[B]Korozja szyny tylnej kanapy
Rdzewienie szyn w żadnym razie nie musi być związane z "podtopieniem".
Wystarczy, że dzieci wsiadają do auta zahaczając butami narciarskimi ze śniegiem i solą o tę szynę i po 2 miesiącach szyna pokrywa się rdzą.
Pzdr
PS Czy ktoś dysponuje tutorialem lub jakimś filmikiem jak zdemontować tylne fotele i te szynę?
[ Dodano: Nie Paź 02, 2011 21:55 ]
Chciałem ponowić pytanie o możliwość podzielenia się wiedzą z zakresu montażu demontażu szyny.
Mam uszkodzone przednie łożysko tej szyny. Ktoś może wie o jakimś zamienniku łozyska , aby nie kupować całej szyny za 900,- zł?
Pzdr
Wystarczy, że dzieci wsiadają do auta zahaczając butami narciarskimi ze śniegiem i solą o tę szynę i po 2 miesiącach szyna pokrywa się rdzą.
Pzdr
PS Czy ktoś dysponuje tutorialem lub jakimś filmikiem jak zdemontować tylne fotele i te szynę?
[ Dodano: Nie Paź 02, 2011 21:55 ]
Chciałem ponowić pytanie o możliwość podzielenia się wiedzą z zakresu montażu demontażu szyny.
Mam uszkodzone przednie łożysko tej szyny. Ktoś może wie o jakimś zamienniku łozyska , aby nie kupować całej szyny za 900,- zł?
Pzdr
- rafi7404
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
No miałem siłę napisać Marcinie. Byłem akurat w pracy na dyżurze.
No to muszę przyjrzeć się tej sprawie. U mnie od początku był z tym problem tzn. od chwili zakupu Zochy.adam pisze:Witam.Często używam zafiry jako dostawczaka - przestawiam fotele w każdy możliwy sposób, często wyjmuję drugi rząd foteli - wszystko chodzi leciutko , nigdy przez 4 lata nie smarowane.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 16:51 przez rafi7404, łącznie zmieniany 1 raz.
30 min pracy,dwie silne osoby (kanapa waży kilkadziesiąt kg.50-60?).Zdemontować trzeba dzwignię z boków kanapy - jedna przykręcona śrubą torex,drugą podważyć ciękim śrubokrętem,zdemontować plastikowe osłony(korki rozporowe - wycisnąć środki) i mamy dostęp do śrub torex 4 na stronę.Odkręcasz śruby i duży śrubokręt(klin)wciskasz między szynę a fotel.Zwalniasz blokadę ogranicznika przesunięcia kanapy (na dole z przodu) i możesz wyciągać - uwaga na progi,słupki łatwo porysować.Ciężko wyciągać i wkładać - duże gabaryty i ciężar.Wyciągam tylko gdy potrzebuję kombi na dłuższy czas i wystarczają mi 4 miejsca.