Święcąca kontrolka silnika
Moderator: Sebu$
Posiadam również zafire. Mam podobny problem ze świecąca kontrolka silnika. Wymieniłem przepływówke, czyszczony był EGR. byłem u mechanika podpiął do kompa i stwierdził że to wina kolektora( tam sa jakieś zapadki i że to jest wina mogą byc wyrobionejuż i mają luz) umuwiony jestem na środe. Zobaczymy co z tego wynikinie. Nie jestem pewny czy to to.
Witam. Widzę że nie tylko ja mam problem. Posiadam zafire z 2002r. 2.0 dti. Dzisiej jadąc zauważyłem że co jakiś czas zapala mi się żółta kontrolka z kluczem i...... silnik nie ma wogóle przyspieszenia. Zawsze przyspieszenie zaczynalo sie od 2000 obrotw a teraz nie ma od samego zapalenia przez cala jazde. bardz prosze o pomoc.
Też miałem problem z zapalającą się kontrolką silnika.
Mianowicie pewnego razu pojechałem po przyczepę do znajomego aby przewieść kanapę. Okazało się, że miał coś z wtykiem i światła w przyczepie zaczęły wariować, więc nie pojechałem po kanapę. Już mam ruszać od znajomego a tu nagle odpalam, zaświeca się kontrolka silnika temperatura spada wentylator chodzi, więc zgasiłem go odczekałem chwilę, zapaliłem przegazowałem, objaw ustąpił. Potem zrobiło mi się tak znowu ze dwa razy. Miałem w planach założenie gazu za parę dni, więc jak już odstawiłem Opelka do gazownika powiedziałem mu co i jak, po założeniu gazu póki co już nic mi się takiego nie dzieje. Może gazownik skasował błąd, może była to jakaś usterka uzależniona od wadliwej przyczepy, a może usterka dalej jest i tylko czeka aby się uaktywnić, tego nie wiem, wyjdzie w jeździe
Mianowicie pewnego razu pojechałem po przyczepę do znajomego aby przewieść kanapę. Okazało się, że miał coś z wtykiem i światła w przyczepie zaczęły wariować, więc nie pojechałem po kanapę. Już mam ruszać od znajomego a tu nagle odpalam, zaświeca się kontrolka silnika temperatura spada wentylator chodzi, więc zgasiłem go odczekałem chwilę, zapaliłem przegazowałem, objaw ustąpił. Potem zrobiło mi się tak znowu ze dwa razy. Miałem w planach założenie gazu za parę dni, więc jak już odstawiłem Opelka do gazownika powiedziałem mu co i jak, po założeniu gazu póki co już nic mi się takiego nie dzieje. Może gazownik skasował błąd, może była to jakaś usterka uzależniona od wadliwej przyczepy, a może usterka dalej jest i tylko czeka aby się uaktywnić, tego nie wiem, wyjdzie w jeździe
Byłem na warsztacie i okazało się zawalony kolektor, pełno nagaru. Został oczyszczony i jest ok.andrzej1970 pisze:Posiadam również zafire. Mam podobny problem ze świecąca kontrolka silnika. Wymieniłem przepływówke, czyszczony był EGR. byłem u mechanika podpiął do kompa i stwierdził że to wina kolektora( tam sa jakieś zapadki i że to jest wina mogą byc wyrobionejuż i mają luz) umuwiony jestem na środe. Zobaczymy co z tego wynikinie. Nie jestem pewny czy to to.
- murderbydolly
- Debiutant
- Imię: ARTUR
- Auto: Zafira A 1.8 16v//VECTRA B 2.0 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
witam, mam dość nietypowy problem z ową kontrolką silnika - jakiś miesiąc temu zauważyłem że tankując do pełna kontrolka świeci się dopóki nie wypali się około 1/4 baku potem gaśnie...gdy tankowałem przedwczoraj sytuacja się powtórzyła...dokładnie gdy wskazówka minęła 1/4 kontrolka w magiczny sposób gaśnie... czy to wina benzyny ??? tankuję na Orlenie 95...albo może w baku zalega jakiś syf ??? albo czujnik ???
-
- Świeżak
- Imię: Kuba
- Auto: Zafira A 1.6 16V
- Oznaczenie silnika: X16XEL
Moja Zosia nie ma tego zaawansowanego komputera, ma tylko ten podstawowy ekranik do radia i z datą oraz godziną.
Bo podczas jazdy na ok. 0,5 minuty zaświeciła się kontrolka silnika.
Moja Zosia nie ma tego zaawansowanego komputera, ma tylko ten podstawowy ekranik do radia i z datą oraz godziną.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2015, 20:50 przez Kuba130000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: X18XE
Pod osłonką dzwigni zmiany biegów masz listwę pod którą podpinasz kabelek od komputera. Oczywiście zakładając, że masz w lapku oprogramowanie. Jak podłączysz i zapuścisz program zobaczysz i dowiesz się wiele rzeczy o swoim aucie.Kuba130000 pisze:Panowie, a jak się sprawdza te błędy?
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomozekrzybia5 pisze:Pod osłonką dzwigni zmiany biegów masz listwę pod którą podpinasz kabelek od komputera. Oczywiście zakładając, że masz w lapku oprogramowanie. Jak podłączysz i zapuścisz program zobaczysz i dowiesz się wiele rzeczy o swoim aucie.Kuba130000 pisze:Panowie, a jak się sprawdza te błędy?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=3417
Ostatnio zmieniony 24 mar 2016, 18:34 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
Witam,
mam takie problem. Przy zapalaniu samochodu włącza się Lampka kontrolna układu elektronicznego. Po chwili gaśnie, a następnie znów się włącza i miga. Samochód gaśnie. Jaka może być tego przyczyna? Czy założenie nowej baterii może pomóc? Czy to jakaś inna usterka, nie mająca z kluczykiem nic wspólnego?
mam takie problem. Przy zapalaniu samochodu włącza się Lampka kontrolna układu elektronicznego. Po chwili gaśnie, a następnie znów się włącza i miga. Samochód gaśnie. Jaka może być tego przyczyna? Czy założenie nowej baterii może pomóc? Czy to jakaś inna usterka, nie mająca z kluczykiem nic wspólnego?