Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jak wejdę w TestMode wskazywana jest temperatura Coolant. domyslam się, że jest to temperatura cieczy chłodzącej. Ale jak wyłaczę silnik, to wskazanie coolant natychmiast się zmienia. Co jest wtedy wskazywane?
I jeszcze jedno - jaką temperaturę cieczy wam wyświetla w trasie?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki pisze:Sorki, szukałem, ale nie znalazłem ..
no to slabo szukales
pisalem ze jak narazie nikt nie wie co to za wartosc,
mozna jedynie gdybac ze to np temp otwarcia termostatu albo jakas temp charakterystyczna do pracy silnika..
Marki pisze:Kicaj przy jakiej przybliżonej prędkości masz taką temp o jakiej piszesz?Osiągasz taką temp przy pogodzie ok -16*C?
o jakiej temp mowisz?
u mnie gora to -10 na polu
ale ostatnio gdy bylo -6 do -8 na polu to po przejechaniu 10km (15min) mialem 75stopni
z tym ze trasa taka ze ostatnie 6km robie na tempomacie 2000obr/min (100km/h)
natomiast wczesniej na autostradzie przy -10 po ok 20km mialem juz 86stopni - ale lecialem z obrotami do 3000 obr/min (tempomat bez szalenstw)
jak napiszesz dokladnie o co ci chodzi to postaram sie sprawdzic
Drążę temat ,bo podejrzewam uszkodzony termostat u mnie.Faktycznie trochę pokrętnie zapytałem.Przepraszam.Chodzi mi o to,że jak jest już dobrze rozgrzany silnik i jadąc ok120-130km/h to jaką masz temp silnika w TM?
U mnie ta temperatura jest w okolicach 75*C w czasie jazdy na dystansie 25 km w trasie. Po mieście zbliża się do tej wartości . Tez podejrzewam uszkodzenie termostatu. Auto w środku nagrzewa się powoli. Mam porównanie z forem mondeo z 2007r (diesel) gdzie ogrzewanie jakoś szybciej i wydajniej działa ale to subiektywne odczucie.
Marki, Ja bym na Twoim miejscu bym się nie śpieszył z ta wymianą termostatu i poczekał aż temperatura zewnętrzna wzrośnie.
Ja ma w tej chwili górny grill osłonięty i dolny prawie też cały.
Przejeżdżam z rana ok 15 km i mam tempr. 69*C na TM, na zewnątrz ok. - 27*C. Czy to wina termostatu, chyba nie koniecznie.