listwa uszczelniajaca przy progu
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20dt
listwa uszczelniajaca przy progu
Witam,
Chodzi mi o to jak zdemontować tą gumowa listwę która jest pomiędzy drzwiami a progiem
Chodzi mi o to jak zdemontować tą gumowa listwę która jest pomiędzy drzwiami a progiem
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 11:41 przez yuri1986, łącznie zmieniany 1 raz.
Pociagnij do siebie listwa jest na takich metalowych koleczkach które sie zatrzaskuja w niej.Zacznij od tylnych drzwi na samym jej koncu jest jedna plastikowa mała spinka jak odciagniesz gume to bedzie widac a potem ciagnij po kolei beda sie odpinały kolejne zatrzaski,uwazaj tylko aby nie zgiącprofilu listwy.pozdr.
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jak wywalisz to się przekonaszSnowmenn pisze:Co by było jak bym ta gumę z tym profilem wywalił na stałe. Kołki pościnał , progi zrobił bym jednolite .
Ale wydaje mi się, że może powietrze się przedostawać do środka przy większych prędkościach
- Albert Einstein
Czyli jest szansa ze ta uszczelka nic nie daje. Dziś patrzyłem na ta uszczelkę i z nią są same problemy. (korozja) . Do pojazdu nie ma prawa nic się przedostawać gdyż jest uszczelka jeszcze jedna . Myślę że ta uszczelka zapobiega "zakurzeniu progu" Więc zaryzykuję i przy usuwania ognisk korozji usunę ją na amen razem kołkami.
Myślę, że musisz się liczyć nie tylko z większym zabrudzeniem ale i z większą ilością wody na progach.
Owszem, druga uszczelka nie dopuści wody do środka, ale będzie teraz jedyną przeszkodą.
W skrajnej sytuacji (myjka ciśnieniowa, jazda w ulewnym deszczu z wodą w koleinach) może okazać się niewystarczająca.
Uważam, że producenci nie montują niepotrzebnych elementów - był powód zamontowania tej uszczelki.
Owszem, druga uszczelka nie dopuści wody do środka, ale będzie teraz jedyną przeszkodą.
W skrajnej sytuacji (myjka ciśnieniowa, jazda w ulewnym deszczu z wodą w koleinach) może okazać się niewystarczająca.
Uważam, że producenci nie montują niepotrzebnych elementów - był powód zamontowania tej uszczelki.
Czyli zagadka rozwiązana. Dzięki . Jeden wniosek się nasuwa , nie warto przepłacać . Uszczelka zamiast pomóc doprowadza do korozji ;/ . Wytnę ją w pień jak już wcześniej napisałem. Zastanawiam się czy nie przenieść uszczelnienia na drzwi ale to będę się drapał po głowie jak już pozbędę się jej z progów. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.