Zafira B 1.8 nie gasnąca kontrolka samochodu z kluczykiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sajmer

Zafira B 1.8 nie gasnąca kontrolka samochodu z kluczykiem

#1 Post autor: sajmer »

Witam

Czy ta kontrolka nie powinna gasnąć po przekręceniu zapłonu po chwili ??
Gaśnie dopiero po odpaleniu auta. Wydaje mi się , że po założeniu manetki od tempomatu w serwisie przez jakiś czas gasła po przekręceniu zapłonu a teraz znowu nie gaśnie.
Komputer w TEST Mode nie pokazuje żadnych błędów więc może tak ma być ?

Pozdrawiam
krisi3

#2 Post autor: krisi3 »

Siedzi jakiś błąd powinna gasnąć po przekręceniu zapłonu.
http://astra-3.pl/tips.php?id=7
sajmer

#3 Post autor: sajmer »

A więc po sprawdzeniu metodą pedałów mam 3 błedy :

161300
014070
065070

Nie wyglądają na nic poważnego ale chyba się trzeba będzie wybrać do serwisu , samochód ma 3 tygodnie buehehe :)

Zgłosiłem do serwisu o to co dostałem w odpowiedzi :
Zapraszamy zdecydowanie na badanie komputerowe Tech-2, format odczytywany metodą gaz-hamulec jest nieczytelny z naszego pkt. widzenia, format błędu powinien zawierać literę i 4 cyfry. Po tym etapie będziemy mogli coś więcej powiedzieć na temat zgłoszenia. Proponujemy pojawić się przed wyjazdem.

Po wizycie w DIXI w Raszynie - skasowali błędy głównie P1613 , zalecenia : obserwować kluczyk hehe , bądź wymienić na zapasowy i obserwować czy znowu błąd wystąpi , jak wystąpi to dzwonić i zamówią drugi kluczyk.

[ Dodano: Pią Lip 12, 2013 20:47 ]
JEdnak na zapasowym kluczyku dzisiaj miałem mrygającą kontrolkę samochodu z kluczykiem i brak uruchomienia , pomogło wyjęcie i ponowna próba. Także na 2 kluczykach dzieje się to samo , czy tam istnieje jakaś centralka immobilazera , która mogła się uszkodzić ??

[ Dodano: Nie Lip 28, 2013 11:17 ]
Odpowiedź z ASO : Witamy ponownie,

Sporadyczne pojawianie się błędu P1613 może być spowodowane raczej niedoskonałością oprogramowania modułu sterującego z immobilizerem, niż samego osprzętu. Wpływa na to często szybkie przekręcanie kluczyka w stacyjce. Kontrolka nie pali się w czasie uruchomionego silnika.Prosimy o kontakt i umówienie wizyty w ASO, gdzie jeśli będzie dostępny nowszy SOFT uaktualnimy go.

Oczywiście nie mogli sprawdzić tego od razu za pierwszym razem :)
Znacie dobry sprawdzony ASO w Warszawie ?? bo Panowie zaczynają mnie drażnić.
Srebrny

#4 Post autor: Srebrny »

podepnę się do tematu :-) mam pytanie:

czy "wskaźnik wymaganego przeglądu" (auto z kluczem) powinien się zaświecić po przekręceniu kluczyka? czy jak nie świeci to jest to jakaś usterka?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Rybka »

Jak nie świeci po włączeniu zapłonu to pewnie jest jakaś usterka i ktoś dlatego kontrolkę odłączył.
Tak - kontrolka z kluczem ma się załączyć po włączeniu kontrolek i po kilku sekundach zgasnąć.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Przy sprawdzaniu TECH 2 oraz OP-COMem jest nawet zakładka sprawdzenia lampki kontrolnej silnika..
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#7 Post autor: Rybka »

Harry200 pisze:Przy sprawdzaniu TECH 2 oraz OP-COMem jest nawet zakładka sprawdzenia lampki kontrolnej silnika..
A nie działająca kontrolka ma nawet swój błąd:
P1690 Otwarty obwód Lampki Ostrzegaw- czej (MIL) C-23
Srebrny

#8 Post autor: Srebrny »

Podjechałem do aso, podpieli do kompa i nic nie wyszło :/ jedynie świece żarowe do wymiany. Problem nadal jest i co robić ?
drahe
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: drahe »

Zamiast do ASO podjedź do mnie :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
zachar

#10 Post autor: zachar »

Witam
Drahe, być może mógłbyś mi pomóc, ale ponieważ jestem tu nowy, to nie mogę się z tobą jeszcze skontaktować przez PW. Sprawa jest pilna (problem z CIM i zegarami). Nie chcę zakładać nowego tematu, a znalazłem post w którym już pomogłeś komuś w podobnej sprawie. Jakbyś mógł mi przesłać jakieś namiary to byłbym wdzięczny.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: drahe »

Wysłałem ci wiadomość na PW.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
sajmer

#12 Post autor: sajmer »

JA niestety miesiąc po wymianie CIM i dzisiaj po wyjściu z pracy znowu to samo - kluczyk w stacyjkę , przekręcam w prawo w pozycję I i nic się nie świeci ciemno na zegarach , dopiero lekkie dotknięcie kluczyka i zegary zaświeciły - oczywiście mruga samochodzik z kluczykiem i brak reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycje II. Pomogło dopiero wyjęcie i włożenie kluczyka ale oczywiście kontrolka nie gaśnie - gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.
Już nie mam pomysłu co to może być ?? Czy stacyjka należy do CIM czy można ją oddzielnie wymienić ? K..wa nowy samochód i takie jaja. Macie jakieś pomysły ??
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#13 Post autor: Tunio999 »

sajmer pisze:JA niestety miesiąc po wymianie CIM i dzisiaj po wyjściu z pracy znowu to samo - kluczyk w stacyjkę , przekręcam w prawo w pozycję I i nic się nie świeci ciemno na zegarach , dopiero lekkie dotknięcie kluczyka i zegary zaświeciły - oczywiście mruga samochodzik z kluczykiem i brak reakcji na przekręcenie kluczyka w pozycje II. Pomogło dopiero wyjęcie i włożenie kluczyka ale oczywiście kontrolka nie gaśnie - gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.
Już nie mam pomysłu co to może być ?? Czy stacyjka należy do CIM czy można ją oddzielnie wymienić ? K..wa nowy samochód i takie jaja. Macie jakieś pomysły ??
Ja na Twoim miejscu waliłbym do ASO i tam po kilku "przycinkach" jakie bym im wrzucił zostawiłbym samochód aby naprawili :> Wcześniej bym poczytał co obejmuje gwarancja i na jakich zasadach :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
sajmer

#14 Post autor: sajmer »

hehe :)
Wiesz co ja nie bardzo mam do nich zaufanie jak wymieniałem olej a do dopiero zostawić samochód , żeby w nim grzebali i szukali przyczyny bo jeszcze części potrace hehe. CIM był wymieniany na gwarancji , pytam czy stacyjka to integralna część CIM bo jeszcze może by to wymienić. Pozdrawiam
sajmer

#15 Post autor: sajmer »

Hehe dzisiaj kolejna nowość nie wiem gdzie o tym napisać , brak kompletny dźwięku kierunkowskazów ani lewo ani prawo , kierunki działają ale brak typowego "pykania" to samo na wyłączonym silniku lewo lub prawo zapala mi światła z tyłu dla danej strony ale nie sygnalizuje dźwiękiem. Sam problemy z tym samochodem od nowości załamać się idzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”