[A] Znalazłem złącze, wtyczkę, gniazdo, przycisk - do czego?
Moderator: Sebu$
tomnicki pisze: To jest właśnie wtyczka do oryginalnego gniazda "zapalniczki" (montowane w otwór widoczny na zdjęciu). Aby zadziałało po podłączeniu należy jeszcze zainstalować przekaźnik w wolne gniazdo za skrzynką bezpieczników. Napięcie jest w nim po włączeniu stacyjki i bodaj przez 30 min. po wyłączeniu zapłonu. Sam jeszcze tego nie robiłem bo nie mam tego gniazdka, ale było to opisywane gdzieś na forum, tylko nie mogę teraz znaleźć...
Koledzy dzięki za rozwianie moich wątpliwości.GOTI pisze:Przedmówca ma racje, ale..
wtyk również wpinasz w oryginalny kompresor i wtedy masz 2 korzyści, czyli kompresor + wejście zapalniczki
GOTI co masz na myśli pisząc wtyk również wpinasz w oryginalny kompresor? Wydawało mi sie że wspomniany przez Ciebie kompresor zakończony jest typowym wtykiem do zapalniczki?
witam.przy lornetce jest silniczek odcinający przepływ płynu na nagrzewnicę w celu zwiększenia efektywności działania klimy i zimnego powietrza w teorii tak miało być.montowano taki system w pierszych latach produkcji,póżniej zrezygnowano na rzecz bez tego silnika ponieważ zdarzały się usterki tego silnika objawiające się terkotaniem i brakiem możliwości regulacji ciepło zimno -chociaż według mojego doświadczenia zta usterką wystarczy rozebrać ten silniczek podłożyc kawałek igielitu pod jedno z dwóch kólek zębatych i naprawione,robiłem to w dwóch autach i chodzi pozdrawiam
Panowie schodzicie z tematu. - Rybka
Panowie schodzicie z tematu. - Rybka
Ostatnio zmieniony 02 lis 2013, 17:56 przez Zafirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten kabelek:
wisi mi pod zderzakiem obok komputerka w nadkolu i jest zwarty. Dokładnie 1 i 3 kabel a 2 jest pusty. Gdy rozłączyłem zwarcie, przestały mi działać przednie przeciwmgielne a jak podłączyłem z powrotem to i tak już nie działały. Ta wtyczka wygląda tak samo jak wtyczka z wentylatora chłodnicy. Czy orientujecie się do czego to jest?? Jutro z rana wstawię foto bardziej szczegółowe.
wisi mi pod zderzakiem obok komputerka w nadkolu i jest zwarty. Dokładnie 1 i 3 kabel a 2 jest pusty. Gdy rozłączyłem zwarcie, przestały mi działać przednie przeciwmgielne a jak podłączyłem z powrotem to i tak już nie działały. Ta wtyczka wygląda tak samo jak wtyczka z wentylatora chłodnicy. Czy orientujecie się do czego to jest?? Jutro z rana wstawię foto bardziej szczegółowe.
- rafi7404
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Z boku siedzenia to jest pironabój (napinacz) od pasów bezpieczeństwa. Połączony jest na stałe z zapięciem (gniazdem) pasów. Pod siedzeniem masz złącze elektryczne z przewodami od papinacza. Jeżeli masz jeszcze w opcji sygnalizator niezapiętych pasów to tam również jest dodatkowy wtyk (napinacze pasów z opcją sygnalizacji)