[B] Kontrolka poziomu oleju
Witam ma również problem z kontrolką poziomu oleju. Pierwszy raz dała o sobie znać gdy po 2 godzinach jazdy drogami krajowymi wjechałem na s-5 Gniezno-Poznań. Po włączeniu 6 biegu ustawieniu obrotów na 2300 ujechałem około 5 km i świeci się - zjechałem na parking - auto stop - oczywiście kontrola oleju na bagnecie jest ok żadnych wycieków. Po uruchomieniu silnika wszystko powróciło do normy - ponieważ tego dnia mocno padał deszcz to pomyślałem ze coś tym może być związane. Ale niestety wczoraj jadąc A-2 około 150 km było wszystko ok., lecz wracając po 30 km na 6 biegu - świeci. Wygasiłem auto 5 min przerwy odpalam jest ok i po około 20 km jazdy powtórka. Dziwne ze po zjechaniu na drogi powiatowe przejechałem ponad 60 km i nic. Auto z PDF dotychczas żadnych problemów, poziom oleju nieco ponad połowa na bagnecie i coś jest nie tak. Może ktoś podpowie gdzie szukać tego czujnika, może wtyczka -styki. Czy podczas wymiany oleju gdy olej jest spuszczony to kontrolka powinna świecić. Co można jeszcze sprawdzić aby znaleźć przyczynę ???
Witam,
mam podobny problem, planowana wymiana oleju za ok. 4tys km, ZB - 2005 r - 170 000 tys przebiegu, 1.8 140 KM. a sytuacja moja wygląda następująco:
dziś podczas jazdy po ok. odcinku 40 km zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka: POZIOM OLEJU SILNIKOWEGO. Książka serwisowa mówi: Poziom oleju w silniku jest sprawdzany automatycznie, lampka się świeci gdy jest zbyt niski poziom oleju.
Jednak poziom oleju jest prawidłowy, może delikatnie wyższy ale mieścił się w przedziale. Czym to jest spowodowane? Czy jest to możliwe, że kontrolka zapali się również w przypadku kiedy stan oleju jest zbyt wysoki?
2 dni wcześniej przejechałem ponad 400 km i kontrolka się NIE zapaliła, a nagle na kolejny dzień po przejechaniu 40 km się zapaliła?
z góry dzięki za każdą pomoc
mam podobny problem, planowana wymiana oleju za ok. 4tys km, ZB - 2005 r - 170 000 tys przebiegu, 1.8 140 KM. a sytuacja moja wygląda następująco:
dziś podczas jazdy po ok. odcinku 40 km zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka: POZIOM OLEJU SILNIKOWEGO. Książka serwisowa mówi: Poziom oleju w silniku jest sprawdzany automatycznie, lampka się świeci gdy jest zbyt niski poziom oleju.
Jednak poziom oleju jest prawidłowy, może delikatnie wyższy ale mieścił się w przedziale. Czym to jest spowodowane? Czy jest to możliwe, że kontrolka zapali się również w przypadku kiedy stan oleju jest zbyt wysoki?
2 dni wcześniej przejechałem ponad 400 km i kontrolka się NIE zapaliła, a nagle na kolejny dzień po przejechaniu 40 km się zapaliła?
z góry dzięki za każdą pomoc
- Daniel243
- Debiutant
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam kolegów forumowiczów ja też kiedyś miałem problem z kontrolką poziomu oleju jak pierwszy raz się zapaliła poziom oleju na bagnecie wskazywał pierwszą kreskę, uzupełniłem do połowy wskaźnika ale kontrolka nie zgasła, pojeździłem tak dwa dni (kilka kilometrów w sumie bo tylko do pracy) ale nadal nie zgasła dopiero gdy uzupełniłem do trzeciego poziomu w czterostopniowej skali na bagnecie to kontrolka zgasła Wniosek trzeba dolać trochę więcej żeby czujnik zadziałał, podobnie jest ze wskaźnikiem poziomu paliwa, jak zaświeci rezerwa a paliwa dolejemy tylko trochę to komputer nie zmieni zdania i zasięg pokaże jak przed zalaniem. Pozdrawiam
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam miałem ten sam problem nawet kupiłem nowy czujnik okazało się że na próżno miałem nie wciśniętą i nie zatrzaśniętą[lużną] wtyczkę na czujniku także warto sprawdzić.kalii pisze:Witam,
tydzień temu wymieniłem olej z nadzieją że kontrolka zgaśnie, ale niestety, kontrolka nadal się zapala. Czy miał ktoś taki przypadek, czy jest to możliwe, że jest to problem z czujnikiem poziomu oleju, czy może być to inny problem?
dzięki
wesolys, dzięki za cenną informację. A powiedz mi czy jestem sam w stanie to sprawdzić, czy muszę podjechać do jakiegoś zakładu?wesolys pisze:witam miałem ten sam problem nawet kupiłem nowy czujnik okazało się że na próżno miałem nie wciśniętą i nie zatrzaśniętą[lużną] wtyczkę na czujniku także warto sprawdzić.kalii pisze:Witam,
tydzień temu wymieniłem olej z nadzieją że kontrolka zgaśnie, ale niestety, kontrolka nadal się zapala. Czy miał ktoś taki przypadek, czy jest to możliwe, że jest to problem z czujnikiem poziomu oleju, czy może być to inny problem?
dzięki
A powiedz mi +- ile płaciłeś za czujnik + wymiana? I czy konieczne jest spuszczenie oleju ?
dzieki
-
- Mieszkaniec
sprawdzisz to sam ale tylko z kanału wtyczka czujnika znajduje się blisko filtra oleju po jego lewej stronie stojąc w kanale w kierunku jazdy czarna z żółtą blokadą. Nie pamiętam już ile płaciłem bo już trochę czasu minęło a czujnik leży na półce bo okazał się zbędny ponieważ nie wciśnięta była wtyczka w starym . Przy wymianie jest trochę pracy bo czujnik znajduje się w misce olejowej i trzeba ją zwalać na zewnątrz jest tylko wyprowadzona wtyczka.
Wesolys, a powiedz jak często zapalała ci się kontrolka, czy może stale się paliła? Bo u mnie w miarę systematycznie przy rozgrzanym silniku po przejechaniu kilkunastu km. Tak sobie myślę, że gdyby wtyczka nie była dociśnięta to stale by się paliła? Co o tym sądzisz ze swojego doświadczenia ?wesolys pisze:sprawdzisz to sam ale tylko z kanału wtyczka czujnika znajduje się blisko filtra oleju po jego lewej stronie stojąc w kanale w kierunku jazdy czarna z żółtą blokadą. Nie pamiętam już ile płaciłem bo już trochę czasu minęło a czujnik leży na półce bo okazał się zbędny ponieważ nie wciśnięta była wtyczka w starym . Przy wymianie jest trochę pracy bo czujnik znajduje się w misce olejowej i trzeba ją zwalać na zewnątrz jest tylko wyprowadzona wtyczka.
dzięki
-
- Mieszkaniec
Witam Kalii teraz zauważyłem że ty masz benzynę a ja diesla i pewnie ten czujnik może być w innym miejscu ale mi się kontrolka zapalała różnie raz po kilku a innym razem po kilkunastu km ale częściej jak już się trochę rozgrzał[zapalała się i po czasie gasła].Trudno mi powiedzieć jak to jest w benzynie ale może ktoś z kolegów na forum kto jeżdzi benzynką miał już podobną przypadłość i pomoże.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
według nr VIN:wesolys pisze:Witam Kalii teraz zauważyłem że ty masz benzynę a ja diesla i pewnie ten czujnik może być w innym miejscu.................
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Panowie, Zafire mamy praktycznie od nowości już 6 lat, nalatane ma 82Kkm, i dalej nie wiem jak poprawnie sprawdzić poziom oleju. Dziś sprawdzałem w garażu na zimnym silniku ( tzn jeszcze ciepławym 2 godz po zaparkowaniu ) i na bagnecie oleju było dobrze ponad stan. Z tego co mi wiadomo to bagnet zawsze jest uświniony olejem uniemożliwając tym samym poprawne skontrolowanie oleju. Ponieważ mam klekota z chwastem, poziom oleju zapewne się podnosi od paliwa. I pytanie skąd mam wiedzieć jaki jest poziom oleju, jak bagnetem nie da się poprawnie sprawdzić jego poziomu?