie auto wymaga trochę czułości
i mam kilka pytań, do Szanownego Grona:
- nie mam kratki - atrapy w zderzaku i nie wiem jakiej poszukiwać?
- w moim aucie są popękane nadkola przednie i tak się zastanawiam, czy standardowe, ogólnodostępne nadkola będą pasować do tej wersji Zafiry?
- koło kierownicy(skórzane) jest w b.dobrym stanie tylko zniszczony jest jeden przycisk klaksonu wraz z elementem środkowym kierownicy - ktoś mocno podrapał czymś ostrym. W związku z tym mam dodatkowe pytanie, czy jest możliwość wymiany tylko zniszczonych elementów kierownicy?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Zakupiłem taką wersję samochodu po lekkiej szkodzie parkingowej
Zderzak do uratowania, maska do wymiany - ogólnie auto wymaga trochę czułości
i mam kilka pytań, do Szanownego Grona:
- nie mam kratki - atrapy w zderzaku i nie wiem jakiej poszukiwać?
- w moim aucie są popękane nadkola przednie i tak się zastanawiam, czy standardowe, ogólnodostępne nadkola będą pasować do tej wersji Zafiry?
- koło kierownicy(skórzane) jest w b.dobrym stanie tylko zniszczony jest jeden przycisk klaksonu wraz z elementem środkowym kierownicy - ktoś mocno podrapał czymś ostrym. W związku z tym mam dodatkowe pytanie, czy jest możliwość wymiany tylko zniszczonych elementów kierownicy?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Co do nadkoli to nie kupuj tych "ogólno dostępnych" tj nowych zamienników tylko lepiej skup sie na orryginalnych używkach (zamienniki nie są tak dobrze zrobione i nie dopasujesz tego). Można dobrać w dobrym stanie pod kolor lecz trzeba sie troche naszukać - lepszym rozwiązanie jest kupna bdb i pomalować.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Kolego co do zniszczonego sygnału to podsyłam temat do poczytania. KLIK
Możesz to naprawić w taki sposób jak pokazane jest w linku ewentualnie czeka cię zmiana "poduchy"
Kratkę zderzaka musisz szukać gdzieś w internecie typu allegro, tablica.
Z tego co widzę masz wersję OPC więc może być ciężko samą kratkę zdobyć.
Możesz też zamieścić ogłoszenie w dziale giełda. TUTAJ
Na czas poszukiwań kratki można by się pokusić o zakycie tego wlotu "siatką tuningową"
Na allegro siatek do wyboru i koloru
Jedni pomyślą że to "wiejski tuning" ale zawsze to lepsze niż jazda bez kratki.
Możesz to naprawić w taki sposób jak pokazane jest w linku ewentualnie czeka cię zmiana "poduchy"
Kratkę zderzaka musisz szukać gdzieś w internecie typu allegro, tablica.
Z tego co widzę masz wersję OPC więc może być ciężko samą kratkę zdobyć.
Możesz też zamieścić ogłoszenie w dziale giełda. TUTAJ
Na czas poszukiwań kratki można by się pokusić o zakycie tego wlotu "siatką tuningową"
Na allegro siatek do wyboru i koloru
Jedni pomyślą że to "wiejski tuning" ale zawsze to lepsze niż jazda bez kratki.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
trzeba sprawdzić nr katalogowe części, ale myślę, że powinno pasować.celibat pisze:Dzieki za info.
Tak sie zastanawiam czy orginalne np. używane nadkola ze "zwykłej" wersji bedą pasowały do wersji OPC?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Sprawdziłem w salonie Opla - pasują od "zwykłej" wersji.
[ Dodano: Wto Wrz 03, 2013 16:14 ]
Niestety
zakupione w serwisie nadkola nie pasują idealnie. Jest luka między nadkolem a błotnikiem w przedniej części (okolice modułu wentylatorów). Wygląda na to, że brakuje jakiegość jednego dokładanego elementu lub nadkola winny być inne. Pracownik serwisu nie potrafił odpowiedzieć mi na to pytanie.
Kolejnym problemem jest zderzak przedni w związku z tym mam pytanie:
czy zderzak przedni OPC jest przymocowany tylko w 4 miejscach (dwa kołki w pasie przednim oraz po wkręcie w błotnikach)?
Takie mocowanie jest mało stabilne wg mojej oceny i powinno być "coś" jeszcze.
Może nadkola usztywniają zderzak lub też zderzak jest dodatkowo mocowany do nadwozia pod spodem a ja mam np. ułamany uchwyt?
Na to pytanie też nie otrzymałem odpowiedzi w serwisie.
Może ktoś z Forumowiczów mógłby wrzucić fotki zderzaka OPC od spodu oraz zdjęcie przedniej części nadkola (od koła w stronę lamp)?
Będę wdzięczny
[ Dodano: Wto Wrz 03, 2013 16:14 ]
Niestety
zakupione w serwisie nadkola nie pasują idealnie. Jest luka między nadkolem a błotnikiem w przedniej części (okolice modułu wentylatorów). Wygląda na to, że brakuje jakiegość jednego dokładanego elementu lub nadkola winny być inne. Pracownik serwisu nie potrafił odpowiedzieć mi na to pytanie.
Kolejnym problemem jest zderzak przedni w związku z tym mam pytanie:
czy zderzak przedni OPC jest przymocowany tylko w 4 miejscach (dwa kołki w pasie przednim oraz po wkręcie w błotnikach)?
Takie mocowanie jest mało stabilne wg mojej oceny i powinno być "coś" jeszcze.
Może nadkola usztywniają zderzak lub też zderzak jest dodatkowo mocowany do nadwozia pod spodem a ja mam np. ułamany uchwyt?
Na to pytanie też nie otrzymałem odpowiedzi w serwisie.
Może ktoś z Forumowiczów mógłby wrzucić fotki zderzaka OPC od spodu oraz zdjęcie przedniej części nadkola (od koła w stronę lamp)?
Będę wdzięczny
-
- Bywalec
- Imię: Leszek
- Auto: Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
Chcę zamontować nadkola plastikowe z tyłu (we wnęce koła). Dobre rozwiązanie szczególnie zimą. Ma ktoś dośwadczenie w tym temacie? Proszę o opinie.
Coś takiego http://allegro.pl/nowe-nadkole-nadkola- ... 26042.html
Chcę zamontować nadkola plastikowe z tyłu (we wnęce koła). Dobre rozwiązanie szczególnie zimą. Ma ktoś dośwadczenie w tym temacie? Proszę o opinie.
Coś takiego http://allegro.pl/nowe-nadkole-nadkola- ... 26042.html
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Mam 2.0DTIcelibat pisze: Może ktoś z Forumowiczów mógłby wrzucić fotki zderzaka OPC od spodu oraz zdjęcie przedniej części nadkola (od koła w stronę lamp)?
Będę wdzięczny
U mnie przednie nadkole od strony zderzaka ma prostokątne "okienko" - takie podcięcie na przykręcenie jak to określiłem "chrapy" - jest to kanał kierujący powietrze spod zderzaka z otworów w "hokejach" pod zderzakiem do nadkola (w celu chłodzenia tarcz).
Zderzak zaś jest mocowany od góry (pod grillem chłodnicy) na 2 kołki wbijane, u mnie fi 6mm.
Na dole 3 kołki mocują zderzak do ramy pomocniczej silnika. 2 wkręty mocują górne rogi zderzaka, nadkola oraz błotnika razem. 2 wkręty mocują dolne rogi zderzaka do nadkola.
Janusz