listwa uszczelniajaca przy progu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20dt

listwa uszczelniajaca przy progu

#1 Post autor: yuri1986 »

Witam,

Chodzi mi o to jak zdemontować tą gumowa listwę która jest pomiędzy drzwiami a progiem :?:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 11:41 przez yuri1986, łącznie zmieniany 1 raz.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: darek_s »

Pociagnij do siebie listwa jest na takich metalowych koleczkach które sie zatrzaskuja w niej.Zacznij od tylnych drzwi na samym jej koncu jest jedna plastikowa mała spinka jak odciagniesz gume to bedzie widac a potem ciagnij po kolei beda sie odpinały kolejne zatrzaski,uwazaj tylko aby nie zgiącprofilu listwy.pozdr.

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20dt

#3 Post autor: yuri1986 »

Dzięki :) w weekend spróbuje

Snowmenn

#4 Post autor: Snowmenn »

Siemka.
Podepnę się .
Co by było jak bym ta gumę z tym profilem wywalił na stałe. Kołki pościnał , progi zrobił bym jednolite .
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: Tunio999 »

Snowmenn pisze:Co by było jak bym ta gumę z tym profilem wywalił na stałe. Kołki pościnał , progi zrobił bym jednolite .
Jak wywalisz to się przekonasz ;)
Ale wydaje mi się, że może powietrze się przedostawać do środka przy większych prędkościach :mysli:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#6 Post autor: KIT GTO »

wcale nie, bo ta uszczelka była montowana w zależności od wyposażenia, wiec są zafiry i astry h które jej nie maja i nie świszczy nic ;)

Snowmenn

#7 Post autor: Snowmenn »

Czyli jest szansa ze ta uszczelka nic nie daje. Dziś patrzyłem na ta uszczelkę i z nią są same problemy. (korozja) . Do pojazdu nie ma prawa nic się przedostawać gdyż jest uszczelka jeszcze jedna . Myślę że ta uszczelka zapobiega "zakurzeniu progu" Więc zaryzykuję i przy usuwania ognisk korozji usunę ją na amen razem kołkami.

bolid

#8 Post autor: bolid »

Myślę, że musisz się liczyć nie tylko z większym zabrudzeniem ale i z większą ilością wody na progach.
Owszem, druga uszczelka nie dopuści wody do środka, ale będzie teraz jedyną przeszkodą.
W skrajnej sytuacji (myjka ciśnieniowa, jazda w ulewnym deszczu z wodą w koleinach) może okazać się niewystarczająca.
Uważam, że producenci nie montują niepotrzebnych elementów - był powód zamontowania tej uszczelki.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#9 Post autor: KIT GTO »

jak byłaby potrzebna to od samego początku by ją montowali w każdym samochodzie a nie w wybranych za dopłata ;)

bolid

#10 Post autor: bolid »

zaraz zaraz... nie jestem pewien czy mówimy o
uszczelce kawałek czarnej gumy wzdłuż całego progu czy też
ochronie progu listwie z napisem opel naklejonej na próg ?

Snowmenn

#11 Post autor: Snowmenn »

Mowimy o tej uszczelce ktora idzie po calym progu. Sorka za brak polskich znakow.

bolid

#12 Post autor: bolid »

KIT GTO masz rację co do opcjonalności - sprawdziłem i opel podaje, że to wyposażenie dodatkowe na tzw. warunki pyłowe

Snowmenn

#13 Post autor: Snowmenn »

Czyli zagadka rozwiązana. Dzięki . Jeden wniosek się nasuwa , nie warto przepłacać . Uszczelka zamiast pomóc doprowadza do korozji ;/ . Wytnę ją w pień jak już wcześniej napisałem. Zastanawiam się czy nie przenieść uszczelnienia na drzwi ale to będę się drapał po głowie jak już pozbędę się jej z progów. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: KIT GTO »

wystarczy że wypniesz ja z tych bolców i oczyścisz karoserię, a bolców nie usuwaj bo przy sprzedaży będziesz mógł ją założyć

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#15 Post autor: Czesław »

Koledzy a czy ta uszczelka nie tłumi odgłoów z pod podwozia,w poprzednim aucie jej niemiałem i było dużo głośniej niż w zafirze :?:
czesiek_ze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”