Problemy związane z centralnym zamkiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Levy007

#61 Post autor: Levy007 »

Witam. Szukałem na forum i nie znalazłem. Mam taki problem z centralnym. Tak samo dzieje się z pilota i przy zamykaniu tylko kluczykiem. Mianowicie zamek się zamyka, ale przy otwarciu już nie. Tylko lekko drgnie. Czasem pomagało zamknięcie z blokadą lub parokrotne wduszenie przycisku zamykania zamka w drzwiach. Czasem po dłuższej jeździe wszystko było sprawne. Ale teraz nic nie pomaga. Sprawa dotyczy tylnych drzwi prawych. Co może być przyczyną i gdzie szukać ewentualnej usterki. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#62 Post autor: Wojti »

:piwo: Najprawdopodobniej do naprawy wiązka z przewodami ,pewnie się kabelek przetarł lub coś w tym stylu .Bardzo często są wiązki do naprawy
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Levy007

#63 Post autor: Levy007 »

Może masz rację. Ale czy jeśli miałby być przetarty kabel w wiązce to czy przy zamykaniu drzwi słyszałbym pracujący zamek i widział lekko drgający przycisk w drzwiach do zamykania drzwi.

Skasowany użytkownik 6483

#64 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja miałem podobny przypadek w Vectrze A , tez mi nie chcial działać c.zamek w tylnych drzwiach. Nie pamietam dokładnie czy nie chciał sie otwierać czy zamykać ale pojechałem do elektryka, musiał poprowadzic nowy przywód bo tamta wiązka sie gdzieś przetarła i najłatwiej było pociagnąć nowy przewód. Mi pomoglo :piwo:

grzesh33

#65 Post autor: grzesh33 »

Witam,mam problem z otwieraniem tylnych lewych drzwi z lewej strony.Mogę te drzwi otworzyć jedynie od środka wsiadając do samochodu zostawiając otwarte drugie tylne i prubując zamnkąć samochód.Po wyjściu z samochodu zamykam i otwieram samochód i znów owe tylne drzwi się blokują.Trochę zamieszałem ale tak to wygląda w moim przypadku.
Prosiłbym o informację co mógłbym zrobic :(

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#66 Post autor: Wojti »

tak jak wyżej elektryk wita lub sam jeśli umiesz wymień wiązkę elektryczną he he :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

rafaello1010

#67 Post autor: rafaello1010 »

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów,jestem nowy.Problem przewodów w przelotkach tylnych drzwi także dosięgnal mnie.Polutowałem wszystkie przerwane,w tylnych lewych drzwiach jest ok,natomiast w prawych tylnych wszystko działa z wyjątkiem centralnego zamka? Polutowałem nawet sterownik w dwóch przepalonych miejscach? Bezpiecznik ok.Nadal nie działa centralny zamek w tylnych prawych drzwiach.Czy ktoś pomoże :?:

camelek

#68 Post autor: camelek »

u mnie jest inny problem z centralnym zamkiem, kluczykiem owszem można auto zamknąć, ale z pilota nie dział, bateria ymieniona, styki sprawdzone polutowane, jeszcze jutro sprawdzę centralke , co to może być? kolego proponuje założenie nowego central zamka, al może ten da się naprawić - niechce zbędnego klamorstaw zakładac..

Lelu172

#69 Post autor: Lelu172 »

proponuje nowy kabel od centralki puscic od warunkow kable twardnieja potem pek i lipa może ci sie wydawac ze kabel cały jest ale np kilka drucików sie tylko styka i jest zbyd mały prąd zmiana kabla zmieniisiłownik powinnenies miec dobry ... ja mialem problem z glośnikami i szyba z lewej tylej rozebranie wiazki wsad nowych kabli i wszystko dziala poprawnie ...:)

a co do twojego pilotta camelek otwórz auto przekręć zapłon i wciśnij na kluczyku zamkniecie samochodu powinno zakodowac kluczyk auto powinno sie zamnkąć i otworzyc i bedzie działac jak nie to pisz pomoge cos ;)) :roll:

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#70 Post autor: Rybka »

Albo masz źle podpięte radio i na styk"W" podane jest napięcie.
Wtedy centrlany z pilota nie będzie działał.
Ale najpierw przyucz pilota tak jak napisał kolega wyżej.
Radio działa bez zapłonu? Zobacz w jego kostce czy nie jest zwarty żótły z czerwonym kablem.
Ostatnio nawet o tym pisałem innemu koledze http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#192385

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#71 Post autor: GOTI »

camelek pisze:u mnie jest inny problem z centralnym zamkiem, kluczykiem owszem można auto zamknąć, ale z pilota nie dział, bateria ymieniona, styki sprawdzone polutowane, jeszcze jutro sprawdzę centralke , co to może być? kolego proponuje założenie nowego central zamka, al może ten da się naprawić - niechce zbędnego klamorstaw zakładac..
Nie wiem dokładnie czy o to sie rozchodzi, ale kolega miał taki problem w AG.
Po kupnie auta nie działał centralny z pilota, a z kluczyka owszem. Po wymianie baterii nadal to samo dopiero wyczytał, że należy "zaprogramować" kluczyk ;)

Panowie 4 posty o tym samym ;) - Bodek
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, 10:37 przez GOTI, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

bolid

#72 Post autor: bolid »

camelek, sprawdź najprostszą rzecz - włóż kluczyk do stacyjki, włącz stacyjkę II pozycja i wciśnij przycisk na kluczyku - powinien zaryglować i odryglować zamek - kwestia synchronizacji kluczyka z samochodem

u mnie też zgubiło się połączenie po wymianie baterii, i w ten prosty sposób je przywróciłem

Panowie 4 posty o tym samym ;) - Bodek
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, 10:37 przez bolid, łącznie zmieniany 1 raz.

camelek

#73 Post autor: camelek »

kluczyk w stacyjce na poz 2 naciskam zamykanie - nic, otwieranie - nic.. no dioda mruga na kluczyku ale nic pozatym.. co do radia będe jeszcze jutro próbował, póki co dziękuje za odzew i pomoc

Lelu172

#74 Post autor: Lelu172 »

musi sie zakodować wyciąg baterie na pare minut moze to pomoże i znów próbój przekręcajac zapłon :)) i dalej tak jak pisalem nie bede spamował :D

swoją droga widac ze nie chce sie ludziom czytac postów dodanych :P że to samo ciagle piszą :D pozdrówki !

camelek

#75 Post autor: camelek »

jutro jak tylko "sprzedam" synka do babci, pójdę posiedziec w zośce.. będe kombinowal do skutku, moze rzeczywiście co z kablami przy radiu? do kostki dochodzi grubszy kabelek czerwony i cieńszy także czerwon miałem je przecięte i cieńki z grubym zlączony, i odwrotnie, ale potem zamienilem tak jak w orginale było bo sie za kazdym razemmusialem kodować dziada (jak sie okazuje to ie przez zamiane kabli) będe walczył :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”