[A] [B] Jak dbać turbosprężarkę
Moderator: Mariusz
Witam, mam pytanie dotyczące chłodzenia turbiny.
Niektóre alarmy mają opcję PROTURBO czyli wysiadamy z samochodu, uzbrajamy alarm, zamykamy drzwi a silnik chodzi dalej w celu schłodzenia turbinki. Czas ten jest do ustawienia np. 3, 4 lub 5 min.
Moje pytanie: czy w seryjnej elektryce jest czujnik, który pokazywałby temperaturę turbiny? w jakim zakresie temperatur turbo pracuje ?
Chodzi mi o to aby nie ustawiać w opcji PROTURBO stałego czasu 5 min. tylko silnik będzie gaszony po schłodzeniu do określonej temp.
Niektóre alarmy mają opcję PROTURBO czyli wysiadamy z samochodu, uzbrajamy alarm, zamykamy drzwi a silnik chodzi dalej w celu schłodzenia turbinki. Czas ten jest do ustawienia np. 3, 4 lub 5 min.
Moje pytanie: czy w seryjnej elektryce jest czujnik, który pokazywałby temperaturę turbiny? w jakim zakresie temperatur turbo pracuje ?
Chodzi mi o to aby nie ustawiać w opcji PROTURBO stałego czasu 5 min. tylko silnik będzie gaszony po schłodzeniu do określonej temp.
Szymon78 pisze:w minionym tyg pod oknem jakas Paniusia rozgrzewała Asterke H (100KM).
Zaraz po odpaleniu pełen dut (chciała szybko rozgrzać silnik by nie skrobac szyb) - oj serce mnie zabolało.... na edukowanie nie zdazyłem bo pojechała w siną dal.
to tylko paniusia, ja z okna widze i slysze codziennie mechanika, ktora tak "naprawia" auta
Temat bardzo przydatny. Prywatnie diesla mam od niedawna. Niby wiedziałem jak postępować tzn. chłodzenie turbiny, nie spieszyć się jak jest zimny i dobre paliwo. Ale przeczytałem i uważam, że to bardzo przydatne informacje.
Do tego zadowolony jestem, że w swoim aucie Zafira A 2002 Y20DTH nie mam chwasta
(chociaż można z nim żyć, to jednak bez chwasta lepiej.)
A co do kwestii paliwa, to fakt, tankowanie tylko na wcześniej sprawdzonych stacjach i nie ma tu reguły czy jest to stacja sieci jakiejś, czy mała, gdzieś pod lasem, no chyba, że się jedzie gdzieś w nieznane, wtedy nie można stwierdzić.
Ale mam takie spostrzeżenie, w zeszłym roku często dość bywałem służbowo w UK (jadąc autem służbowym z DPF, bo po drodze kilka tematów w DE) Porównując diesla z wysp do diesla z np. Holandii, to na 100% lepszy z Holandii, Niemiec i Polski niż z Wyspy. Na tym brytyjskim jakoś samochód nie miał takiej mocy jak wcześniej, ale może mi się tylko wydaje, a może dlatego, że był to Peugeot:)
Co o tym sądzicie?
Do tego zadowolony jestem, że w swoim aucie Zafira A 2002 Y20DTH nie mam chwasta
(chociaż można z nim żyć, to jednak bez chwasta lepiej.)
A co do kwestii paliwa, to fakt, tankowanie tylko na wcześniej sprawdzonych stacjach i nie ma tu reguły czy jest to stacja sieci jakiejś, czy mała, gdzieś pod lasem, no chyba, że się jedzie gdzieś w nieznane, wtedy nie można stwierdzić.
Ale mam takie spostrzeżenie, w zeszłym roku często dość bywałem służbowo w UK (jadąc autem służbowym z DPF, bo po drodze kilka tematów w DE) Porównując diesla z wysp do diesla z np. Holandii, to na 100% lepszy z Holandii, Niemiec i Polski niż z Wyspy. Na tym brytyjskim jakoś samochód nie miał takiej mocy jak wcześniej, ale może mi się tylko wydaje, a może dlatego, że był to Peugeot:)
Co o tym sądzicie?
Naprawdę przydatne porady. Ja chyba swoją poprzednią turbinę właśnie zniszczyłem przez nieumiejętną eksploatację auta. Zregenerowałem turbosprężarkę a dodatkowo przeczytałem kilka artykułów na tej stronie, które obrazują działanie turbo oraz eksploatację. Uzupełnieniem tego, jest teraz także dla mnie to forum
Dzięki kolego za przydatne rady. od niedawna jestem posiadaczem Zoski 2,2dti i twoje rady na pewno beda dla mnie przydatne . Lecz mam pytanie jeśli chodzi o dodatki do paliwa, jakie i ile dodawać.Słyszałem że trzeba dodawać co 2000km ale nie wiem jaki bo jest tego dużo na rynku.Bede wdzieczny za pomoc
Dodatków do paliwa nie musisz stosować wogóle, ale warto czasem dolać sobie przed zimą jakiś dodatek z antyżelem np: STP z antyżelem , a tak normalnie to raz na pół roku (możesz częściej możesz rzadziej) dolać STP do czyszczenia wtryskiwaczy dieselNIBU63 pisze:Lecz mam pytanie jeśli chodzi o dodatki do paliwa, jakie i ile dodawać.Słyszałem że trzeba dodawać co 2000km ale nie wiem jaki bo jest tego dużo na rynku.Bede wdzieczny za pomoc
-
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
wszystko poruszone było właściwie w powyższych postach, lecz dopiero kupiłem auto i nie wiem za dużo o tych silnikach, może dlatego próbuje dmuchać na zimne i chciałem się was doradzić, czy stosowanie środków z poniższych linków jako profilaktyka ma sens czy jest to przerost formy nad treścią , środki i firmy są wybrane przykładowo nie mam na myśli konkretnej firmy itd.
http://allegro.pl/wynn-s-turbo-cleaner- ... 48569.html
http://allegro.pl/wynn-s-dpf-cleaner-cz ... 54856.html
http://allegro.pl/wynn-s-dodatek-do-pal ... 89123.html
jeżeli powieliłem temat to przepraszam
dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi
http://allegro.pl/wynn-s-turbo-cleaner- ... 48569.html
http://allegro.pl/wynn-s-dpf-cleaner-cz ... 54856.html
http://allegro.pl/wynn-s-dodatek-do-pal ... 89123.html
jeżeli powieliłem temat to przepraszam
dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
zawsze, tylko i wyłącznie tak jak Wojtek powiedział słowem pisanym ...Wojti pisze:Tak jak napisał Adam na zimnym silniku nie dawaj po garach ,poczekaj aż złapie odpowiednia temperaturę.Na rozgrzanym po buntowaniu albo szybkiej jeździe poczekaj min z 1 min zanim zgasisz silnik
-
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
co do turbiny to sprawa oczywista (chociaż miałem wcześniej Toledo 2 1,9 110 km i miałem problem z geometriom i stąd pytanie czy taki środek na coś się przyda) ,ale najbardziej mnie zastanawia filtr cząstek stałych (nie miałem z nim wcześniej do czynienia )czy ,,Dodatek do paliwa czyszczący filtr DPF '' czy ma sens dodawanie tego do paliwa (jeżdżę głównie wokoło komina) czy jest to po prostu ,,chłyt marketingowy''