[FAQ]wypalanie DPF-u

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rysiaczek!vippp

#16 Post autor: rysiaczek!vippp »

Musli pisze:rysiaczek!vip,
Jak ci wyśle VIN to będziesz wiedział wszystko o ty autku
jestem tym zainteresowany bo dopiero go kupiłem i chciał bym wiedziec jak najwiecej
Niestety nie do mnie, sam korzystałem z usług kolegi MieHor-a
franki

#17 Post autor: franki »

A jakie warunki muszą być spełnione podczas jazdy aby doszło do wypalania DPFu? Czy jednym z czynników pozwalających na wypalanie mozę być temperatura cieczy chłodzącej?
Lorry

#18 Post autor: Lorry »

Cytując Marki'ego to

W TiS-ie napisane jest na temat procesu wypalania DPF-a cyt:

W jakich warunkach następuje przerwanie/zakończenie trwającego procesu regeneracji?

Odpowiedź: Normalnie po jej pomyślnym ukończeniu, ale także:
a.) Po przekroczeniu maksymalnego czasu regeneracji (20-25 min.).
b.) Jeśli silnik jest wyłączony lub zgasł.
c.) Jeśli silnik pozostaje na biegu jałowym przez dłuższy czas (5-10 min.).
d.) Jeśli czujnik temperatury spalin wykryje temperaturę na poziomie 1000°C.
e.) Jeśli podczas regeneracji zostanie wykryta usterka podzespołów odpowiedzialnych za procesy spalania (układu wtryskowy/dolotowy).
Jeśli regenerację przerwano po jej rozpoczęciu lecz przed osiągnięciem poziomu 50% ukończenia, kontrolka świecy żarowej miga przy kolejnym uruchomieniu silnika (na zimno lub na gorąco), a regeneracja rozpoczyna się ponownie po spełnieniu odpowiednich warunków.

Odnośnie spełnienia odpowiednich warunków aby proces wypalania został zainicjowany

cyt:
Aby możliwa była regeneracja, muszą zostać spełnione następujące warunki.
a.) Silnik pracuje już (od chwili uruchomienia) > 2 minuty.
b.) Obliczone nasycenie > 80%.
c.) Temperatura chłodziwa > 70°C przez co najmniej 2 minuty.
d.) W systemie nie zapisano żadnych usterek dot. filtra DPF.
e.) Przekroczono zdefiniowany próg prędkości pojazdu (np. dla >80% obciążenia: 100 km/h).
kicaj

#19 Post autor: kicaj »

franki pisze:A jakie warunki muszą być spełnione podczas jazdy aby doszło do wypalania DPFu? Czy jednym z czynników pozwalających na wypalanie mozę być temperatura cieczy chłodzącej?
2 czynniki (a w sumie 1) temp katalizatora + temperatura spalin, na tyle wysoka zeby mozna bylo zainicjowac i podtrzymac wypalanie sadzy
franki

#20 Post autor: franki »

Czy wypalanie podczas jazdy jest sygnalizowane mrugająca kontrolką świec?
Lorry

#21 Post autor: Lorry »

W zależności od wersji softu jaki masz wgrany, w najnowszych co do zasady nie, sygnalizuje wtedy jak już jest b. mocno zapchany i są problemy z inicjacja....

Kurde to wszystko już było i to niedawno :roll: ......
kicaj

#22 Post autor: kicaj »

Lorry pisze: Kurde to wszystko już było i to niedawno :roll: ......
nom
a ja dodam ze tylko na samym poczatku produkcji ZB mogla sie swiecic spiralka, pozniej serwis zmienial (zeby sie swiecila) tylo na zyczenie
Robert4884

#23 Post autor: Robert4884 »

franki pisze:Czy wypalanie podczas jazdy jest sygnalizowane mrugająca kontrolką świec?
Sądząc na podstawie własnych doświadczeń oraz tego co napisał Kolega kicaj, sygnalizowanie mrugającą kontrolką świec wypalania DPF-a, zależy od softu jaki masz wgrany i przez kogo.
gosia

#24 Post autor: gosia »

Tak w sumie.... tylko chciałam zapytać...bo dzisiaj w ASO...sprawdzane nasycenie filtra ....i jest 38%....wypalił się 100km.....wcześniej...więc nie wiem ...czy to jest ok....bo skwitowali to stwierdzeniem...trochę mało.... :roll: ....i oczywiście już się martwię..... :(
kicaj

#25 Post autor: kicaj »

gosia, jezdzisz glownie po miescie, sa mrozy?
to poki co bym sie nie przejmowal. ja u siebie kontroluje co ile wypala sie dpf, i czy ten okres sie zmienia...
franki

#26 Post autor: franki »

gosia pisze:Tak w sumie.... tylko chciałam zapytać...bo dzisiaj w ASO...sprawdzane nasycenie filtra ....i jest 38%....wypalił się 100km.....wcześniej...więc nie wiem ...czy to jest ok....bo skwitowali to stwierdzeniem...trochę mało.... :roll: ....i oczywiście już się martwię..... :(
Ważne że się wypala :). Jak jechałabyś w trasie wypaliłby się bardziej, w mieście nie da rady go tak przedmuchac...
gosia

#27 Post autor: gosia »

kicaj pisze:gosia, jezdzisz glownie po miescie, sa mrozy?
Fakt...że głównie po mieście...no i mrozy niestety wróciły..... :( czyli rozumiem,że coś nie tak jest.... :roll: ....no kurde....zwariuję...a tak się cieszyłam,że żadnych błędów komputer nie pokazał...
kicaj pisze:ja u siebie kontroluje co ile wypala sie dpf, i czy ten okres sie zmienia...
...no ja wiem....to masz fajnie... ;) mi w tej kwestii...zostaje tylko ASO...niestety...
franki pisze:Ważne że się wypala :)
....no już raz miałam płukanie DPF....więc może już wystarczy.... :(

Dzięki za odzew....
kicaj

#28 Post autor: kicaj »

gosia pisze:..no ja wiem....to masz fajnie... ;) mi w tej kwestii...zostaje tylko ASO...niestety...
???
jak mi sie wypala dpf zeruje licznik dzienny km i patrze za ile znow sie wypala
obecnie w zimie to ok 500km przy mojej trasie...
gosia

#29 Post autor: gosia »

kicaj pisze:???
źle to ujęłam ...i już mnie nie dobijaj.... ;) .... ja się nie znam....

Chodziło mi o to ,że w kwestii nasycenia...no bo chyba inaczej niż przez podpięcie do kompa nie da się tego sprawdzić..... :?: a to co ile się wypala cóż....ale naprawdę....tego do szczęścia mi nie potrzeba wiedzieć...byle się tylko wypalił....i z głowy.... ;)...choć....to ,że mi się wypalił ostatnio.... to też jakoś przeoczyłam..... :/
kicaj

#30 Post autor: kicaj »

ani mi sie niechce ani nie ma potrzeby wciaz podpinac fejsa
jak auto wypala sie co mniej wiecej taki sam dystans to znaczy nie ma problemu...

i nie ma c szukac dziury w calym, choc i ja jestem w tym dobry ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”