Nowa Zafira - brak domykania szyb

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sajmer

#16 Post autor: sajmer »

No dla mnie też jakaś abstrakcja , że samochód nowy kupiony w czerwcu i nikt nie sprawdza jaki tam SOFT jest hehe , no ale kupiłem OPLA to co się dziwić :)

A pokaż mi wersję wyposażenia , w której jest napisane że szyby się z kluczyka domykają ?
franki

#17 Post autor: franki »

W normalnych cennikach pewnie tego nie znajdziesz. Ale w ich specyfikacjach które mają w salonach można znaleźć dokładniejsze info, min co z czy występuje a czego nie ma jeśli coś zamówisz...
sajmer

#18 Post autor: sajmer »

Dostałem specyfikacje salonową - żadnej wzmianki.
Rozmawiałem z elektrykiem znajomego , który ma OP-coma i stwierdził , że to prawda , że tak może być , że się nie da aktywować , zdarzały mu się ZAfiry gdzie starsza np to miała a nowsza o rok już się nie dało w ogóle tego aktywować - cały czas czekam co wyjaśni salon i GM.
franki

#19 Post autor: franki »

To nie mógł Ci tego fejsa podpiąć i sprawdzić czy rzeczywiście jest ten tylny moduł elektroniczny?
sajmer

#20 Post autor: sajmer »

No widzisz tak to z nimi w ASO jest.
franki

#21 Post autor: franki »

Ale mówiłem o tym elektryku znajomego..
sajmer

#22 Post autor: sajmer »

U tego elektryka jeszcze nie byłem , mam podjechać dopiero , natomiast sprzedawca z Salonu poinformował mnie , że ma miejsce wypadanie niektórych elementów z wersji STD jak np. półki ze schowka , hamulce elektryczne , podłokietniki listeweczki itd. Między innymi chyba też trafiło na moduł komfortu , czy ktoś może powiedzieć jak ten moduł wygląda ? to jest jakaś namacalna część ??
http://www.pepas.cz/wp-content/uploads/ ... 1_LAST.pdf
ktoś się z tym spotkał ?
rbcartoon

#23 Post autor: rbcartoon »

Ja mam podobny problem i chętnie bym chciał uzyskać jakąś pomoc
nie działa komfortowe domykanie szyb ani z kluczyka ani w samochodzie poza prawą szybą pasażera z tyłu co jeszcze mnie zdziwiło to że po zamknięciu tych drzwi zamykają się automatycznie wszystkie pozostałe jeśli sa otwarte w tym momencie
f7318

#24 Post autor: f7318 »

Witam. A ja mam taki problem. Domykanie i otwieranie z pilota działało dobrze. Ale pewnego dnia mój syn bawił się lewą tylną szybą (otwierał i zamykał szybko, pykał itd). Nie wiem czy to od tego momentu ale raczej tak - lewa tylna szyba nie reaguja na pilota. Wszystkie pozostałe otwierają i zamykają się z pilota, a ta jedna nie. Odpinałem akumulator, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w tyłu, przyuczyłem okna - i nic. Owe okno działa normalnie (automatycznie sie całe domyka i otwiera) z przycisku w drzwiach zarówno w tylnych jak i z drzwi kierowcy. Co robic bo tak gorące dni otwieranie okien z pilota to BARDZO fajna sprawa...
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#25 Post autor: Bodek »

f7318 pisze:Witam. A ja mam taki problem. Domykanie i otwieranie z pilota działało dobrze. Ale pewnego dnia mój syn bawił się lewą tylną szybą (otwierał i zamykał szybko, pykał itd). Nie wiem czy to od tego momentu ale raczej tak - lewa tylna szyba nie reaguja na pilota. Wszystkie pozostałe otwierają i zamykają się z pilota, a ta jedna nie. Odpinałem akumulator, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w tyłu, przyuczyłem okna - i nic. Owe okno działa normalnie (automatycznie sie całe domyka i otwiera) z przycisku w drzwiach zarówno w tylnych jak i z drzwi kierowcy. Co robic bo tak gorące dni otwieranie okien z pilota to BARDZO fajna sprawa...
Jak przestanie reagować na otwieranie z przycisku w drzwiach - to rozbierz wiązkę kabli za słupkiem - też tak miałem - kable się zaczynały przecierać.

Tylko jak zaczniesz ich łatać to odepnij akumulator - bo zaiskrzy :lol:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6168
f7318

#26 Post autor: f7318 »

sęk w tym , że przyciski w drzwiach działają prawidłowo tylko z pilota jest problem. Ale dzięki za info sprawdzę to w niedalekiej przyszłości
drahe
Mieszkaniec
Model:

#27 Post autor: drahe »

Zrób tak jak radzi Bodek.Od sterowania szybami z pilota jest osobny kabelek i wygląda na to że się przetarł.
f7318

#28 Post autor: f7318 »

No i załatwione. Koledzy mieli rację. Przerwał się kabelek (brązowo-czarny). Po naprawie wszystko OK.
Dzięki i pozdrowienia.
dar-trans112

#29 Post autor: dar-trans112 »

Witam. Co do domykania szyb z kluczyka. to musisz opuscic wszystkie szyby do końca po czym zamknąć je (muszą się zaprogramować) Po tym zabiegu powinno wswzystko działać;)
rbcartoon

#30 Post autor: rbcartoon »

Czy ktoś da mi jakąś podpowiedź co z tymi moimi szybkami ??

Ja mam podobny problem i chętnie bym chciał uzyskać jakąś pomoc
nie działa komfortowe domykanie szyb ani z kluczyka ani w samochodzie poza prawą szybą pasażera z tyłu co jeszcze mnie zdziwiło to że po zamknięciu tych drzwi zamykają się automatycznie wszystkie pozostałe jeśli są otwarte w tym momencie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”