zafira 2.2 dti za i przeciw

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
dcsp52

zafira 2.2 dti za i przeciw

#1 Post autor: dcsp52 »

witam

szukam rodzinnego auta dla mojego "stada"

mam sposobność kupić zafirę 2.2 dti
auto ma ~200000 przebiegu rocznik 2004, ale jak to bywa z przebiegami wiadomo nastawiam się ze pewnie ma 4 z przodu :) ale nie o tym

interesują mnie kwestie:

1) jak wygląda montaż tempomatu w aucie które go niema mowa o wymienionym wcześniej 2.2dti
2) jak wygląda oznaczenie turbo sprężarki w tym silniku - jakis model kod ?
3) jak wygląda wymiana pompy bo podobno nie da się regenerować - zakup nowej to kwota ? jak wygląda kwestia montażu trzeba coś dodatkowo dostrajać po wymianie ?
4) jak wygląda sprawa koła dwu masowego - w vectrze, i signum o tym oznaczeniu 2.2dti są dwu masy do zafiry na allegro nie znalazłem nic poza używkami za 160 i 80 zł które wyglądają jak jedno masowe
5) auto ma łańcuch rozrządu dobrze wyczytałem w sieci?
chabretti

#2 Post autor: chabretti »

Moja ma 216000 (tak mi się wydaje :lol: )i śmiga :f1:
jest łańcuch i dwu-masa

Odnośnie pozostałych odpowiedzi to się nie bawiłem. Montaż tempomatu jest tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... +tempomatu
dcsp52

#3 Post autor: dcsp52 »

a ile średnio żyje dwumas w tym motorze ? masz może numer/oznaczenie tej części ?
chabretti

#4 Post autor: chabretti »

Wszystko zależy od użytkowania auta. Jak ktoś jeździ normalnie to trochę pociągnie. mój jest od nowości prawdopodobnie. Oznaczenia nie mam. Koszt to prawie 2000zł na pewno takiej dwu-masy
Zafi

#5 Post autor: Zafi »

ja odpowiem na 1 pytanie, bo kiedyś temat przerabiałem i żałuję, bo żeby to zrobić dobrze, wymaga to dużo pracy, zaangażowania najlepiej własnego i trochę grosza- ale to zależy skąd będą niezbędne części.
I tak, zaangażowania od mechaników nie będziesz miał, najlepiej to zrobić samemu, tylko czy masz czas i niezbędną wiedzę, bądź dostęp do niej.

Moim zdaniem, drugi raz bym już tego nie robił, czyli odradzam montaż tempomatu
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#6 Post autor: Rybka »

Zafi pisze:bo żeby to zrobić dobrze, wymaga to dużo pracy, zaangażowania najlepiej własnego i trochę grosza- ale to zależy skąd będą niezbędne części.
Jeśli posiadamy kostkę od tempomatu to montaż polega tylko na zmianie manetki z guzikami tempomatu. A diesle przewarznie je mają.
Więc jaką tu trzeba mieć wiedzę bo nie bardzo rozumiem. ;)
Zafi pisze:czyli odradzam montaż tempomatu
I czemu odradzasz montaż?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”