blad P0180-07

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kjolsztyn

blad P0180-07

#1 Post autor: kjolsztyn »

Po kolei historia jest taka. Porwalem sie ze szwagrem na wymiane foltra paliwa. Poszlo jak ta lala bo po tutku z forum inaczej byc nie moglo. Trzy dni potem (jakies 200 km) zona jadac do miasta stanela na srodku ronda. silnik zgasl i zalal sie ropka. W znajomym serwisie stwierdzili ze spadl jeden z przewodow paliwowych z puszki w ktorej jest filtr (ten co wchodzi na boku puszki. Mechanik wlozyl przewod i odjechalem. Ale nie daleko bo po 10 km znow to samo. tym razem bez lawety. sam wlozylem przewod i dojechalem do domu. tam rozlozylem od nowa i zlozylem filtr. problem z glowy tyle ze nie bardzo do konca. po 2 tygodniach wyskakiwac mi zaczal blad p0180-07 czyli wg opo com za mocne wejscie obwodu sensora temperatury paliwa. skasowalem juz 3 razy i zawsze po pewnym czasie sie pojawia. Auto pracuje normalnie.
W zwiazku z tym mam pytanie i prosbe o pomoc:
1. co oznacza ten blad i co z nim zrobic?
2. po zalaniu silnika niezbyt ladnie pachnie z zewnatrz i w srodku na postoju - umyc silnik: jesli tak to myjnia parowa czy zwykla?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Czy wtyczka elektryczna przy filtrze paliwa jest podłączona,jest tam czujnik temperatury i grzałka podgrzewania filtra..
kjolsztyn

#3 Post autor: kjolsztyn »

Wtyczka byla i jest podlaczona. Prawde mowiac tez ja podejrzewam ale raczej pod katem zalania paliwem podczas wypiecia sie pprzewodu. Jutro ja odepne i postaram sie wyczyscic wtyczke i gniazdo.czekam na inne sugestie i rade co do czyszczenia auta z paliwa.
kjolsztyn

#4 Post autor: kjolsztyn »

Tak jak ja napisalem bylo. to cytat z ekranu op coma
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

P0180 Fuel Temperature Sensor Circuit High Input C-015
P0180 Fuel Temperature Sensor Circuit Low Input C-015

P0180 Za mocne wejście obwodu sensora temperatury paliwa
P0180 Za słabe wejście obwodu sensora temperatury paliwa

P0180 Uszkodzenie w układzie czujnika temperatury paliwa A
kjolsztyn

#6 Post autor: kjolsztyn »

He. Dzieki MeHior za odszyfrowanie. a jakis pomysl co z tym zrobic??
Wymiana czujnika? Droga zabawa bo oryginal (cala puszka na filtr) prawie 600 kosztuje a uzywka 180.

[ Dodano: Pon Lis 21, 2011 21:46 ]
widze ze nikt nie ma pomysla co zrobic z moim bledem. Jezdze z nim bo kontrolka sie ciagle po kasowaniu zapala ale auto pracuje normalnie, czyzby czekalo mnie kupienie nowej obudowy filtra za 600 PLN? A moze sam czujnik temperatury paliwa da sie wymienic?

[ Dodano: Nie Gru 11, 2011 19:27 ]
Dzis mialem chwile i rozebralem znowu oslony , wypielem wtyczke od spodu filtra i wyczyscuilem porzadnie styki we wtyczce oraz w gniazdku na spodzie filtra. pieknie wszystk oosuszylem zmontowalem i......... sukces. po dwukrotnym uruchomieniu silnika blad znikl z wyswietlacza nawet bec OC. zobaczymy czy nie powroci.
Wniosek. Na blad za wysokie wejscie z czujnika temperatury paliwa pomaga oczyszczenie stykow .
rejzer

#7 Post autor: rejzer »

U mnie też pojawił się ten błąd, podczas wyjazdu za granicę, kilka tygodni temu.
Myślałem, że jakieś trefne paliwo. Wróciłem z tym błędem i zapalajaca się od czasu do czasu kontrolką "auto z kluczykiem" do Polski i poczas wymiany filtra paliwa okazało się, że wtyczka na obudowie filtra jest obluzowana i powoduje całe zamieszanie :-)
uffff....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”