"Zgrzytanie" w końcowej fazie hamowania

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

"Zgrzytanie" w końcowej fazie hamowania

#1 Post autor: Dimon85 »

Witam szanowym kolegów Zafirowiczów:)

W mojej nowonabytej Zofci zauważyłem specyficzny odgłos w końcowej fazie hamowania i zastanawiam się czy jest to normalne czy warto jechać z tym do mechanika. Dźwięk przypomina zgrzytanie ("twardy" odgłos, nie piszczanie) - podobny do odgłosu samochodu stacznego z górki przy delikatnie popuszczanym hamulcu ręcznym. Lepiej chyba nie mógłbym tego opisać ;)

Jest to automat, więc zastanawiam się czy nie jest to czasem jego specyfika - w związku z tym że skrzynia jest cały czas w stanie gotowości, samochód jakby "wyrywa się" spod hamulca, stąd ten odgłos. Może ktoś kto jeździ automatem mógłby taką hipotezę potwierdzić?

Dodam też że Zośka jest tuż po wymianie tarcz i klocków.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grześ K.

#2 Post autor: Grześ K. »

A może któryś zacisk trzyma? Przy zatrzymywaniu się na luzie już z niewielką prędkością nie czuć jakby auto hamowało zamiast delikatnie się toczyć i zwalniać?
Edit: doczytałem że to automat. A da się w pozycji lewarka zmiany biegów na N przetoczyć samochód bez trudu i dźwięków tarcia na kołach?

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#3 Post autor: Dimon85 »

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę jak wrócę wieczorem, ale wydaje mi się że jakby trzymał zacisk to grzałyby się koła (czy się mylę?) a sprawdzałem ostatnio i wydaje mi się że jest ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”