[A] - bolid - 1,8 Selection, 125 KM, 2003
chętnie radio działa eleganckokonter pisze:A możesz kolego podpowiedzieć, czy radio z telefonem Ci działa? Jak to się sprawuje?
telefon uruchomiłem i jestem mega zadowolony
- kupiłem kartę pre-paid (ważną przez rok)
wsadziłem - nie wyłamujemy tej małej tylko wsadzamy całość (wielkości karty TP )
mogę dzwonić (numery awaryjne działają bez SIM!) - numery z klawiatury lub kopiowanie na SIM z własnego telefonu
i najważniejsze - wsiadając ustawiam na moim telefonie przekierowanie do zafiry i mam zestaw głośnomówiący (żadnych kabelków czy słuchawek w uchu)
jakość połączeń - bardzo dobra - co potwierdzili rozmówcy
odbiera smsy
jedynie musisz się liczyć że współpasażerowie słyszą rozmowę
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dzięki za miłe słowa - trochę zabawy było z malowaniem pod kolor ale nie chciałem mieć czarnych pypciów - ot taki ze mnie esteta
ostatecznie ściąłem soczewkę do 1/3 wysokości i mam kawałek soczewki (widok tego co do 1m tuż za autem; nie zasłania już widoku) plus czujniki - dla mnie zestaw optymalny
zgadzam się - najpierw miałem soczewkę żeby widzieć dzieci za autem - po zainstalowaniu czujników chciałem soczewkę wywalić (jednak zasłania/zniekształca widok przez tylną szybę)...Bodek pisze:uważam, że w tym aucie są niezbędne
ostatecznie ściąłem soczewkę do 1/3 wysokości i mam kawałek soczewki (widok tego co do 1m tuż za autem; nie zasłania już widoku) plus czujniki - dla mnie zestaw optymalny
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
właśnie dlatego napisałem, że wygląda jak oryginał - strasznie wyglądają czarne obwódki na czujnikach, szczególnie dziwi mnie, jak są zamontowane fabrycznie w nowych autach - powinny być zawsze robione pod kolor nadwozia.bolid pisze:Dzięki za miłe słowa - trochę zabawy było z malowaniem pod kolor ale nie chciałem mieć czarnych pypciów - ot taki ze mnie esteta
....
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Ale rozumiem, że w aucie już jest jakiś mikrofon wbudowany?bolid pisze:chętnie radio działa eleganckokonter pisze:A możesz kolego podpowiedzieć, czy radio z telefonem Ci działa? Jak to się sprawuje?
telefon uruchomiłem i jestem mega zadowolonygdy przychodzi połączenie automatycznie ścisza radio i sygnalizuje - odbierasz - po zakończonej rozmowie wraca do radia
- kupiłem kartę pre-paid (ważną przez rok)
wsadziłem - nie wyłamujemy tej małej tylko wsadzamy całość (wielkości karty TP )
mogę dzwonić (numery awaryjne działają bez SIM!) - numery z klawiatury lub kopiowanie na SIM z własnego telefonu
i najważniejsze - wsiadając ustawiam na moim telefonie przekierowanie do zafiry i mam zestaw głośnomówiący (żadnych kabelków czy słuchawek w uchu)
jakość połączeń - bardzo dobra - co potwierdzili rozmówcy
odbiera smsy
jedynie musisz się liczyć że współpasażerowie słyszą rozmowę
Drugie pytanie, ja mam zakodowane radio, myślisz, że samo odkodowanie radia wystarczy do uruchomienia telefonu?
konter, nie wiem - ja miałem odkodowane, oryginalne z kodami dołączonymi do dokumentów - jeśli było oryginalne w twoim aucie (VIN) to nie widzę problemów
mikrofon oczywiście jest - na pewno dla fabrycznej instalacji - jeśli twoja zafira wyjechała z ccrt700 z fabryki to na pewno on tam jest - zbiera elegancko, nie trzeba się nigdzie nachylać ani celować - prowadzisz samochód i rozmowę jednocześnie (jasne jak obrócisz się do tyłu to pewnie będziesz gorzej słyszalny)
mikrofon oczywiście jest - na pewno dla fabrycznej instalacji - jeśli twoja zafira wyjechała z ccrt700 z fabryki to na pewno on tam jest - zbiera elegancko, nie trzeba się nigdzie nachylać ani celować - prowadzisz samochód i rozmowę jednocześnie (jasne jak obrócisz się do tyłu to pewnie będziesz gorzej słyszalny)
obawiam się że to dzieło dealerów a nie fabryki - z reguły oryginalne dedykowane są ładne, pod kolor i - szczególnie najnowsze generacje np. Bosch - cholernie drogieBodek pisze:strasznie wyglądają czarne obwódki na czujnikach, szczególnie dziwi mnie, jak są zamontowane fabrycznie w nowych autach - powinny być zawsze robione pod kolor nadwozia.
dla porównania: jeden czujnik do nowych opli (Bosch) kosztuje ok. 200 zł, a ja za mój cały zestaw dałem 120 zł + lakiery
kontynuując temat ccrt 700 radio+telefon powiem, że trzy funkcje z których jestem zadowolony to, że:
- 1. służy za zestaw głośnomówiący (dla przychodzących połączeń)
2. dostosowuje głośność muzyki do prędkości samochodu (wiadomo, im szybsza jazda tym głośniej w środku atu nie trzeba z każdą zmianą prędkości regulować głośności; szczególnie przydatne na drogach szybkiego ruchu)
3. ustawianie zegara przez RDS (zawsze aktualna godzina na wyświetlaczu)
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Hehe a ja swoją przewiozłem do domu identycznie jak Maciek. Dzieciaki się doczekać nie mogły a choinka nie mała bo dwukrotnie ścinana/skracana i tak sięga do sufitu
Ale zrobić zdjęcie do głowy mi nie przyszło, żeby się pochwalić pakownością auta
Ale zrobić zdjęcie do głowy mi nie przyszło, żeby się pochwalić pakownością auta
Dziś ZA trafiła w ręce mechanika na coroczny przegląd
Przegląd
195515km
wymiana:
olej 5w30 dexos2
filtr oleju
filtr paliwa
filtr powietrza
wymiana płynu hamulcowego
wymiana prawy sworzeń wahacza
przegląd:
zawieszenie