Kody Błędów

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#166 Post autor: Bodek »

jaxx pisze:właśnie sprawdziłem tym sposobem i pokazało mi trzy błędy:
ecn 161 600
ecn 190 158
ecn 161 450

pomoże ktoś to rozszyfrować
1614 i 1616 błędy związane z CIM - znajdziesz na forum ;) - skasuj

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=9262

1901 - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=190158

Poczytaj to co podałem.

O błędy pytamy w innym temacie, więc posty przeniosłem ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

jaxx

#167 Post autor: jaxx »

wszytko jasne, jakiś niedouczony praktykant wyjmując dwumase zerwał przewód od dpf, dzieki za podpowiedź

można wykasować błędy bez podłączania specjalistycznego sprzętu?

Scaliłem posty - Bodek
Ostatnio zmieniony 05 sie 2013, 14:16 przez jaxx, łącznie zmieniany 1 raz.

suprajs

#168 Post autor: suprajs »

Witam,
jakieś 2 miesiące temu zaczęły się problemy z Zafirą B 1.9CDTI 120. Zapalała się kontrolka "kluczyk", a później czasem silnika. Byłem u mechanika i po podłączeniu pod komputer nie znalazł większych błędów, jedynie przypuszczał że to EGR. Błędy wyskakiwały raz na jakiś czas. Jednak teraz cały czas świeci się kontrolka silnika i kluczyk.
Objawy w trakcie jazdy to tracenie mocy silnika. Przy większych obrotach raz na 200-300km przy biegu najczęściej 4 i ok 100km/h traci moc, wrzucam 5 i już jedzie ok. 110 przy pedale gazu w podłodze. Stanę na pobocze, uruchomię ponownie silnik i jak nowy.
Sprawdziłem metodą gaz hamulec błędy i wyskakują.

04005a
02345a

Rozumiem że zawór EGR w takim wypadku do wymiany? No i nie wiem co z tym drugim błędem bo jest od od Obwód regulacji ciśnienia ładowania - odchylenie chyba ujemne. Nie wiem czy dawać do regeneracji turbinę czy może kolektor do wymiany?
Są jakieś wskazówki gdy oba takie błędy występują? Bo odpowiedzi na to co może być do wymiany w przypadku występowania pojedynczych błędów jest dużo... aż za dużo. :(

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#169 Post autor: Bodek »

Pierwszy to EGR - wyczyść, a jak nic nie da - wymień

Drugi - to coś z podciśnieniem turbo - tak mi się wydaje - skasuj i zobacz czy się jeszcze raz pojawi.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

biggusiu

#170 Post autor: biggusiu »

Witajcie, długo tu nie zaglądałem bo moja Zafia chodziła bez zarzutu. Od paru dni czy zimna czy ciepła bardzo nierówno pracuje. Dzisiaj sprawdziłem błędy ale wyskoczył tylko jeden: 043507. Czy ma on związek z nierówną pracą samochodu??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#171 Post autor: SD72 »

biggusiu pisze:Witajcie, długo tu nie zaglądałem bo moja Zafia chodziła bez zarzutu.
Gdybys zagladal czesciej to moze Zafia dalej by chodzila bez zarzutu ;)
bazyliszek72

MALTA 78

#172 Post autor: MALTA 78 »

Witam mam Zosie już parę miesięcy motor 1,8 Benzyna +gaz Prinsa wszystko było ok.
Jednak od jakiegoś czasu Zosia po odpaleniu rano zaczęła nierówno pracować po wrzuceniu biegu i dodaniu gazu zaczęła się dławić i gasnąć.
Wrzucam bieg i wciskam gaz, samochód jedzie jednak gdy tylko wrzucę luz od razu gaśnie.
Sytuacja trwa tak długo aż się samochód rozgrzeję.
Ostatnio sprawdziłem kody błędów i wyskoczył mi taki błąd:
P0301-04 zapłon cylindra 1 wypadanie zapłonów
U2143-00
U2105-00
U0009-70
B2699-05
Ma ktoś pomysł co to może oznaczać? szczególnie ten pierwszy błąd P0301-04
Byłem już u paru mechaników jednak nikt nie jest w stanie stwierdzić dlaczego samochód tak z rana gaśnie a przyznam że sytuacja jest wkurzająca.

pluto7777

#173 Post autor: pluto7777 »

Witam u mnie ZB 2008, 1,7 cdti 110 KM błędy : ECN 068302 - ten gdzieś od świec ale drugi ECN 01305A nie mam pojęcia , pomoże ktoś od czego to dziadostwo.

szczypior

#174 Post autor: szczypior »

Witajcie
Wczoraj zapalił mi się symbol silnika. wcisnąłem więc gaz i hamulec, pomigało mi i wyszło tak: ecn 0443. Co moja Zośka ma na myśli? Szukam szukam na tym forum i nie mogę nic znaleźć. Może coś źle robię? Może źle odczytałem te mrugania (zrobiłem to ze 3 razy i zawsze miga identycznie). Proszę pomóżcie świeżak jestem.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#175 Post autor: Rybka »

szczypior pisze:ecn 0443.
p 0443 Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa

szczypior

#176 Post autor: szczypior »

Dziękuję Rybko za szybką odpowiedź, ale z czym to się je? czy to poważna usterka?Silnik pracuje wg mnie normalnie. Mniejszej mocy nie zauważyłem. Czy ktoś to może naprawiał samodzielnie??
Moc pozdrowień dla wszystkich :piwo:

jurasrat

#177 Post autor: jurasrat »

Witam, błąd 0320 Obwód wyjściowy czujnika prędkości obrotowej silnika - rozdzielacza zapłonu, nic to mi jednak nie mówi, jak się z tym uporać? Świeci się kontrolka silnika, momentami występowała nierówna praca silnika. Zafira B 2005 1,6 benzyna +lpg. z góry dziękuję za pomoc

monika33

#178 Post autor: monika33 »

u nas w Zafirze B pojawiły sie błędy następujące : 68303, 29952A, 29952, i 40952.
Zafira jest po naprawie i mówiąc w skrócei - diagnoza była że to EGR( został wymieniony na nowy i świeca jedna na czwartym cylindrze. może ten post komuś kiedyś pomoże. pozdrawiam.
;)

michal1048

#179 Post autor: michal1048 »

Witam mam problem z zafirką 1.9 cdti 2006 , po rozpoczęciu jazdy czasem po paru metrach czasem dopiero po około 10 kilometrach spokojnej jazdy ( do 2000 obr.) zapala mi sie kluczyk , auto nie przechodzi w tryb awaryjny śmiga normalnie .proszę pomocy :?

michal1048

#180 Post autor: michal1048 »

Dodam jeszcze błędy 190158 i 10008 wydaje mi sie że ma znaczenie temperatura silnika błąd wyskakuje duzo szybciej na ciepłym silniku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”