Juz brak mi pomyslow na to podcisnienie
Moderator: Sebu$
-
Skasowany użytkownik 6483
Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi, turbo przecież Ci działa tak jak trzeba, błędów też nie masz , autko Ci przyspiesza książkowo więc po co na siłę szukac problemów? |Przecież turbina zawsze daje pełną moc od ok 2500obr więc u Ciebie działa prawidłowo. Ci Cię martwi w twoim aucie? Brak problemów>?

- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Na odpalonym silniku sztanga turbo ma być zaciągnięta i ani drgnąc.
U mnie powraca na swoje miejsce po kilku sekundach od odpalenia.
Tak samo z EGR, Egr na wolnych obrotach ma być otwarty czyli grzybek zassany a u mnie nie jest
Nie szukam sobie problemów, tylko chcę mieć autko takie jak powinno być.
U mnie powraca na swoje miejsce po kilku sekundach od odpalenia.
Tak samo z EGR, Egr na wolnych obrotach ma być otwarty czyli grzybek zassany a u mnie nie jest
Nie szukam sobie problemów, tylko chcę mieć autko takie jak powinno być.
-
robekk
-
Gruka
Rybka pisze:wszystkie trzy elektrozaworki mają u spodu taki filterekGruka pisze:mowa a zaworze z tyłu za turbiną?
od egr, klapek, turbiny
Zgoda. U mnie tez zawór z tyłu cały czas padał no i autko nie jechało. Problem tkwił w osłonie na dole której nie mam. Zostało to przerobione że teraz zasysa powietrze u góry i nie ciągnie syfu,przez co się zatykało
- Rybka
- Zafiromaniak
Filterki są skierowane w dół i dletego czasem lubi zassać wilgoć i zaworki nawalają.
Tez sobie przerobiłem, montując filterek obok filtra powietrza na wężyku gumowym.
Tez sobie przerobiłem, montując filterek obok filtra powietrza na wężyku gumowym.
-
kwinto
Witam serdecznie;
posiadam Zafirkę A z 2004 roku z sinikiem 2.2 DTI i pompą PSG-16;
obecnie mam problem z podciśnieniem; nie działa zawór GM - 09-128-022 który odpowiada za sterowanie łopatkami turbiny; łopatki wogóle nie reagują; są zamknięte; po otwarciu ręcznie chwilowo działały; przewody podciśnieniowe sprawdzone i wymienione; zawór jest nowy zamontowany około 2 mcę temu;
ogólnie to brak sterowania - co może byc tego przyczyną
pozdrawiam kwinto
posiadam Zafirkę A z 2004 roku z sinikiem 2.2 DTI i pompą PSG-16;
obecnie mam problem z podciśnieniem; nie działa zawór GM - 09-128-022 który odpowiada za sterowanie łopatkami turbiny; łopatki wogóle nie reagują; są zamknięte; po otwarciu ręcznie chwilowo działały; przewody podciśnieniowe sprawdzone i wymienione; zawór jest nowy zamontowany około 2 mcę temu;
ogólnie to brak sterowania - co może byc tego przyczyną
pozdrawiam kwinto
- Rybka
- Zafiromaniak
Tobie chodzi o elektrozawór turbo a nie klapek wirowych.
Elektrozawór możesz sprawdzić według porady Dziadek13 - post na 1 stronie tego tematu.
Możesz przeczyścić też map sensor - czujnik ten steruje właśnie elektrozaworem turbo.
Możesz też podmienić elektrozawór od turbo na taki sam który znajduje się obok akumulatora.
Sprawdź czy wtedy zaciągnie sztange od turbo.
Tobie chodzi o elektrozawór turbo a nie klapek wirowych.
Elektrozawór możesz sprawdzić według porady Dziadek13 - post na 1 stronie tego tematu.
Możesz przeczyścić też map sensor - czujnik ten steruje właśnie elektrozaworem turbo.
Możesz też podmienić elektrozawór od turbo na taki sam który znajduje się obok akumulatora.
Sprawdź czy wtedy zaciągnie sztange od turbo.
-
pawko81
-
Fintosz
Witam, mam coś pomieszane z wężykami od podciśnienia, a więc dziś po ściągnięciu obudowy filtra powietrza i gum z dolotu zobaczyłem że wężyki do elektrozaworu są odcięte
w vektrze kolegi(ten sam silnik) od pompy szedł wężyk do elektrozaworu i stamtąd dopiero na gruszkę a u mnie bezpośrednio idzie od pompy na gruszke. Czy tak ma być?
- Rybka
- Zafiromaniak
Nie może tak być ponieważ powyżej 3tys obrotów będzie przeładowywać turbo, i wywali błąd.
Elektrozawór pewnie wysiadł i ktoś go pominą.
Podepnij węzyki pod elektrozawór i zobacz czy po odpaleniu auta gruszka turbo zaciąga sztange max w lewo.
Elektrozawór pewnie wysiadł i ktoś go pominą.
Podepnij węzyki pod elektrozawór i zobacz czy po odpaleniu auta gruszka turbo zaciąga sztange max w lewo.
-
Fintosz
-
Skasowany użytkownik 6483