Ooooo koleżka z miasta gdzie kończą swój żywot upadłe taksówki z całych Niemieckicaj pisze:od paru lat budyniowy kolor juz nie jest obowiazkowy na taksowke, wiec mozesz znalezc i inny kolor. zazwyczaj takie wersje n ataxi sa super wyposazone pod wzgledem komfortu...iskat1973 pisze:ako że sam jeżdżę na taxi to chciałbym kupić zafirę B w budyniu tj. niemieckie taxi. Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru![]()
???
Zafira B CNG kilka pytań
-
iskat1973
-
kicaj
-
Lorry
Ja z ciekawości lukałem wczoraj na ZB ex taxi na całym mobile de. i były łącznie z 5, z czego jedna na LPG a nie na CNG, przeloty miały od ok 180-260tyś ceny od 5500-6500E,
Ewentualnie pojawił się podobno jakiś handlarz który specjalizuje się w imporcie ZB wiec może do niego uderz, pewnie bedzie miał dostęp i namiary, w miare świeży temat u nas na forum
Ewentualnie pojawił się podobno jakiś handlarz który specjalizuje się w imporcie ZB wiec może do niego uderz, pewnie bedzie miał dostęp i namiary, w miare świeży temat u nas na forum
-
iskat1973
-
Lorry
-
iskat1973
http://www.sawataxi.fora.pl/auto-maniak ... 0e6ca162eb
Tu o cng wypowiadają sie moi koledzy po fachu...także o seatach z wawa taxi...ale nie tylko. Nie zapoznałem się z całością..ale jak to taksówkarze raczej przebija przez ich wypowiedzi uwielbienie do diesla...
Tu o cng wypowiadają sie moi koledzy po fachu...także o seatach z wawa taxi...ale nie tylko. Nie zapoznałem się z całością..ale jak to taksówkarze raczej przebija przez ich wypowiedzi uwielbienie do diesla...
-
Lorry
Przecztałem całość i owszem narzekają ale na Seaty z dorobionymi CNG. A w Zafirze jest to pomyślane od początku czyli projektowany silnik stricte pod CNG, i z tego co czytałem to są zadowoleni z tego
Czyli seryjne CNG jest OK
, gorzej z tym dokładanym
Więc myślę ze z ZB (w której to jest jeszcze bardziej dopracowane niż w ZA) nie powinno robić problemów
Czyli seryjne CNG jest OK
Więc myślę ze z ZB (w której to jest jeszcze bardziej dopracowane niż w ZA) nie powinno robić problemów
-
iskat1973
Też tak myślę a że nigdy nie użytkowałem jakiegokolwiek gazu to chciałem się upewnić. Wychodzę z założenia że jeśli instalacji gazowej nie instalowano seryjnie ( dot.lpg która od ponad dekady cieszy sie powodzeniem w PL ) to musi być tego powód. Mam wielu kolegów z taxi którzy po wielu latach wracają z lpg na diesla i zarzekają sie ze nigdy wiecej gazu. Ta praca charakteryzuje sie tym że aby zarobić na zycie auto nie moze stać w warsztatach, na przegladach instalacji, musi odpalac o kazdej porze roku , nie prychać, strzelać (raz widziałem jak gosciowi w daewoo cos strzeliło pod machą aż ją odkształciło ). A poza tym lubie jak mi wszystko w aucie gra tak jak trzeba i sądzę że to może zapewnić instalacja cng tylko fabryczna.
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
CO do instalacji CNG to oczywiści w Zosiach były montowane fabrycznie i co do instalacji nie ma raczej problemu, jest tylko myk z butlami bo podobno w myśl polkich przepisów trzba im co dwa lata robic przegląd tzw. dorażny(dodatkowy koszt) i najwarzniejsze jest aby butla(e) miały tzw homologację nabitą na sobie, bo jesli nie maja takowej (proponuje przed ewentualnym zakupem podjechac do jakiegos zakładu gazowniczego zajmujacego sie legalizacjami butli LPG i CNG) to będą problemy i dodakowe koszty.
Drugim problemem w naszym kraju jest problem z serwisowaniem fabrycznych instalacji CNG, bo ponoc ASO serwisy nie bardzo wiedza jak zabrac się za te auta( oczywiscie jak zaczynają sie problemy z instalacja, dopóki się nic złego nie dzieje to jest gitarka), podobno trzeba śmigac za zachodnia granicę-oni maja to troszkę dłużej i bardziej rozwinięte.
CO do instalacji CNG to oczywiści w Zosiach były montowane fabrycznie i co do instalacji nie ma raczej problemu, jest tylko myk z butlami bo podobno w myśl polkich przepisów trzba im co dwa lata robic przegląd tzw. dorażny(dodatkowy koszt) i najwarzniejsze jest aby butla(e) miały tzw homologację nabitą na sobie, bo jesli nie maja takowej (proponuje przed ewentualnym zakupem podjechac do jakiegos zakładu gazowniczego zajmujacego sie legalizacjami butli LPG i CNG) to będą problemy i dodakowe koszty.
Drugim problemem w naszym kraju jest problem z serwisowaniem fabrycznych instalacji CNG, bo ponoc ASO serwisy nie bardzo wiedza jak zabrac się za te auta( oczywiscie jak zaczynają sie problemy z instalacja, dopóki się nic złego nie dzieje to jest gitarka), podobno trzeba śmigac za zachodnia granicę-oni maja to troszkę dłużej i bardziej rozwinięte.
-
paweles
-
iskat1973
-
paweles
Okolo 74 tyś km jest taka sama w komisie w Radomiu z W-wy to niedaleko http://autokomis-partner.otomoto.pl/ jak dla mnie to zbyt duża cena ale podjechać możesz ja zapłaciłem ponad 10 tyś mniej w takiej samej opcji wyposażenia jest ona już troszke czasu na placu więc można ostro sie potargować. w danych tego samochodu jest błąd bo sprzedający napisał że ma 77KW a zafiry z cng mają69KW czyli 94KM i chyba nie ma tempomatu (być może się mylę)
Jeżdźiłem ZB 1,6 benzyna i odczuwalnej różnicy nie ma.; Do normalnej jazdy na co dzień wystarczy
Jeżdźiłem ZB 1,6 benzyna i odczuwalnej różnicy nie ma.; Do normalnej jazdy na co dzień wystarczy
-
carvel
Witam
Zafirką jeżdzę już 4 miesiące i ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale mam kilka pytań:
1. Czy komputer pokładowy pokazuje wam średnie spalanie w trybie CNG? na benzynie pokazuje wszystko ładnie pięknie a na gazie 0. Odblokowałem sobie BC za pomocą OP-coma bo był nieaktywny, a tu takie zdziwienie.
2. Czy u was też samochód jest jakby żwawszy na benzynie niż na CNG? U mnie jest to wyczuwalne, na gazie idzie ładnie ale na benzynie lepiej.
3. Czasami po uruchomieniu auta rano przez chwilę przy jeździe na gazie tak jakby nie miał pełnej mocy po chwili łapie i już ładnie ciągnie. Przy dużych mrozach tego nie ma i jak było ciepło jeszcze jesienią, najbardziej czuć to w deszczowe dni lub gdy jest duża wilgotność, o co może chodzić? Na benzynie tego nie ma.
4. Na rozgrzanym silniku wskazówka od obrotów tak minimalnie drga, żeby to zauważyć trzeba się przyjrzeć, nie czuć nic absolutnie na aucie silnik chodzi idealnie ,tylko ta wskazówka.
Dodam że autko ma przejechane 70000 tyś na 100% i jest z 2007 roku
To by było na tyle, ogólnie są to pierdoły, ale chcę się dowiedzieć czy ktoś może też ma takie spotrzeżenia?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Maciek
Zafirką jeżdzę już 4 miesiące i ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale mam kilka pytań:
1. Czy komputer pokładowy pokazuje wam średnie spalanie w trybie CNG? na benzynie pokazuje wszystko ładnie pięknie a na gazie 0. Odblokowałem sobie BC za pomocą OP-coma bo był nieaktywny, a tu takie zdziwienie.
2. Czy u was też samochód jest jakby żwawszy na benzynie niż na CNG? U mnie jest to wyczuwalne, na gazie idzie ładnie ale na benzynie lepiej.
3. Czasami po uruchomieniu auta rano przez chwilę przy jeździe na gazie tak jakby nie miał pełnej mocy po chwili łapie i już ładnie ciągnie. Przy dużych mrozach tego nie ma i jak było ciepło jeszcze jesienią, najbardziej czuć to w deszczowe dni lub gdy jest duża wilgotność, o co może chodzić? Na benzynie tego nie ma.
4. Na rozgrzanym silniku wskazówka od obrotów tak minimalnie drga, żeby to zauważyć trzeba się przyjrzeć, nie czuć nic absolutnie na aucie silnik chodzi idealnie ,tylko ta wskazówka.
Dodam że autko ma przejechane 70000 tyś na 100% i jest z 2007 roku
To by było na tyle, ogólnie są to pierdoły, ale chcę się dowiedzieć czy ktoś może też ma takie spotrzeżenia?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Maciek
-
tico0
-
kicaj
spytaj sie w serwisie, byc moze to kwestia odpowiedniego kodowania, a moze wszystkie zafiry CNG nie mialy aktywnego BC wlasnie z powodu braku wskazan spalania CNGcarvel pisze:1. Czy komputer pokładowy pokazuje wam średnie spalanie w trybie CNG? na benzynie pokazuje wszystko ładnie pięknie a na gazie 0. Odblokowałem sobie BC za pomocą OP-coma bo był nieaktywny, a tu takie zdziwienie.
moze to byc zwiazane z silnikiem krokowym (jesli jest w twoim aucie, badz jego odpowiednik, moze wystarczy przeczyscic), punkt 3 moze z tego wynikac...4. Na rozgrzanym silniku wskazówka od obrotów tak minimalnie drga, żeby to zauważyć trzeba się przyjrzeć, nie czuć nic absolutnie na aucie silnik chodzi idealnie ,tylko ta wskazówka.
to takie moje gdybania, ale moze pomoga...