Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
Moderator: Tunio999
- czekker
- Przeglądacz
- Imię: Grzechu
- Auto: Subaru Outback 3.0R (H6)
- Model: OBK
- Oznaczenie silnika: EZ30D-2gen
można też kupić bez gazu i tak zostawić - tę opcję ja polecamMarsjano71 pisze:przymierzam się do zakupu zafirki A,1.8 benzynka,rocznik 2000-2003 i zastanawiam się czy lepiej od razu kupić z gazem ,czy założyć go po zakupie.
czy może ktoś doradzić w tej kwestji.
ja właśnie zastanawiam się czy zakładać gaz,nie robi długich tras,a właściwie to jak kupiłem 3 lata temu golfa to przez ten czas zrobiłem 13 tys km.
to wydaje mi się ze szkoda by zakładać gaz ,gdy się tylko tyle robi przebiegu.
Wychodziło by ,że zrobiłem 4 tyś z kawałkiem rocznie.
Dla wielu z was to pewnie wyda się nawet śmieszne
Co myślicie na en temat????
to wydaje mi się ze szkoda by zakładać gaz ,gdy się tylko tyle robi przebiegu.
Wychodziło by ,że zrobiłem 4 tyś z kawałkiem rocznie.
Dla wielu z was to pewnie wyda się nawet śmieszne
Co myślicie na en temat????
No przy takim przebiegu raczej nie ma sensu. Ja prawie od razu po zakupie (koniec maja) założyłem instalację, przejechałem juz trochę ponad 5 tys. kilometrów na LPG i bardzo sobie chwalę.
W moim drugim aucie mam już przejechane ponad 110 tys km na gazie i też bez problemów.
W przypadku LPG podstawa to dobry gazownik który dobrze dobierze komponenty, poprawnie założy instalację i dobrze ja zestroi.
W moim drugim aucie mam już przejechane ponad 110 tys km na gazie i też bez problemów.
W przypadku LPG podstawa to dobry gazownik który dobrze dobierze komponenty, poprawnie założy instalację i dobrze ja zestroi.
Marsjano71 przy przebiegu 4000 km rocznie nie ma sensu zakładać gazu - ciesz się jazdą na benzynie, kołem zapasowym oraz pełna przestrzenią bagażową i możliwością zmiany konfiguracji ilości siedzeń w dowolnym momencie :-)
z obliczeń które wykonałem na własny użytek (w kwietniu tego roku) wyszło mi, że przy ówczesnych cenach i uwzględnieniu kosztów eksploatacji benzyna vs. benz+gaz graniczna wartość przy której zwróci się gaz i zaczną się korzyści związane z tańszym paliwem to ok. 15000km
zakładając: 4 letni okres eksploatacji samochodu, przebieg 60000km (w tym okresie) oraz koszt instalacji 3000 zł wyszło mi, że instalacji zwróci się a oszczędności sięgną ok. 3000 maks. 4000 zł (przy ówczesnej relacji cen gaz-benzyna i jeśli nie przytrafią się awarie instalacji gazowej po 2 latach gwarancji) - biorąc to pod uwagę podjąłem decyzję o pozostaniu jedynie na benzynie i jak we wstępie mam w odwodzie pełny zapas i cieszę się możliwościami konfiguracji wnętrza jakie daje zafira :-)
z obliczeń które wykonałem na własny użytek (w kwietniu tego roku) wyszło mi, że przy ówczesnych cenach i uwzględnieniu kosztów eksploatacji benzyna vs. benz+gaz graniczna wartość przy której zwróci się gaz i zaczną się korzyści związane z tańszym paliwem to ok. 15000km
zakładając: 4 letni okres eksploatacji samochodu, przebieg 60000km (w tym okresie) oraz koszt instalacji 3000 zł wyszło mi, że instalacji zwróci się a oszczędności sięgną ok. 3000 maks. 4000 zł (przy ówczesnej relacji cen gaz-benzyna i jeśli nie przytrafią się awarie instalacji gazowej po 2 latach gwarancji) - biorąc to pod uwagę podjąłem decyzję o pozostaniu jedynie na benzynie i jak we wstępie mam w odwodzie pełny zapas i cieszę się możliwościami konfiguracji wnętrza jakie daje zafira :-)
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Bardzo dobrze napisane. Oczywiście powyższe założenia mają sens dodatkowy jeśli przyjąć założenie o bezawaryjności systemu, nie przegrzewającym się silniku, nie padającym zaworze EGR itd....zakładając: 4 letni okres eksploatacji samochodu, przebieg 60000km (w tym okresie) oraz koszt instalacji 3000 zł wyszło mi, że instalacji zwróci się a oszczędności sięgną ok. 3000 maks. 4000 zł (przy ówczesnej relacji cen gaz-benzyna i jeśli nie przytrafią się awarie instalacji gazowej po 2 latach gwarancji) - biorąc to pod uwagę podjąłem decyzję o pozostaniu jedynie na benzynie i jak we wstępie mam w odwodzie pełny zapas i cieszę się możliwościami konfiguracji wnętrza jakie daje zafira :-)
Ja osobiście podobnie chyba jak Maciek i inni koledzy z forum nie jestem zwolennikiem zagazowywania. Jakiegokolwiek auta.
Witam, planuję zakup zośki A, rocznik +-2003. Po głowie chodzą mi 2 silniki 1,8 PB/LPG ew. 2,2 ON. Czy dobrze jestem ukierunkowany. Zapodajcie jakieś linki dotyczące przypadłości tych silników. Jestem nowy na forum i jeszcze nie bardzo umiem się tu poruszać i szukać.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne