Wymiana Komputera (ECU)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Gutek

Wymiana Komputera (ECU)

#1 Post autor: Gutek »

Witam!
Caly czas nekaja mnie bledy o polozeniu przepustnicy, pedalu gazu (pojawienie sie kontrolki serwisowej) ktore czasami chca, a czasami nie chca dac sie skasowac podlaczajac laptopa. Wymienilem juz zarowno przepustnice jak i pedal gazu.... i nic... wciaz to samo.
Po przeszukaniu roznych zrodel, wszystko wskazuje ze teraz czas na ECU. No ale moja zoska ma fabryczne LPG. Czy moge tak sobie po prostu wymienic komputer a LPG sie dopasuje (o czym czytalem)? Czy po prostu dac sobie spokoj? No ale jakie moga byc tego konsekwencje.....
Wielkie dzieki za wszelka pomoc....
Pozdrawiam
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#2 Post autor: firek »

Gutek, napisz konkretnie jaką masz Zafirę i jak jest ta fabryczna instalacja LPG.
tomekjozek

#3 Post autor: tomekjozek »

witam jut te bledy przerabialem w astrze 1.6
po naprawie ecu problemy zniknely
teraz kupilem zafire 1.6 z tym samym silnikiem i problemem z ecu. podmienilem z zony astry i chodzi w 100%. wyslalem ecu z zafiry do tego samego magiga i czekam na odsylke koszt ok 280zl i gwarancja na rok
syrdna

#4 Post autor: syrdna »

Możesz podesłać namiary na teoż Magika?
Pozdrawiam.
Gutek

#5 Post autor: Gutek »

Dzieki za odpowiedzi. Zakrecilo mi sie troche i nie bardzo moglem dalej podjac temat. Musze w takim razie poszukac rozwiazania..... Niestety widze ze koszty rosna....
J.A.C.E.K

#6 Post autor: J.A.C.E.K »

takie to już auta, że w kazdym niemal cos w ECU nie gra. Nie bardzi wierzę w std podejście i stawkę za naprawę. Zależy co padło, zalezy, ile zabawy i wymian. Ja miałem wycenę po rozebraniu za poszczególne elementy. Ale warto to sprawdzić. U mnie auto jeździło, ale po naprawie ECU wiele drobnych usterek zniknęło. Może dogadaj się z kimś na rozklejenie, weryfikację i ewentualną wycenę naprawy. Po rozebraniu będzie widać, czy się coś dzieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”