Odświeżenie wyglądu nawiewów
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Odświeżenie wyglądu nawiewów
Z racji, że nawiewy w mojej ZA wyglądają fatalnie (jak i deska w koło licznika i wyświetlacza) - są porysowane, chciałbym je nieco odświeżyć.
Są one pokryte jakimś środkiem gumo podobnym, który nawet przy niewielkim zarysowaniu pozostawia strasznie widzialne ślady.
Chciałbym usunąć tą "gume" jakimś środkiem, bez konieczności używania szlifierek i papierów ściernych.
Pod powłoką jest czarny (chyba) podkład, który w razie konieczności bym pomalował.
Jedyne do czego doszedłem:
Wylał mi sie kiedyś odświeżacz powietrza (w płynie) na nawiew i guma w tym miejscu zaczęła sie ładnie łuszczyć i odchodzić
Co takiego jest w odświeżaczu?
Jakiego środka użyć
Oto kilka fotek (niestety robione tylko telefonem) obrazujące problem:
oraz po wylaniu zapachu:
Jak widać na jednym ze zdjęć - jedna ze "szprych" jest porysowana dlatego jej potrzebne będzie malowanie
Są one pokryte jakimś środkiem gumo podobnym, który nawet przy niewielkim zarysowaniu pozostawia strasznie widzialne ślady.
Chciałbym usunąć tą "gume" jakimś środkiem, bez konieczności używania szlifierek i papierów ściernych.
Pod powłoką jest czarny (chyba) podkład, który w razie konieczności bym pomalował.
Jedyne do czego doszedłem:
Wylał mi sie kiedyś odświeżacz powietrza (w płynie) na nawiew i guma w tym miejscu zaczęła sie ładnie łuszczyć i odchodzić
Co takiego jest w odświeżaczu?
Jakiego środka użyć
Oto kilka fotek (niestety robione tylko telefonem) obrazujące problem:
oraz po wylaniu zapachu:
Jak widać na jednym ze zdjęć - jedna ze "szprych" jest porysowana dlatego jej potrzebne będzie malowanie
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Z tym odświeżaczem to szczera prawda - ja też tak sobie załatwiłem - ale co on ma w sobie
Poczytam opakowanie to może coś więcej się dowiem
Poczytam opakowanie to może coś więcej się dowiem
- GOTI
- Zafiromaniak
Może i tak jest. W końcu już nie jednemu zniszczyło tą gume.
Jakieś konkrety by sie przydały - przecież nie będe moczył nawiewów w kujawskim
A tak na serio to myślałem o użyciu rozpuszczalnika do usuwania lakieru z podłóg tylko on usuwa wszystko także jest ryzyko, ale za to lakier ładnie wtedy sie łuszczy.
Może aceton?
Jakieś konkrety by sie przydały - przecież nie będe moczył nawiewów w kujawskim
A tak na serio to myślałem o użyciu rozpuszczalnika do usuwania lakieru z podłóg tylko on usuwa wszystko także jest ryzyko, ale za to lakier ładnie wtedy sie łuszczy.
Może aceton?
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Seba na początek zwykły zmywacz do paznokci moim zdaniem wystarczy. Żebyś nie przeholował. Olej rozpuszcza gumę, ale powoli. W kujawskim musiałbyś moczyć i moczyć swoje plastiki a lepiej na nim naleśniki usmażyć
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja robilem u siebie ale nie kratki(bo ich nie demontowalem) tylko wszystko co ma ta pisana gume .Robilem to OPC znanym z forum , bez rozcieczania
Nakladalem gebka i zostawialem na dzien
potem jeszcze raz i po 2 dniach skrobalem delikatnie karta kredytowa a zakamarki szczoteczka do zebow
schodzilo jak maslo pod nozem i efekt swietny bo zeszly wszystkie wczesnielsze srodki do pielegnacji
Ale wymagalo to czasu a aceton osobiscie odradzam
Nakladalem gebka i zostawialem na dzien
potem jeszcze raz i po 2 dniach skrobalem delikatnie karta kredytowa a zakamarki szczoteczka do zebow
schodzilo jak maslo pod nozem i efekt swietny bo zeszly wszystkie wczesnielsze srodki do pielegnacji
Ale wymagalo to czasu a aceton osobiscie odradzam
- GOTI
- Zafiromaniak
Przetestowałem ten zmywacz i efekt nie jest zadowalający.
Wziąłem sie za najtrudniejszy element czyli trójkątne wstawki nad bocznymi nawiewami - rozpocząłem od strony kierowcy.
Przy jednym małym "trókącie" chyba z ponad godzine spędziłem, a efekt nie jest jak dla mnie zadowalający
Fakt guma sie łuszczyła, ale do czasu..
Sylwek, deske w koło licznika i wyświetlacza oraz panel sterowania nawiewów potraktowałeś tym preparatem
Masz na myśli Interior APC? czy jednak nie w tą strone zmierzam.
Wziąłem sie za najtrudniejszy element czyli trójkątne wstawki nad bocznymi nawiewami - rozpocząłem od strony kierowcy.
Przy jednym małym "trókącie" chyba z ponad godzine spędziłem, a efekt nie jest jak dla mnie zadowalający
Fakt guma sie łuszczyła, ale do czasu..
Sylwek, deske w koło licznika i wyświetlacza oraz panel sterowania nawiewów potraktowałeś tym preparatem
- SD72
- Zafiromaniak
GOTI pisze: Marcin, deske w koło licznika i wyświetlacza oraz panel sterowania nawiewów potraktowałeś tym preparatem
Ja wlasnie deske kolo licznika i to co dalaj piszesz Seba robilem VP CLASSIC PURPOSE CLANER
Tylko naprawde troche cierpliwosci potrzeba i po zciagnieciu pierwszj warstwy tej gumy nie trzes za mocno bo plastiki sie poscieraja i bedzie beda brzydkie blyszczace slady na krawedziach
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, 18:35 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
- GOTI
- Zafiromaniak
Nawiewy, obudowy nawiewów oraz panel sterowania nawiewów to nie problem zrobić - demontaż i heja. Gorzej jest z obudową w koło licznika i wyświetlacza - po demontażu wyświetlacz będzie latał, alee.. jeździłem bez wykładziny podłogowej na pustakach to i to przetrwam
Musze sie zaoptrzeć w ten preparat bo nie kojarze nazwy
Mówisz że samo pomoczenie gąbką wystarszy?
Musze sie zaoptrzeć w ten preparat bo nie kojarze nazwy
Mówisz że samo pomoczenie gąbką wystarszy?
- SD72
- Zafiromaniak
Robilem to bez demontowania i chodzi zeby to namaczac? zeby bylo w miare mokre
pierwszy raz bylem w garazu z kumplem i tak gabka sobie robilem proby przy piwku
przy okazji paznokciem drapalem i widzialem ze sa efekty a potem na drugi dzien jeszcze wiecej opc i ok
podrap troche paznokciem ta gume wtedy lepiej opc dziala
uzywalem tego http://www.maniac-auto.com/interieur-al ... lrSW1NtaZc
tylko u mnie zmienilo sie opakowanie i moze jest troche inna nazwa
pierwszy raz bylem w garazu z kumplem i tak gabka sobie robilem proby przy piwku
przy okazji paznokciem drapalem i widzialem ze sa efekty a potem na drugi dzien jeszcze wiecej opc i ok
podrap troche paznokciem ta gume wtedy lepiej opc dziala
uzywalem tego http://www.maniac-auto.com/interieur-al ... lrSW1NtaZc
tylko u mnie zmienilo sie opakowanie i moze jest troche inna nazwa