Wymiana pompy wody.
Moderator: Sebu$
Wymiana pompy wody.
Czy któryś z kolegów wymieniał już pompę wody w Zafirze
Podobno trzeba podnieść silnik, ale co trzeba odkręcić, poluzować itd... żeby to sprawnie poszło.
Podobno trzeba podnieść silnik, ale co trzeba odkręcić, poluzować itd... żeby to sprawnie poszło.
- scaniairizar
- Mieszkaniec
- Model:
Witam
Jak można wymienić pompę wody w zafi a 2.0 di z 2000r.
Spostrzegłem wyciek wody od strony paska, stwierdzam że to pompa siadła . Czy aby ją wymienić wystarczy zdjąć pasek i koło pasowe? Czy niestety trzeba opuścić silnik? Pytam was, bo nie wiem czy się za to zabierać. Mieszkam w Niemczech a jak wiecie wymiana tutaj to niezły koszt .
Pozdrawiam
Jak można wymienić pompę wody w zafi a 2.0 di z 2000r.
Spostrzegłem wyciek wody od strony paska, stwierdzam że to pompa siadła . Czy aby ją wymienić wystarczy zdjąć pasek i koło pasowe? Czy niestety trzeba opuścić silnik? Pytam was, bo nie wiem czy się za to zabierać. Mieszkam w Niemczech a jak wiecie wymiana tutaj to niezły koszt .
Pozdrawiam
W Zafirze dieslu nie ma paska rozrządu , jest łańcuch, nieśmiertelny ponoć. Jesli masz obudowę rozrządu metalową to masz tam łańcuszek rozrządu a co do wymiany pompy wody to nie sądżę abyś musiał podnosić czy też opuszczać silnik, myślę ,że trzeba po prostu zajrzeć do rozrządu , zdjąć łańcuszek i wtedy zamontujesz pompę. Ja wymieniam pompę wody jak wrócę z gór za tydzień. Wtedy mogę się podzielić wrażeniami z tegoż przedsięwzięcia
W Zosi 2.0DTI rozrząd jest na łańcuchumrmajer pisze:Witam
Zauważyłem wyciek w okolicach pompy wody, mam mokry pasek i wyciek płynu chłodniczego.
Czy w zafirze 2,0dti, nr. silnikaY20DTH, 2001r. pompa jest na oddzielnym pasku.
Czy ten pasek który widać z boku silnika to pasek rozrządu?
Chciałbym sam wymienić pompę ale nie wiem czy to mnie nie przerośnie.
Co byście jeszcze zalecali do wymiany jak już będę wymieniał pompę, pasek, napinacz?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, 16:56 przez alek_jan, łącznie zmieniany 1 raz.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
To jest pasek wielorowkowy, a rozrząd jest na łańcuchu pod metalową pokrywąmrmajer pisze:Czy ten pasek który widać z boku silnika to pasek rozrządu?
Pompa ma napęd z paska wielorowkowegomrmajer pisze:Czy w zafirze 2,0dti, nr. silnikaY20DTH, 2001r. pompa jest na oddzielnym pasku.
Możesz spróbować podjąć sie wymiany - masz info na ten temat w Sam Naprawiam s.110mrmajer pisze:Chciałbym sam wymienić pompę ale nie wiem czy to mnie nie przerośnie.
Jeżeli nie posiadasz Księgi zapraszam tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=375
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Moim zdaniem jeżeli pasek nie piszczy na wolnych obrotach (zwłaszcza przy niskich temperaturach) to nie warto wymieniać.
Taki pasek to w miare szybka wymiana i można ją przeprowadzić w każdej chwili, a napinacze rzadko kiedy sie wymienia - z reguły są wytrzymałe
Z resztą jak zdemontujesz pasek to określisz w jakim jest stanie i w razie konieczności zakupisz
Taki pasek to w miare szybka wymiana i można ją przeprowadzić w każdej chwili, a napinacze rzadko kiedy sie wymienia - z reguły są wytrzymałe
Z resztą jak zdemontujesz pasek to określisz w jakim jest stanie i w razie konieczności zakupisz
Witajcie,
Dziwne odgłosy z rozrządu zmusiły mnie do jego szybszej wymiany. Przy wymianie okazało się, że pompa wody jest zatarta i ma 3 połamane łopatki. Mam zatem pytanie, czy fragmenty łopat mogą krążyć w obiegu czy zatrzymały się np. na nagrzewnicy ? Boję się, że uszkodzi się nowa pompa, dziś jadę gadać z mechanikiem który wymieniał rozrząd czy udało mu się jakieś kawałki wygrzebać.
Dziwne odgłosy z rozrządu zmusiły mnie do jego szybszej wymiany. Przy wymianie okazało się, że pompa wody jest zatarta i ma 3 połamane łopatki. Mam zatem pytanie, czy fragmenty łopat mogą krążyć w obiegu czy zatrzymały się np. na nagrzewnicy ? Boję się, że uszkodzi się nowa pompa, dziś jadę gadać z mechanikiem który wymieniał rozrząd czy udało mu się jakieś kawałki wygrzebać.