Zagazowana Zośka Z18XER rano po odpaleniu , przez kilkanaście sekund kaszle jakby miała półtora cylindra a nie cztery. Trwa to ok 20 s i potem jest super, jak ręką odjął.
Jest to wg opisów z innych for - objaw rozjechanych map wtryskiwania benzyny (rozjechanych przez zamontowany gaz).
Poniważ odpinanie klem pomaga na bardzo krótko, chciałbym konkretnie zresetować ECU, aby zresetować m.in. korekty map.
mam opcoma, i tu pytanie. Czy opcja "reset ECU" jest tym co mi pomoże?
Czy rest ECU wywoła inne kłopoty?
Znalazłem na necie opis kogoś kto przeszedł przez taką ścieżkę, ale zastanwiam się czy jest to zrobione tak jak ma być, tzn czy nie ma innej opcji w OPCOM wykasowania tych korekt?
Teraz wkleję ten tekst - oceńcie fachmani czy tędy droga...
http://kinia.enetia....Programming.pdf
A w nim na końcu:
When a CIM module is replaced, it is important to load the Vehicle Immobiliser Data from
ECM to CIM module. This is accomplished by using the CIM replaced option in the Immobiliser
Function programming menu.
 Start communication with ECM
 Choose programming
 Choose reset ECU
 Start communication with CIM module
 Choose programming
 Re-syncronise ECM data by choosing ECM replaced in Immobiliser
Function Programming
Make sure you have programmed at least one key before you attempt to start the car.
Z tego wynika że nie mam programować w module immobilaisera tylko w module cim, i tam wybrać: Re-syncronise ECM data by choosing ECM replaced in Immobiliser - chyba że to to samo, już mi się nie chce do garażu dziś biegać. Jutro po pracy po 16tej znów zacznę działać.
Może temat się rozwinie, jak ktoś ma jakieś pomysły to pisać.
Dziwy mnie to że wybierając w opcjach immo programuj, i daję programowanie cim i ecu nic się nie dzieje.
Przy próbie wpisania nr kluczyka programuje go i wypisuje że zaprogramował, przy probie zaprogramowanie immobilaisera w koczyku 1lub2 wywala że nie zaprogramowano.
Czekam na dalsze podpowiedzi
Jeszcze zrodził mi się inny genialny pomysł, a może po prostu dać reset immobilaisera i może wróci od normy czy nie ruszać tego resetu ???
Siedzę nadal nad tym ustrojstwem. Nic tego nie rusza. Gdy próbuje zrobić programowanie immo z cim i ecm niestety nic się nie dzieje. Żadnej reakcji.
Zrobiłem jeszcze reset CIM no i nie mam już starowania centralnym zamkiem z kluczyka.
Ludzie przecież ktoś to musiał już przerabiać??
ta wersja opcoma jest podobno felerna spróbuj 090821b
Napiszę to tak jak jeden z kolegów powyżej, kupcie sobie zabawkę, którą nie umiecie się posługiwać a po 3 popołudniach dowiecie się jak się to naprawia
A tak poważnie problem leżał w wersji op-coma. Wersja 090820b nie chciała się połączyć z programowaniem immobilaisera. Na wersji 070209 już dało się. Reszta zgodnie z instrukcją. Sczytałem wszystkie błędy w zakładce Pojazd, potem je usunąłem. Wyłączyłem zapłon, włączyłem ponownie i miałem błąd niezaprogramowanego immo oraz nie zapisanych żadnych kluczy. Potem w zakładkę Nadwozie - Immobiliser i tam klawisz Programowanie. Trzeba wprowadzić security code, który jest na carpass (bez niego nic nie zrobicie). Następnie zaprogramowałem klucze funkcją "zaprogramuj stare transpondery w kluczu", najpierw jeden następnie wył i włącz zapłon, potem drugi klucz, potem wył i włącz zapłon a potem funkcja programuj immobiliser. Będą trzy opcje do wyboru, wybieramy CIM i ECU i dajemy OK - powinien wyświetlić "securicy code correct programed sukcesfull (po programowaniu transponderów w kluczu także).
Wiadomość
Autor
Wróć do „Elektryka i elektronika”
Przejdź do
- Technika
- ↳ Zafira A (1999 - 2005)
- ↳ Silnik
- ↳ Elektryka i elektronika
- ↳ Podwozie
- ↳ Karoseria i wnętrze
- ↳ Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia
- ↳ Zafira B (2005 - 2014)