[B]Komunikat Coolant Level
-
kp2
Po akcji serwisowej związanej z wymianą chłodnicy fachowcy nalali mi płynu ok 1 cm powyżej zgrzewu, tj. ok. 2,5 cm powyżej kreski "min". Od tej pory komunikat mi się nie pokazuje.
Sprawdźcie czy wam płynu nie ubywa z powodu rozszczelnienia chłodnicy, bo to jest wada w niektórych modelach. (akcja serwisowa chłodnicy).
Sprawdźcie czy wam płynu nie ubywa z powodu rozszczelnienia chłodnicy, bo to jest wada w niektórych modelach. (akcja serwisowa chłodnicy).
-
lapm
Mi tez sie pojawil To toche problem, bo mam zmodyfikowany soft i jak pojde do aso po aktualizacje to sie wszystko popsujeGrisza pisze:
czujnik masz pewnie dobry, tylko trzeba zrobić aktualizację oprogramowania modułu UEC do wersji 91 lub nowszej i wszystko będzie cacy
-
cns80
Z tego co rozmawiałem z kolegą prowadzącym serwis Opla to częściej przyczyną jest sam zbiorniczek, a nie czujnik. Jest w nim chyba jakiś pływak czy coś i jak dostanie syfu to się przycina (niezbyt uważnie słuchałem, a szkoda, bo właśnie dotyczy mnie ten temat). Podobno należy zacząć od zbiorniczka, a 100 zł na czujnik wydać dopiero jak pierwsza opcja nie pomoże.
-
Dange
-
organista15
-
balandzik
Dobre, uśmiałem się. Wróciłeś autem całkiem bez płynu? Silnik się nie przegrzał?miwik pisze:He he ... miałem lepszy numer. Komunikat wyswietlił się kilka razy więc oczywiście znalazłem koncentrat i dolałem. Następnego dnia rano wisadam i jade do pracy i oczywiscie wyswietla mi sie znów komunikat że mało płynu więc myslę sobie sprawdzę później co się dzieje. Wrócajac po pracy do domu znów komunikat (zapomniałem w ciągu dnia sprawdzić a własciwie nie mialem czasu) więc po południu czytam forum (moze znajde odpowiedź dlaczego wyswietla sie komunikat skoro dolałem płyn, styki są ok, przewody czujnika tez w porządku) otwieram maskę i juz mi cos nie pasowało odkrecam korek zbiornika i co..... po płynie nie ma śladu, pusto jest.Wystarczyło wymienić chłodnicę i jest OK
dziura jak palec była a ze auto stało na trawie to i nic nie zauważyłem wcześniej.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 15:22 przez balandzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafoooo
-
balandzik
Hm, nie sprawdziłem daty postaRafoooo pisze:.... Ja też się uśmiałembalandzik pisze: Dobre, uśmiałem się. Wróciłeś autem całkiem bez płynu? Silnik się nie przegrzał?... Żeby czasem kolega miwik Ci nie odpisał na posta z 2012 roku, a jego ostatnie logowanie odbyło się prawie rok temu?! Dziwie się że jest jeszcze na tym forum
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A mi właśnie padł czujnik, wymiana była jak widać wyżej w 2013 - kolejna niedoróbka Opla :>
Koszt czujnika - średni 90zł
Czujnik
Mam tylko nadzieję, że to sam czujnik, a nie znowu zbiornik - bo już raz komplet wymieniłem :>
Koszt czujnika - średni 90zł
Czujnik
Mam tylko nadzieję, że to sam czujnik, a nie znowu zbiornik - bo już raz komplet wymieniłem :>
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Na zimnym musisz dodać do maxa i będzie ok a nawet powinno być na maxapaweldm pisze:Komputer po odpaleniu auta wyświetla niski poziom płynu chłodzącego, mimo że znajduje się pośrodku miedzy min - max.
Czy w zbiorniku wyrównawczym jest jakiś pływak i można go odpowiednio wygiąć.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2015, 14:35 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.