chciałbym zapytać czy ktoś miał taki problem jak ja dzisiaj...rano auto odpaliło normalnie, pojechałem do pracy, po 8godz. intensywnej pracy wchodzę do auta wkładam kluczyk,włączam zapłon i zero reakcji
Mrugający chek... Immobiliser i CIM
-
feniks_55
Mrugający chek... Immobiliser i CIM
Witam
chciałbym zapytać czy ktoś miał taki problem jak ja dzisiaj...rano auto odpaliło normalnie, pojechałem do pracy, po 8godz. intensywnej pracy wchodzę do auta wkładam kluczyk,włączam zapłon i zero reakcji
kontrolki świecą normalnie auto nie odpala
po kilku takich próbach wysiadam żeby ochłonąć...zamykam i otwieram auto od nowa, próba odpalenia i zaskoczył
jednak całą drogę do domu mruga chek (kontrolka z autem i kluczykiem). pod blokiem gaszę auto i próbuje odpalić i zapala normalnie
chek nie świeci
słychać jedynie ciche "buczenie" które zawsze cichło po jakiś 3sec. po zgaszeniu samochodu...czy miał może ktoś podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 14:54 przez feniks_55, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pawel1313
Spróbuj "wypedałować" błędy (metoda gaz,hamulec).
Sadzę iż może to być standardowy problem z CIM i nierozpoznaniem kluczyka. Też tak mam.
Jest o tym wątek np. ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... efbc5e541c
Sadzę iż może to być standardowy problem z CIM i nierozpoznaniem kluczyka. Też tak mam.
Jest o tym wątek np. ten http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... efbc5e541c
-
miodzik
Nie wiem co z tym buczeniem. Błędów podanym sposobem przez Pawła nie sprawdzisz, bo to dotyczy Zafiry B. Miganie Checka które opisujesz mi wyskakiwało jak bawiłem się w programowanie kluczyków i to wskazywało na błąd IMMO. W sensie jakbym chciał odpalić auto z innego kluczyka.
Samo z siebie takie coś nie powinno się dziać. Zdecydowanie pojechałbym sprawdzić co w pamięci siedzi. No chyba, że masz sam jakiś interfejs do sprawdzenia..
Samo z siebie takie coś nie powinno się dziać. Zdecydowanie pojechałbym sprawdzić co w pamięci siedzi. No chyba, że masz sam jakiś interfejs do sprawdzenia..
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Ale kolega chyba posiada zafirę B, w końcu w temacie o zafirze B posta napisał.miodzik pisze:Błędów podanym sposobem przez Pawła nie sprawdzisz, bo to dotyczy Zafiry B.
A w zafirze B metoda "wypedałowania" działa.
Co do migającej kontrolki check to faktycznie oznacza ona awarię immo.
-
miodzik
-
feniks_55
-
miodzik
i jeśli jak napisałem wyżej... Np dorabiasz sobie nowy kluczyk do auta bo msz taką wizję. Dosztukowałeś i zaprogramowałeś elektronikę. Otwierają się drzwi z pilota i zamykają. Dorobiłeś sobie grot. Otwierasz, zamykasz drzwi z samego kluczyka a nie z pilota. Możesz oczywiście też teraz przekręcić kluczyk w stacyjce. Ale..Harry200 pisze:Immobiliser, odczytuje kod z kluczyka..
Do pełni szczęścia potrzebny jest jest jeszcze zaprogramowana prawidłowo i sparowana z autem mała czarna kostka znajdująca się w kluczyku. Bez tego kluczyk w stacyjce przekręcisz, ale auto się nie uruchomi. Nie odpali. W komputerze zaznaczy się błąd immobilisera.
Immobiliser to elektroniczne zabezpieczenie przed kradzieżą auta. Co oznacza, że teoretycznie bez sparowanego kluczyka z autem, auta się nie uruchomi.
W Twoim przypadku. Jeżeli pojawia się jakiś problem z Immobiliserem może się okazać, że jeśli komputer "zgubi" zakodowanie kluczyków auta nie odpalisz, bo komputer będzie sądził, że auto zostało właśnie ofiarą kradzieży.
Wniosek -> jechać na diagnostykę, lub poprosić kogoś z forum jeśli masz kogoś w swojej okolicy z Op-Comem aby sprawdził Ci co się w aucie dzieje.
-
pawel1313
-
feniks_55
-
pawel1313
-
Andrzej2503
-
feniks_55
w samochodzie żadnych błędów nie pokazało... a pod kompa jeszcze nie podłączałem...Sprawdzałeś jakie masz błędy ?
[ Dodano: Wto Sie 13, 2013 14:53 ]
spróbuje z drugim kluczykiem ale czy muszę jakoś specjalnie go "aktywować"?Andrzej2503 pisze:Popróbuj na drugim kluczyku pojeździć dla 100% pewności.
-
miodzik
Marcin drugi kluczyk powinien działać Ci tak samo jak pierwszy. Normalnie. Drugi to zwyczajnie zapasowy. Musi działać bez żadnych kombinacji.
Jeśli nie będzie działał albo głupiał jak i pierwszy jedź czym prędzej na jakąś diagnostykę bo jak pisałem wcześniej możesz w pewnym momencie auta nie odpalić bo Cię komp nie puści.
Jeśli nie będzie działał albo głupiał jak i pierwszy jedź czym prędzej na jakąś diagnostykę bo jak pisałem wcześniej możesz w pewnym momencie auta nie odpalić bo Cię komp nie puści.
-
feniks_55