[A] - bolid - 1,8 Selection, 125 KM, 2003

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
konter

#16 Post autor: konter »

A możesz kolego podpowiedzieć, czy radio z telefonem Ci działa? Jak to się sprawuje?

bolid

#17 Post autor: bolid »

konter pisze:A możesz kolego podpowiedzieć, czy radio z telefonem Ci działa? Jak to się sprawuje?
chętnie :) radio działa elegancko
telefon uruchomiłem i jestem mega zadowolony 8)
  • kupiłem kartę pre-paid (ważną przez rok)
    wsadziłem - nie wyłamujemy tej małej tylko wsadzamy całość (wielkości karty TP :D)
    mogę dzwonić (numery awaryjne działają bez SIM!) - numery z klawiatury lub kopiowanie na SIM z własnego telefonu
    i najważniejsze - wsiadając ustawiam na moim telefonie przekierowanie do zafiry i mam zestaw głośnomówiący (żadnych kabelków czy słuchawek w uchu)
    jakość połączeń - bardzo dobra - co potwierdzili rozmówcy
gdy przychodzi połączenie automatycznie ścisza radio i sygnalizuje - odbierasz - po zakończonej rozmowie wraca do radia
odbiera smsy
jedynie musisz się liczyć że współpasażerowie słyszą rozmowę

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#19 Post autor: Tunio999 »

:ok: - gratki za pomysł ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#20 Post autor: Bodek »

bolid pisze:Obrazek
Obrazek
Wygląda jak oryginał ;) - uważam, że w tym aucie są niezbędne :ok:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

bolid

#21 Post autor: bolid »

Dzięki za miłe słowa - trochę zabawy było z malowaniem pod kolor ale nie chciałem mieć czarnych pypciów - ot taki ze mnie esteta ;)
Bodek pisze:uważam, że w tym aucie są niezbędne :ok:
zgadzam się - najpierw miałem soczewkę żeby widzieć dzieci za autem - po zainstalowaniu czujników chciałem soczewkę wywalić (jednak zasłania/zniekształca widok przez tylną szybę)...
ostatecznie ściąłem soczewkę do 1/3 wysokości i mam kawałek soczewki (widok tego co do 1m tuż za autem; nie zasłania już widoku) plus czujniki - dla mnie zestaw optymalny

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#22 Post autor: Bodek »

bolid pisze:Dzięki za miłe słowa - trochę zabawy było z malowaniem pod kolor ale nie chciałem mieć czarnych pypciów - ot taki ze mnie esteta ;)

....
właśnie dlatego napisałem, że wygląda jak oryginał :ok: - strasznie wyglądają czarne obwódki na czujnikach, szczególnie dziwi mnie, jak są zamontowane fabrycznie w nowych autach - powinny być zawsze robione pod kolor nadwozia.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

konter

#23 Post autor: konter »

bolid pisze:
konter pisze:A możesz kolego podpowiedzieć, czy radio z telefonem Ci działa? Jak to się sprawuje?
chętnie :) radio działa elegancko
telefon uruchomiłem i jestem mega zadowolony 8)
  • kupiłem kartę pre-paid (ważną przez rok)
    wsadziłem - nie wyłamujemy tej małej tylko wsadzamy całość (wielkości karty TP :D)
    mogę dzwonić (numery awaryjne działają bez SIM!) - numery z klawiatury lub kopiowanie na SIM z własnego telefonu
    i najważniejsze - wsiadając ustawiam na moim telefonie przekierowanie do zafiry i mam zestaw głośnomówiący (żadnych kabelków czy słuchawek w uchu)
    jakość połączeń - bardzo dobra - co potwierdzili rozmówcy
gdy przychodzi połączenie automatycznie ścisza radio i sygnalizuje - odbierasz - po zakończonej rozmowie wraca do radia
odbiera smsy
jedynie musisz się liczyć że współpasażerowie słyszą rozmowę
Ale rozumiem, że w aucie już jest jakiś mikrofon wbudowany?
Drugie pytanie, ja mam zakodowane radio, myślisz, że samo odkodowanie radia wystarczy do uruchomienia telefonu?

bolid

#24 Post autor: bolid »

konter, nie wiem - ja miałem odkodowane, oryginalne z kodami dołączonymi do dokumentów - jeśli było oryginalne w twoim aucie (VIN) to nie widzę problemów

mikrofon oczywiście jest - na pewno dla fabrycznej instalacji - jeśli twoja zafira wyjechała z ccrt700 z fabryki to na pewno on tam jest :) - zbiera elegancko, nie trzeba się nigdzie nachylać ani celować - prowadzisz samochód i rozmowę jednocześnie (jasne jak obrócisz się do tyłu to pewnie będziesz gorzej słyszalny)

bolid

#25 Post autor: bolid »

Bodek pisze:strasznie wyglądają czarne obwódki na czujnikach, szczególnie dziwi mnie, jak są zamontowane fabrycznie w nowych autach - powinny być zawsze robione pod kolor nadwozia.
obawiam się że to dzieło dealerów a nie fabryki - z reguły oryginalne dedykowane są ładne, pod kolor i - szczególnie najnowsze generacje np. Bosch - cholernie drogie
dla porównania: jeden czujnik do nowych opli (Bosch) kosztuje ok. 200 zł, a ja za mój cały zestaw dałem 120 zł + lakiery

bolid

#26 Post autor: bolid »

kontynuując temat ccrt 700 radio+telefon powiem, że trzy funkcje z których jestem zadowolony to, że:
  • 1. służy za zestaw głośnomówiący (dla przychodzących połączeń)
    2. dostosowuje głośność muzyki do prędkości samochodu (wiadomo, im szybsza jazda tym głośniej w środku atu nie trzeba z każdą zmianą prędkości regulować głośności; szczególnie przydatne na drogach szybkiego ruchu)
    3. ustawianie zegara przez RDS (zawsze aktualna godzina na wyświetlaczu) :D
trochę było szukania bo Zafira gada do mnie po niemiecku ale co tam opanuję kolejny język... albo wybiorę się w końcu na Tech2 :>

bolid

#27 Post autor: bolid »

choinka zakupiona - z zafirą to pikuś ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#28 Post autor: GOTI »

Ja rok temu musiałem przewozić na dachu :mrgreen:
Raz, że by zasyfiła środek, a po drugie i tak by sie nie zmieściła - nawet na dachu czubek ładnie wystawał :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#29 Post autor: miodzik »

Hehe a ja swoją przewiozłem do domu identycznie jak Maciek. Dzieciaki się doczekać nie mogły :D a choinka nie mała bo dwukrotnie ścinana/skracana i tak sięga do sufitu :D

Ale zrobić zdjęcie do głowy mi nie przyszło, żeby się pochwalić pakownością auta :D

:ok:
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

bolid

#30 Post autor: bolid »

Dziś ZA trafiła w ręce mechanika na coroczny przegląd

Przegląd
195515km
wymiana:
olej 5w30 dexos2
filtr oleju