nie gaśnie MID, nie przełącza opcji komputera

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
black_fort

nie gaśnie MID, nie przełącza opcji komputera

#1 Post autor: black_fort »

Proszę o pomoc, akurat jutro wyjeżdżam na wakacje 1000km+ a tu nagle problem...

dzisiaj z rana po wejściu do auta zauważyłem świecący się MID i zresetowaną datę i godzinę,ustawiłem godzinę i datę ale mid swieci dalej . oprócz tego, nie da się przełączać na spalanie, zasięg i inne funkcje kompa... proszę o pomoc, bo jutro z rana wyjeżdżam a dzisiaj niedziela.... :/
po włączeniu radia informacje z RDSu pokazuje stacje piosenki itp, tylko nie działają funkcje kompa, ale jak wcisnę 2na raz i przytrzymam, to coś tam się wyświetla dziwnego.... ale największy problem, że cały czas się świeci wyświetlacz,a na nim temeratura tylko i jak wcisnę przycisk to data się pokazuje i aku do jutra się napewno rozładuje... da się jakoś to doraźnie naprawić?
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#2 Post autor: Wojti »

Hm a próbowałeś walnąć reseta odłączaku na kilka min i zobacz wtedy ? Może coś pomoże?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
black_fort

#3 Post autor: black_fort »

moze jest jakis bezpiecznik, ktory wylaczy tylko wyswietlacz, a radio bedzie chodzic, bo jak wyjme bezpiecznik nr 34 to gasnie i wyswietlacz i radio :/ a za kazdym razem na wakacjach nie bede kodowal i ustawial radia....
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#4 Post autor: Rybka »

Kiedyś sąsiad miał identyczną sytuację że mid się nie wyłączał i rozładowywał aku.
Naprawiłem to wyjmując i wkładając bezpiecznik.
Tylko już nie pamietam jego nr. :mysli:
Ale wyciągałem za porządkiem od góry.
Pamiętam że od wyświetlacza jest kilka bezpieczników.
Spróbuj wyjmować i wkładać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”