Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
Moderator: Tunio999
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Osobiście nie jestem zwolennikiem gazu i auta bym nie zagazował. Ale to jest tylko moje zdanie i niekoniecznie musisz się nim sugerować. Dobrze by było,żeby wypowiedzieli się też koledzy,którzy mają auta zagazowane. Jeśli ci chodzi o silnik Z18XER z Zafiry B, to regulację zaworów zaleca się co 150kkm.
Oczywiście!
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
marsko10 pisze:najmocniej przepraszam jestem nowy i jeszcze nie wiem o co lata napisane było pomocna dłoń wiec pytałem..uprzejmie proszę o cierpliwość
Moze pomoze (jesli ma to byc ZA)
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2229
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8313
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2014, 18:47 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam Was.
Ja również zamierzam kupić Zafirę, jedną już mam (2003r 2.0 DTI) ale do tematu...
Chciałbym kupić Zafirę, myślę o modelu B 2007r OPC 177KW oczywiście w benzynie, prosto od niemca, znalazłem parę ciekawych ofert wszystkie w przedziale 7-8tyś euro z przebiegami między 140-160tyś (co pewnie nie jest realnym przebiegiem).
Interesują mnie informacje na temat awaryjności i cen napraw. Jeśli ktoś z Was posiada taką zoskę i mógłby się podzielić
informacjami będę bardzo wdzięczny.
Ja również zamierzam kupić Zafirę, jedną już mam (2003r 2.0 DTI) ale do tematu...
Chciałbym kupić Zafirę, myślę o modelu B 2007r OPC 177KW oczywiście w benzynie, prosto od niemca, znalazłem parę ciekawych ofert wszystkie w przedziale 7-8tyś euro z przebiegami między 140-160tyś (co pewnie nie jest realnym przebiegiem).
Interesują mnie informacje na temat awaryjności i cen napraw. Jeśli ktoś z Was posiada taką zoskę i mógłby się podzielić
informacjami będę bardzo wdzięczny.
Jeśli podobny temat już jest - proszę o usunięcie.
Mam dylemat przy wyborze silnika do Zosi,tj. 1.8 w benzynie vs. ropniaczek 2.0.
Z góry podkreślam,że głównym kryterium nie jest spalanie i oszczędności z tym związane ( od kilku lat jeżdżę dwulitrowym Mondkiem w benzynie i tragedii nie ma,przy normalnej jeździe nie jest tak źle).
Najważniejsza dla mnie jest usterkowość.Do tej pory miałem same benzyniaki i trochę boje się diesla pod maską.Rocznik Zafiry,w który celuje to 1999-2000 więc auto będzie miało już sporo najechane.
Gdyby nie to,że Zosia jest autem dość dużym,a w dodatku bardzo dużo jeżdzę z malą przyczepką i często w kilka osób to wziąłbym benzynę,nawet 1.6 ale widze po swoim Mondziaku,że nawet 2 litry w benzynie i 130KM często mają problem z normalną jazdą w tym zestawieniu,auto po prostu się męczy,zarówno w mieście i na trasie.
Proszę o poradę.Dzięki.
Mam dylemat przy wyborze silnika do Zosi,tj. 1.8 w benzynie vs. ropniaczek 2.0.
Z góry podkreślam,że głównym kryterium nie jest spalanie i oszczędności z tym związane ( od kilku lat jeżdżę dwulitrowym Mondkiem w benzynie i tragedii nie ma,przy normalnej jeździe nie jest tak źle).
Najważniejsza dla mnie jest usterkowość.Do tej pory miałem same benzyniaki i trochę boje się diesla pod maską.Rocznik Zafiry,w który celuje to 1999-2000 więc auto będzie miało już sporo najechane.
Gdyby nie to,że Zosia jest autem dość dużym,a w dodatku bardzo dużo jeżdzę z malą przyczepką i często w kilka osób to wziąłbym benzynę,nawet 1.6 ale widze po swoim Mondziaku,że nawet 2 litry w benzynie i 130KM często mają problem z normalną jazdą w tym zestawieniu,auto po prostu się męczy,zarówno w mieście i na trasie.
Proszę o poradę.Dzięki.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Z tych roczników zdecydowanie szukaj benzyniaka.
Diesla w mojej ocenie nie trafisz z realnym przebiegiem gwarantującym w miarę bezawaryjną eksploatację.
Diesla w mojej ocenie nie trafisz z realnym przebiegiem gwarantującym w miarę bezawaryjną eksploatację.